metmez Zgłoś Napisano 21 Września 2017 Cześć, jak w temacie - macie zawór bramowy na spływie? Jak on się sprawuje? Obecnie mam kulowy 32mm i jak przychodzi do regulacji to jest katorga. Zastanawiam się nad zmianą na bramowy, tylko czy to wiele zmieni? Podrzućcie zdjęcia jak on jest zamontowany. Wojtek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Września 2017 a choćby tak działa tak samo tyle że jest dokładniejszy wpisz na forum w "szukajkę" Zawór bramowy - było kilka razy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 21 Września 2017 dzięki, no właśnie szukałem, ale się coś nie dokopałem. To pierwsze zdjęcie to Twój? Gdzie to można kupić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Września 2017 nie - to fotka z sieci http://nano-reef.pl/search/?q="Zawór bramowy"&sortby=relevancy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 21 Września 2017 Posiadam bramowy juz pare lat Wczesniej mialem kulowy Poprost przepasc w regulacji. Jak dla mnie tylko bramowy https://erybka.pl/product-pol-5110-Zawor-bramowy-PCV-32-mm.html Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Września 2017 http://nano-reef.pl/forums/topic/91582-czarna-perła-100x60x55-dsb/?page=6#comment-975981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 21 Września 2017 I dokladnie też 32 mm Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 21 Września 2017 (edytowane) Dzięki Panowie za info! Coraz bardziej się skłaniam do wymiany tylko teraz jeszcze muszę pomyśleć jak to wymienić na działającym już systemie a jaki jest sposób jego mocowania? pokrętłem do góry czy w dół? Hm... poczytałem, jeszcze raz przemyślałem i ...spodobało mi się to rozwiązanie kolegi Twistmana z gąbką. Pozwolę sobie przenieść je do mojego komina Faktycznie powinno to w dużym stopniu wyeliminować problem upierdliwej regulacji zaworem kulowym. Dam znać o efektach Edytowane 21 Września 2017 przez metmez (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@L Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Masz jeszcze opcje zawór membranowy 32 mm Cytuj Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Ja mam kulowy i w obiegu pompę Jebao, niestety czasami ma odchyły od normy i raz pompuje na tym samym maksymalnym ustawieniu wodę szybciej, czasami normalnie. I teraz zrobić niecały milimetr przesuniecia na kulowym to mordęga, a mam spływ 50mm. Więc większe zmiany, to zwiększanie mocne przepływu. Teraz już tylko bramowe będą u mnie, u kolegi widziałem i wiem za co ta różnica ceny Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 22 Września 2017 26 minut temu, R@F@L napisał: Masz jeszcze opcje zawór membranowy 32 mm No tak, ale cenowo jest jeszcze droższy niż bramowy. Jakie są jego plusy a jakie minusy? 29 minut temu, Pirotechnic napisał: czasami ma odchyły od normy i raz pompuje na tym samym maksymalnym ustawieniu wodę szybciej, czasami normalnie. To pewnie kwestia napięcia w sieci, potrafi świrować 30 minut temu, Pirotechnic napisał: I teraz zrobić niecały milimetr przesuniecia na kulowym to mordęga No niestety... dlatego też szukam bardziej cywilizowanego rozwiązania ja już na 32mm mam niezłego nerwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszt0 Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Mam kulowy 32mm i nigdy dłużej niż 5 minut nie zajęła mi regulacja go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 22 Września 2017 17 minut temu, lukaszt0 napisał: Mam kulowy 32mm i nigdy dłużej niż 5 minut nie zajęła mi regulacja go. Zazdraszczam u mnie to zawsze przeprawa co najmniej pół godziny jak dobrze pójdzie. Jak dla mnie regulacja ma za duże przeskoki i ciężko chodzi. Może to też kwestia wyrobienia "kuli" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@L Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Zawór membranowy 32 mm - minusy- 1.Cena 2.Wielkość 3.Waga -Plusy- 1.Łatwość wyregulowania przepływu. 2.Dosłownie mm decydują o poziomie wody w kominie 3.Jak braknie prądu wszystko wraca do normy . Cytuj Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 22 Września 2017 a co przy zwykłym nie wraca ? Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@L Zgłoś Napisano 22 Września 2017 8 minut temu, metmez napisał: Zazdraszczam u mnie to zawsze przeprawa co najmniej pół godziny jak dobrze pójdzie. Jak dla mnie regulacja ma za duże przeskoki i ciężko chodzi. Może to też kwestia wyrobienia "kuli" Dokładnie miałem to samo a co najlepsze śpię koło akwarium wiec jak ino się coś działa zaraz stawiało mnie to na nogi. Cytuj Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Teraz, R@F@L napisał: Zawór membranowy 32 mm - minusy- 1.Cena 2.Wielkość 3.Waga - cena na pewno jest ogromnym minusem - z wielkością myślę, że bym sobie poradził - waga - zawór może wisieć swobodnie na rurze tak jak kulowy czy musi być do czegoś przymocowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 22 Września 2017 ja po ostatniej awarii , kupiłem ups . i juz po prb , obieg zawsze chodzi Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Września 2017 tak propo ceny ... "patent" z kawałkiem węża silikonowego ? i zaciskiem (np. takim z fotki) ... nie wystarczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@L Zgłoś Napisano 22 Września 2017 2 minuty temu, metmez napisał: - cena na pewno jest ogromnym minusem - z wielkością myślę, że bym sobie poradził - waga - zawór może wisieć swobodnie na rurze tak jak kulowy czy musi być do czegoś przymocowany? U mnie wisi swobodnie bez mocowania. Cytuj Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 22 Września 2017 2 minuty temu, xEndriu napisał: a co przy zwykłym nie wraca ? U mnie nie. Nawet po wyłączeniu odpieniacza i ponownym podpięciu potrafią się poziomy zmienić tak, że muszę na nowo regulować zaworem 1 minutę temu, silvia napisał: "patent" z kawałkiem węża silikonowego ? i zaciskiem (np. takim z fotki) ... nie wystarczy ? W sumie niezły pomysł. Z drugiej strony zastanawiam się czy konstrukcja nie byłaby zbyt luźna, a w moim przypadku nie miałbym jak tego przymocować ściany szafki (za duża odległość) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Września 2017 6 minut temu, metmez napisał: U mnie nie. Nawet po wyłączeniu odpieniacza i ponownym podpięciu potrafią się poziomy zmienić tak, że muszę na nowo regulować zaworem W sumie niezły pomysł. Z drugiej strony zastanawiam się czy konstrukcja nie byłaby zbyt luźna, a w moim przypadku nie miałbym jak tego przymocować ściany szafki (za duża odległość) zacisnąć można zwykłą opaską zaciskową tylko regulacja może być upierdliwa - koszt to jakieś .. 30zł za kawałek węża i zacisk ? - ja bym wypróbował np z czymś takim - lekkie i nie trzeba podpierać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 22 Września 2017 22 minuty temu, silvia napisał: zacisnąć można zwykłą opaską zaciskową tylko regulacja może być upierdliwa - koszt to jakieś .. 30zł za kawałek węża i zacisk ? - ja bym wypróbował np z czymś takim - lekkie i nie trzeba podpierać Taki zacisk mam przy spływie ścieku RO/DI do kanalizacji. Regulacja tego to jeszcze większa porażka. To się ustawia raz i później lepiej nie ruszać Niestety, ale ten system, moim zdaniem, tylko by pogorszył sytuację Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inzynieroneteu Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Jestem kompletny świeżak w akwarystyce z uzyciem sumpa i hydrauliki, ale czy nie prostszym i tanszym rozwiazaniem jest instalacja dwoch zaworów (jeden precyzyjny którym raz regulujemy) i drugi jakiś najprostszy zawór, którym odcinamy (dopływ, spływ) z komina ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Bramowy jest "precyzyjny" . Nie potrzeba odcinać spływu tylko wyregulować . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach