metmez Zgłoś Napisano 22 Września 2017 19 minut temu, inzynieroneteu napisał: ale czy nie prostszym i tanszym rozwiazaniem jest instalacja dwoch zaworów (jeden precyzyjny którym raz regulujemy) i drugi jakiś najprostszy zawór, którym odcinamy (dopływ, spływ) z komina ? Ani to prostsze ani tańsze. Tak jak napisał SU1 na spływie nie ma sensu dawać dwóch zaworów skoro jednym możesz zrobić to samo. Kwestia tylko wygody i precyzji regulacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Panowie sami unikamy metalowych części A co tu pokazują co nie którzy to się samo prosi o kłopoty Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Słuszna uwaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 22 Września 2017 To jest tak Chcesz się denerwować kup kulowy ( najwyżej rozbierz zawór i wyjmij jeden oring i będzie lżej chodził co do regulacji ,ale i tak będziesz się wkur... na niego ) Chcesz mieć wygodę i mieć spokój - bierz bramowy Pozdr. p.s Używałem /używam oba zawory Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Sprawdzę przez weekend patent z gąbką w kominie - tylko czy nie będzie ona zbierała zbyt dużo syfu, który przy lekkim ruszeniu zmętni baniak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Po co gąbka w kominie ? Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 22 Września 2017 (edytowane) Jak powyższy patent nie wypali, będę inwestował w bramowy @AnT żeby stłumić i zniwelować wahania regulacji zaworem kulowym. Taki patent zastosował kolega Twistman (link parę postów wyżej). Sprawdzę i zobaczę czy to działa Edytowane 22 Września 2017 przez metmez (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 22 Września 2017 W obecnym moim projekcie również miałem problem z wyregulowaniem spływu (zawór kulowy). Ciągle albo coś chlupało albo siorbało. Wymyśliłem takie coś i problem został rozwiązany. Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 22 Września 2017 ja nie mam zaworu ani durso, wyregulowałem dokładając dwa kolanka 90st na spływie, pompa DCP na około 90%, dokładna regulacja pompą i od kilku dni idealnie. Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 22 Września 2017 (edytowane) @szutarek78 Dokładnie o to chodzi. A nie zbiera się tam syf za mocno? Boję się, że jak się ruszy taką gąbką bo jakimś czasie to baniak będzie cały zasyfiony @Coltrane To też ciekawe rozwiązanie. Możesz wrzucić foty? Testowałeś już jak to w przypadku braku prądu itp. się sprawuje? Tzn. czy wraca wszystko do stanu pierwotnego Edytowane 22 Września 2017 przez metmez (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 22 Września 2017 [mention=25157]szutarek78[/mention] Dokładnie o to chodzi. A nie zbiera się tam syf za mocno? Boję się, że jak się ruszy taką gąbką bo jakimś czasie to baniak będzie cały zasyfiony [emoji20] [mention=17414]Coltrane[/mention] To też ciekawe rozwiązanie. Możesz wrzucić foty? Testowałeś już jak to w przypadku braku prądu itp. się sprawuje? Tzn. czy wraca wszystko do stanu pierwotnego u mnie nie ma braków prądu [emoji4] mam mocny UPS, każdy morszczak powinien mieć! no i tu nie ma czego focić [emoji6] ale zaraz wrzuce zdjecia Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Dzięki. Fotki zawsze dobra sprawa, może uda się coś ciekawego podejrzeć A co do zasilacza - jaką masz moc i na ile czasu wystarcza jak brakuje prądu z sieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 22 Września 2017 1000W/h, na 20h starczy Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Września 2017 (edytowane) W dniu 22.09.2017 o 10:51, AnT napisał: Panowie sami unikamy metalowych części A co tu pokazują co nie którzy to się samo prosi o kłopoty nie "co niektórzy" a ja - po pierwsze zakładam że kolega zamontuje powyżej lustra wody w smpie więc kontaktu z wodą raczej nie powinno być, po drugie ... pokazać kilka zacisków lub obejm PLASTIKOWYCH ? zresztą regulację można zrobić jeszcze prościej - na węża założyć kawałek rury PCV z nagwintowanym otworem i śrubą - nie trzeba od razu płacić kilkaset zł za coś co można zrobić samemu - tylko trzeba pomyśleć myśle że jak się połączy te części i da jakiś "tłoczek" żeby śruba nie naciskała bezpośrednio na silikon - to będzie działało cacy - jedyne co to nie nazałbym tego zaworem a ogranicznikiem przepływu ciekawe kiedy znajdę coś podobnego w sklepie - np. w czerwonym kolorze i z firmową nalepką Edytowane 7 Października 2018 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 22 Września 2017 To dobry pomysł jest całkiem jest Warte rozważenia. Nie mam tylko niestety możliwości nagwintowania otworu w nakrętce na śrubę, bo rozumiem, że tak miałoby to działać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Września 2017 tak - a gwintownik i uchwyt można dostać w każdym "budowlanym" za parę zł .. albo zapytać sąsiada czy szwagra czy nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldimas Zgłoś Napisano 22 Września 2017 2 godziny temu, silvia napisał: myśle że jak się połączy te części i da jakiś "tłoczek" żeby śruba nie naciskała bezpośrednio na silikon - to będzie działało cacy - jedyne co to nie nazałbym tego zaworem a ogranicznikiem przepływu ciekawe kiedy znajdę coś podobnego w sklepie - np. w czerwonym kolorze i z firmową nalepką ja bym to nazwal jeszcze prościej po prostu "rzezba" mój znajomy tez kiedyś stwierdził ze po co kupować tuleje do mercedesa i placic za nie sporo kasy jak do toyoty sa "prawie takie same tylko trzeba je trochę skrocic" ale sa o polowe tansze skonczylo się to wypadkiem bo tuleja się rozsypala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Września 2017 14 minut temu, waldimas napisał: bo tuleja się rozsypala a wadliwa uszczelka w NASA rozwaliła prom kosmiczny zabijając ludzi na pokładzie ... jakoś nie widzę związku z tym projektem DIY jak nie zadziała to stracisz parę zł (chyba że źle zaciśniesz węża to będzie przeciek) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tihs Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Zawor kulowy antiblock kosztuje tyle samo w akwarystycznym i w hurtowni. Zawor bramowy kosztuje w akwarystycznym 300 a w hurtowni 150. Ot zagadka. Ten sam efekt daja dwa zawory kulowe, jeden na splywie a drugi do precyzyjnej regulacji poziomu wody na powrocie, daje sie wtedy trojnik i czesc wody wraca przez zawor do komory pompy, regulujac przeplyw tego bypassu mozna ustalic przeplyw przez glowny zawor. Cale to kombinowanie moim zdaniem nie jest warte tych osmiu dych, dlatego polecam zawory bramowe. Tak w ramach wywazania otwartych drzwi, pomysl silvii z trojnikiem i sruba jest wedlug mnie bardzo dobry. Sama klamra na wezu moze nie wystarczyc, sylikon jest bardzo plastyczny, co utrudni precyzyjna regulacje. Cytuj Blog i Galeria Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 22 Września 2017 @tihs Gdzie są zawory za osiem dych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 22 Września 2017 cieszcie się, na 32mm ustawienia łatwiejsze niż na 50mm kulki przeklinam dzień, w którym kupiłem ten zawór w Erybce Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Września 2017 16 minut temu, tihs napisał: Zawor bramowy kosztuje w akwarystycznym 300 a w hurtowni 150. w 2 różnych sklepach "morskich" zawór 32mm kosztuje odpowiednio 250 i 375zł ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abzol Zgłoś Napisano 22 Września 2017 (edytowane) A jaka Hurtownia jakies namiary. Edytowane 22 Września 2017 przez abzol (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 22 Września 2017 (edytowane) 7 godzin temu, silvia napisał: ciekawe kiedy znajdę coś podobnego w sklepie - np. w czerwonym kolorze i z firmową nalepką Co tu napisać no cóż Parę lat temu można było już kupić w Acropora takie rury kolorek ładny czerwony ,grube ścianki http://sklep.acropora.pl/pl/p/Rura-Pvc-czerwona-40/2271 Ale cena zabijała - x 10 w porównaniu do ceny zwykłego vdl Edytowane 22 Września 2017 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Mała aktualizacja sytuacji Na ten moment zdecydowałem się na rozwiązanie z gąbką. Zobaczymy jak to będzie działać. Fakt gąbka wygłusza pluski i nieco poszerza margines regulacji, ale... tylko nieco Jak tak dalej pójdzie to raczej skuszę się na zawór bramowy. Przemyślałem kwestię robienia własnej wersji ogranicznika spływu wody i jednak to nie jest do końca to co chce. W mojej opinii to taka prowizorka, a tego chce uniknąć w baniaku. Natomiast dalej uważam, że pomysł naprawdę dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach