Skocz do zawartości
akarka

Schuran 150- podłączenie pompy

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do posiadaczy odpieniacza. W jaki sposób połączona jest pompa aquabee 2000/1 z zaworem kulowym? Jaki jest element łączący (jakaś mufa, króciec, kawałek rurki itp.), bo nijak nie mogę tego spasować i nie wiem czy nie brakuje mi jakiegoś elementu...

pol_pm_Schuran-Jetskim-150-2139_1.jpg

DSC_2129.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok, tylko co to jest ten biały element za pomocą którego zawór jest podłączony do pompy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej...Ja mam Schuran'a 120 i na wlocie do odpieniacza,zaraz przy body jest zawor kulkowy,ktory polaczony jest z pompa miekkim wezem...W Twoim wypadku,jezeli polaczysz calosc silikonowym przewodem to stracisz mozliwosc regulacji zaworem,no chyba ze polaczysz go takze na "miekko" z pompa...Na Twoim zdjeciu polaczenie wyglada,jakby pompa byla przykrecana do sztywnej rury a co z tym idzie,musi tam byc jakis plastikowy gwint...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o ten  element. Bo ja przy swojej pompie mam właśnie połączenie jak dla węża i nie idzie tego spasować z zaworem...

Bez tytułu.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w standardowym zestawie wchodziło wszystko 'na sztywno' bez konieczności własnych przeróbek (z tego co pamiętam rurka z gwintem wkręcanym w pompe a z drugiej strony w zawór) Osobiście nie do końca byłem zadowolony z wydajności i nieco go przerobiłem - zmiana pompy i dodanie calowego inżektora zamiast tej całej 'u-rurki'. Teraz mi ciągnie zbiornik 1000L z spsami a BK poszedł w odstawkę.

Pzdr

Edytowane przez tdew (wyświetl historię edycji)

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
27 minut temu, akarka napisał:

Chodzi mi o ten  element. Bo ja przy swojej pompie mam właśnie połączenie jak dla węża i nie idzie tego spasować z zaworem...

Bez tytułu.jpg

wygląda na kawałek węża albo ... taśmę teflonową ?

8a9730643d51a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zrobię tak jak na tym rysunku, że zaraz nad zwężką dam zawór kulowy a to co zaznaczyłam na czerwono puszczę na wężu sylikonowym i będzie tłumił ×drgania od pompy...

0_0_productGfx_3111a000199c5f9d99dc584fc2efec58.jpg

EDIT:Już wiem co to jest to białe...

post-13134-0-04299300-1345566781_thumb.jpg

Edytowane przez akarka (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, tdew napisał:

w standardowym zestawie wchodziło wszystko 'na sztywno' bez konieczności własnych przeróbek (z tego co pamiętam rurka z gwintem wkręcanym w pompe a z drugiej strony w zawór) Osobiście nie do końca byłem zadowolony z wydajności i nieco go przerobiłem - zmiana pompy i dodanie calowego inżektora zamiast tej całej 'u-rurki'. Teraz mi ciągnie zbiornik 1000L z spsami a BK poszedł w odstawkę.

Pzdr

Czy możesz wrzucić zdjęcia jak przerobiłeś to na calowy inżektor? Jaka pompa?

Akwarium: 540 L + 100 L sump

Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03

Obieg: Jebao DCP10000

Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT

Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Lebcio napisał:

Czy możesz wrzucić zdjęcia jak przerobiłeś to na calowy inżektor? Jaka pompa?

Z jednej strony 1 calowy gwint idealnie spasował się w pompę (New Jet 4500) a z drugiej pożyczyłem sobie z Bubble Kinga elastyczny wężyk. Różnica bardzo duża w stosunku do pierwotnej wydajności, muszę dławić dopływ powietrza o połowę. Odnosiłem wrażenie że w odpieniacz idzie za dużo wody a za mało powietrza, stąd kombinacje. Poza tym chciałem odpieniacza na Venturim a nie na igle - taki jest sugerowany pod Zeo, jest życzliwszy dla biologii i zajmuje połowę mniej miejsca od BK (wcisnąłem w jedną komorę sumpa odpieniacz, reaktor zeo i reaktor wapnia). Koszt przeróbki 40 PLN z przesyłką.

DSC_8285.JPG

DSC_8284.JPG

Edytowane przez tdew (wyświetl historię edycji)

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym poprosiła zdjęcie całego podłączenia pompy do odpieniacza jeśli jest taka możliwość :)

Ten inżektor jest podłączony przed zwężką czy działa sam, bez zwężki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeźroczysty wężyk jest podpięty do odpieniacza a z drugiej strony inżektor bezpośrednio gwintem do pompy. Inżektor to zwężka Venturiego, to co widać na zdjęciach to całość instalacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, tdew napisał:

Przeźroczysty wężyk jest podpięty do odpieniacza a z drugiej strony inżektor bezpośrednio gwintem do pompy. Inżektor to zwężka Venturiego, to co widać na zdjęciach to całość instalacji.

Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.