akarka Zgłoś Napisano 25 Września 2017 Pytanie do posiadaczy odpieniacza. W jaki sposób połączona jest pompa aquabee 2000/1 z zaworem kulowym? Jaki jest element łączący (jakaś mufa, króciec, kawałek rurki itp.), bo nijak nie mogę tego spasować i nie wiem czy nie brakuje mi jakiegoś elementu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Września 2017 dlaczego tak "na sztywno" .. nie łatwiej jest dać kawałek węża np. silikonowego ? ps. zerknij tutaj - są lepsze fotki http://nano-reef.pl/forums/topic/46054-s-odpieniacz-schuran-150/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akarka Zgłoś Napisano 25 Września 2017 No ok, tylko co to jest ten biały element za pomocą którego zawór jest podłączony do pompy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 25 Września 2017 Hej...Ja mam Schuran'a 120 i na wlocie do odpieniacza,zaraz przy body jest zawor kulkowy,ktory polaczony jest z pompa miekkim wezem...W Twoim wypadku,jezeli polaczysz calosc silikonowym przewodem to stracisz mozliwosc regulacji zaworem,no chyba ze polaczysz go takze na "miekko" z pompa...Na Twoim zdjeciu polaczenie wyglada,jakby pompa byla przykrecana do sztywnej rury a co z tym idzie,musi tam byc jakis plastikowy gwint... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akarka Zgłoś Napisano 25 Września 2017 Chodzi mi o ten element. Bo ja przy swojej pompie mam właśnie połączenie jak dla węża i nie idzie tego spasować z zaworem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 25 Września 2017 (edytowane) w standardowym zestawie wchodziło wszystko 'na sztywno' bez konieczności własnych przeróbek (z tego co pamiętam rurka z gwintem wkręcanym w pompe a z drugiej strony w zawór) Osobiście nie do końca byłem zadowolony z wydajności i nieco go przerobiłem - zmiana pompy i dodanie calowego inżektora zamiast tej całej 'u-rurki'. Teraz mi ciągnie zbiornik 1000L z spsami a BK poszedł w odstawkę. Pzdr Edytowane 25 Września 2017 przez tdew (wyświetl historię edycji) Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Września 2017 27 minut temu, akarka napisał: Chodzi mi o ten element. Bo ja przy swojej pompie mam właśnie połączenie jak dla węża i nie idzie tego spasować z zaworem... wygląda na kawałek węża albo ... taśmę teflonową ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akarka Zgłoś Napisano 25 Września 2017 (edytowane) Może zrobię tak jak na tym rysunku, że zaraz nad zwężką dam zawór kulowy a to co zaznaczyłam na czerwono puszczę na wężu sylikonowym i będzie tłumił ×drgania od pompy... EDIT:Już wiem co to jest to białe... Edytowane 25 Września 2017 przez akarka (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 25 Września 2017 9 godzin temu, tdew napisał: w standardowym zestawie wchodziło wszystko 'na sztywno' bez konieczności własnych przeróbek (z tego co pamiętam rurka z gwintem wkręcanym w pompe a z drugiej strony w zawór) Osobiście nie do końca byłem zadowolony z wydajności i nieco go przerobiłem - zmiana pompy i dodanie calowego inżektora zamiast tej całej 'u-rurki'. Teraz mi ciągnie zbiornik 1000L z spsami a BK poszedł w odstawkę. Pzdr Czy możesz wrzucić zdjęcia jak przerobiłeś to na calowy inżektor? Jaka pompa? Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 25 Września 2017 (edytowane) 17 godzin temu, Lebcio napisał: Czy możesz wrzucić zdjęcia jak przerobiłeś to na calowy inżektor? Jaka pompa? Z jednej strony 1 calowy gwint idealnie spasował się w pompę (New Jet 4500) a z drugiej pożyczyłem sobie z Bubble Kinga elastyczny wężyk. Różnica bardzo duża w stosunku do pierwotnej wydajności, muszę dławić dopływ powietrza o połowę. Odnosiłem wrażenie że w odpieniacz idzie za dużo wody a za mało powietrza, stąd kombinacje. Poza tym chciałem odpieniacza na Venturim a nie na igle - taki jest sugerowany pod Zeo, jest życzliwszy dla biologii i zajmuje połowę mniej miejsca od BK (wcisnąłem w jedną komorę sumpa odpieniacz, reaktor zeo i reaktor wapnia). Koszt przeróbki 40 PLN z przesyłką. Edytowane 26 Września 2017 przez tdew (wyświetl historię edycji) Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akarka Zgłoś Napisano 26 Września 2017 Ja bym poprosiła zdjęcie całego podłączenia pompy do odpieniacza jeśli jest taka możliwość Ten inżektor jest podłączony przed zwężką czy działa sam, bez zwężki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 27 Września 2017 Przeźroczysty wężyk jest podpięty do odpieniacza a z drugiej strony inżektor bezpośrednio gwintem do pompy. Inżektor to zwężka Venturiego, to co widać na zdjęciach to całość instalacji. Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akarka Zgłoś Napisano 28 Września 2017 10 godzin temu, tdew napisał: Przeźroczysty wężyk jest podpięty do odpieniacza a z drugiej strony inżektor bezpośrednio gwintem do pompy. Inżektor to zwężka Venturiego, to co widać na zdjęciach to całość instalacji. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach