Nuke Zgłoś Napisano 6 Października 2017 Obecnie posiadam UPS APC Back-ups 400VA. Pod niego mam tylko podłączony cyrkulator 3w i nocne LED. W ostatnim czasie wichury pozbawiały mnie prądu dość często i wystarczał na prawie 40 minut. Ale dziś w nocy nie wystarczył,i dało mi do myślenia nad wymianą na większy. Jak duży mogę podpiąć do niego? Żelowy może być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morski72 Zgłoś Napisano 6 Października 2017 ja z ups mam wyprowadzone dwa kable i podłączony akumulator 70 amper 12 volt działa super Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hastoff Zgłoś Napisano 6 Października 2017 Nie jest powiedziane, że będzie działał dłużej. Spotkałem się z przypadkiem, że UPS działał godzinę na oryginalnym akumulatorze przy dużym obciążeniu (np. komputer) i godzinę przy minimalnym obciążeniu (np. wspomniana pompka). Po wymianie na samochodowy 12 V 60Ah (nowy) - zgadnijcie ile... tyle samo. Po prostu miał jakiś timer. Był to UPS firmy APC (przycisk włączający nie był mechaniczny jak np. w lampce - tylko mikrostyk). Sprawdzałem na prostym UPS Orvaldi (wyłącznik mechaniczny) - ten działał aż do wyładowania akumulatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 6 Października 2017 To najpierw musiałbym sprawdzić sobie na jakimś zastępczym akumulatorze i była by pewność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 6 Października 2017 25 minut temu, Nuke napisał: To najpierw musiałbym sprawdzić sobie na jakimś zastępczym akumulatorze i była by pewność. Jeżeli to sprzęt APC to zacznij od sprawdzenia ustawień, te zestawy UPS APC Back-ups można "programować" tzn da sie określić jak długo ma pracować i czy ma pracować np do całkowitego rozładowania akumulatora, pozostaje pytanie jak Twój jest "zaprogramowany" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 6 Października 2017 mam aku 70ah i dct4000 podpiętą i podtrzymanie 10 godzin napewno , nie mam czasu przetestować Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 6 Października 2017 kup sobie cos takiego http://voltpolska.pl/pl/glowna/53-zasilacz-awaryjny-sinuspro-500-plus-12v.html do tego akumulator żelowy albo z braku laku zwykły samochodowy i bedziesz zadowolony -nie żaden UPS!! ...mam ten model i 18Ah akumulator ,pompa DCP 5000 na 90% mocy śmiga około 6 h. Planuje jednak dokupić większy aku żeby starczyło na dobę pracy bo ostatnio wichury mnie nie rozpieszczają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 6 Października 2017 Kolego, trochę poczytałem i śmiało mogę zakupić do swojego akumulator o pojemności 44ah,i wystarczy przy moich 3watach zużycia na długo,koszt 100,a gdy nawet podpiąć pompę to co najmniej parę godzin mam spokój, ostatecznie mam jeszcze agregat 900w. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 6 Października 2017 kup sobie cos takiego http://voltpolska.pl/pl/glowna/53-zasilacz-awaryjny-sinuspro-500-plus-12v.html do tego akumulator żelowy albo z braku laku zwykły samochodowy i bedziesz zadowolony -nie żaden UPS!! ...mam ten model i 18Ah akumulator ,pompa DCP 5000 na 90% mocy śmiga około 6 h. Planuje jednak dokupić większy aku żeby starczyło na dobę pracy bo ostatnio wichury mnie nie rozpieszczają [emoji14] A czy do tej przetwornicy może być zwykły kwasowy aku?Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 6 Października 2017 5 minut temu, Gothmog napisał: A czy do tej przetwornicy może być zwykły kwasowy aku? Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka facet w sklepie powiedział ze pod normalnym tez będzie działała ale ponoć te kwasowe są niebezpieczne i nie powinno się ich trzymać w domu -ile w tym prawdy to nie wiem ,nie znam się na tym .Zapewne jest tutaj na forum ktoś kto mógłby to wyjaśnić w sposób zrozumiały dla laika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinsoroka Zgłoś Napisano 6 Października 2017 mogę coś powiedzieć z racji tego że jestem informatykiem i często wymieniam akumulatory w UPSach i nie tylko w APC to jest prawda że w domu nie powinno się mieć akumulatorów kwasowych wymogiem praktycznie jest żelowy i jedynym odstępstwem są serwerownie z zabezpieczeniem przeciwpożarowym i wentylacją kiedyś byłem w takiej gdzie było baterii 4 pełne szafy 100x100 42U co do wymiany w normalnych UPSach baterii na większą to jest to możliwe problem polega na tym, że większość UPSów nie naładuje większych baterii co do nowych UPS to część ma faktycznie pomiar rozładowania baterii i ogranicza podtrzymanie bateryjne czasowo ale w starych jednostkach szło to do zera o ile nie było wysterowane przez serwer z portu UBS /COm/SIeci np w takim UPS APC SMART SUA2200I ten ma oryginalnie 4x 17AH - komputer o poborze około 300 W jest w stanie utrzymać do 2-2,5h ja też nie myślałem o podtrzymaniu w akwarium zasilenia ale wczoraj i dziś wyłączyli prąd na 1h i 3h a to dość sporo czasu w bezruchu. Wiatr na dworze to straszna rzecz sobie teraz tak myślę Praktycznie do każdej przetwornicy można podłączyć zwykły kwasowy akumulator, ale lepsze są akumulatory w technologiach mikrohybrydowych bo 1- mają zazwyczaj wyższe prądy rozruchowe a co za tym idzie przy włączeniu przetwornicy lepiej znoszą udar ( co przedłuża ich trwałość) 2 wystarczają na dłużej ( w sensie lat) te akumulatory są zazwyczaj stosowane w autach Start & Stop ale i tak lepsze są żelowe i niestety markowe a już najlepsze lipony, przy czym tam załamanie pojemności przy rozładowywaniu = praktycznie wybuch baterii, więc trzeba mieć dodatkowe zabezpieczenie rozładowania bo nie można pozwolić na popękanie wiązań baterii Cytuj tu w sumie nie trzeba nic pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 8 Października 2017 Witam wszystkich serdecznie, mam na imię Roman. W czwartek przy stanie meczu 5 do 1 wyłączone zostało napięcie elektryczne. UPS wytrzymał trzy godziny na podłączonej pompie obiegowej oraz jednym falowniku. Wyciągnąłem akumulator z żony dizla ( większa pojemność ) a z drugiej strony to żony samochód. wytrzymał trzynaście godzin, więc poszedłem po swój akumulator. Telefon 991 i włosy na głowie się zjeżyły, planowane przywrócenie prądu nastąpi na drugi dzień a ja w czarnej d.... telefon do przyjaciela mojej żony. Wreszcie się na coś przydał a nie tylko do opróżniania skrzynki ze złotym napojem. Przywiezie mi agregat prądotwórczy. Życie w akwa zostało uratowane. Powietrze zemnie zeszło, ale sobie uzmysłowiłem że dzisiaj nasi też kopią w gałę. Pozdrawiam wszystkich pozytywnie posolonych. Roman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach