Engell1 Zgłoś Napisano 2 Października 2017 Witam, Ostatnio zmieniłem oświetlenie tj. do moich belek LED dokupiłem 2x54W T5 i od tamtego czasu ( chyba ) coś dziwnego się dzieje a mianowicie na piasku ( głównie) ale nie tylko jest mnóstwo pęcherzyków powietrza . . . czy to może mieć coś wspólnego z oświetleniem ?? Za mocne? Ogólnie to ostatnio coś nie tak z niektrórymi koralami, parametry wody prawie idealne . . czy to wszystko może być od oświetlenia ? Korale SPS już źle się czuły zanim dodałem T5 . . . pozdr Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawecki1984 Zgłoś Napisano 2 Października 2017 Witam, Ostatnio zmieniłem oświetlenie tj. do moich belek LED dokupiłem 2x54W T5 i od tamtego czasu ( chyba ) coś dziwnego się dzieje a mianowicie na piasku ( głównie) ale nie tylko jest mnóstwo pęcherzyków powietrza . . . czy to może mieć coś wspólnego z oświetleniem ?? Za mocne? Ogólnie to ostatnio coś nie tak z niektrórymi koralami, parametry wody prawie idealne . . czy to wszystko może być od oświetlenia ? Korale SPS już źle się czuły zanim dodałem T5 . . . pozdr Jakieś fotki? Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 2 Października 2017 Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Października 2017 zmiana oświetlenia czasem powoduje np. wysyp okrzemków czy dino - nie zdziwił bym się gdyby czymś Ci wysypało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 2 Października 2017 mam pytanko do T5 . .. ta belka co kupiłem to ma dwie świetlówki Eheim PowerHybrid czyli ni to niebieskie ni białe . . . Planuję co najmniej jedną wymienić na aktyniczną i pytanie czy biała świetlówk 10000k jest konieczna tzn. czy można przesadzić z niebieskim światłem ? Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Października 2017 można (i to nie tylko z niebieskim) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 4 Października 2017 Podłączenie dodatkowego światła na np 2h dziennie i wolne systematyczne zwiększanie czasu naświetlania nie wywołuje reakcji. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 4 Października 2017 Moim zdaniem z niebieskim światłem raczej nie przesadzisz, wymieniaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solo Zgłoś Napisano 4 Października 2017 Miałem to samo ze zmianą lampy na mocniejszą. Myślałem, że to okrzemki. Później wywaliły glony. Skróciłem czas świecenia i glony w odwrocie. Teraz powoli zwiększam czas świecenia i moc lampy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orthoptera Zgłoś Napisano 21 Października 2017 U mnie te babelki zle sie kojarza bo gdy sie pojawialy to wychodzilo dino, jak mysle u mnie przynajmniej problemem bylo oświetlenie zbyt mocne zmniejszyłem oświetlenie i dino znikło jak i cyjano i bąbelkow brak.Wysłane z mojego HUAWEI TIT-L01 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach