Skocz do zawartości
mathom

CO2 Scrubber

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, silvia napisał:

albo liniowa puszka na zasyp od RO za 15 zł ..  taka

http://allegro.pl/filtry-osmoza-puszka-na-zasyp-media-liniowa-i6157443925.html

czy taka

puszka.jpg.daaddd452bb05c2b07bb11ce3a0688d7.jpg

Fajny patent tylko pytanie czy wloty będą w dobrym formacie by za bardzo nie dławić poboru powietrza w odpieniaczu - tj. średnica wlotów. ale w sumie zawsze można rozwiercić - i zrobić prosty filtr tanim kosztem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
31 minut temu, Ura napisał:

Fajny patent tylko pytanie czy wloty będą w dobrym formacie by za bardzo nie dławić poboru powietrza w odpieniaczu - tj. średnica wlotów. ale w sumie zawsze można rozwiercić - i zrobić prosty filtr tanim kosztem.

średnica jest taka że wkręcasz zaworek/złączkę od RO :) więc ... spora

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nie miałem i mieć nie będę odpieniacza. Testów ph nie robiłem i śpię spokojniej heh może czas zrobić i polepszyć warunki acrom które mimo wszystko rosną i są ładnie wybarwione... W głowie mam inny plan bez używania odpieniacza :)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to że dosyć szybko się to złoże zużywa. Zasyp z puszki po DI to chyba ok 700ml. Zasypałem ok 10 dni temu i już widać sporo różu. Myślę że w tym tempie za max 5 dni trzeba będzie wymienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam pytania czy jest jakaś wartość wapna do litrażu zbiornika i jak mając węża za oknem musi to przechodzić jeszcze przez węgiel czy wystarczy jak przejdzie przez wapno ? a może wtedy taka konstrukcja nie jest potrzebna i wystarczy jak ciągnie z domu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Darecki napisał:

ja mam pytania czy jest jakaś wartość wapna do litrażu zbiornika i jak mając węża za oknem musi to przechodzić jeszcze przez węgiel czy wystarczy jak przejdzie przez wapno ? a może wtedy taka konstrukcja nie jest potrzebna i wystarczy jak ciągnie z domu ?

Im więcej wsadzisz tym rzadziej będziesz wymieniać. Wydaje mi się że skoro masz już wężyk za oknem to wapno nic CI więcej nie da. Ewentualnie faktycznie jakaś gąbka + węgiel żeby nie wchodziło robactwo i smrody np. z kominów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, mathom napisał:

Im więcej wsadzisz tym rzadziej będziesz wymieniać. Wydaje mi się że skoro masz już wężyk za oknem to wapno nic CI więcej nie da. Ewentualnie faktycznie jakaś gąbka + węgiel żeby nie wchodziło robactwo i smrody np. z kominów.

Właśnie dzisiaj będę robił swój filtr "wapniowy" z poborem powietrza z zewnątrz. Po kilu dniach napiszę czy ph się podnosiło.

Akwarium: 540 L + 100 L sump

Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03

Obieg: Jebao DCP10000

Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT

Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Lebcio napisał:

Właśnie dzisiaj będę robił swój filtr "wapniowy" z poborem powietrza z zewnątrz. Po kilu dniach napiszę czy ph się podnosiło.

Jestem zainteresowany żywo wynikami eksperymentu, bo sam myślę nad taką metodą, wapno sodowane medyczne już mam :) oraz wężyk za oknem, robale mi włażą ale zatrzymują się w tłumiku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie działa pH w ciągu 2 dni  7.8 na mocne 8.1 w dzień dodam że odpieniacz znacznie lepiej pieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat znany w nurkowaniu na CCRach( obiegach zamkniętych)

Wapno ma określoną żywotność, grzeje się przy absorbcji co2, przy otwartym dopływie co2 absorbent długo nie spełni swojej roli. Ciekawe jak bedzie się zachowywało gdy się skropli wilgoć to czy odpieniacz pociągnie powietrze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Temat znany w nurkowaniu na CCRach( obiegach zamkniętych)
Wapno ma określoną żywotność, grzeje się przy absorbcji co2, przy otwartym dopływie co2 absorbent długo nie spełni swojej roli. Ciekawe jak bedzie się zachowywało gdy się skropli wilgoć to czy odpieniacz pociągnie powietrze...
Szybciej się zużyje niż zapcha. U mnie teraz puszka na max 2 tygodnie.

PS. Wapno musi być wilgotne żeby działało. Na zachodnich forach dodają nawet trochę wody.

Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 3.11.2017 o 10:10, Lebcio napisał:

Po tygodniu działania niestety nie widzę różnicy w pH.

Akwarium: 540 L + 100 L sump

Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03

Obieg: Jebao DCP10000

Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT

Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.