Ura Zgłoś Napisano 27 Października 2017 39 minut temu, silvia napisał: albo liniowa puszka na zasyp od RO za 15 zł .. taka http://allegro.pl/filtry-osmoza-puszka-na-zasyp-media-liniowa-i6157443925.html czy taka Fajny patent tylko pytanie czy wloty będą w dobrym formacie by za bardzo nie dławić poboru powietrza w odpieniaczu - tj. średnica wlotów. ale w sumie zawsze można rozwiercić - i zrobić prosty filtr tanim kosztem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Października 2017 (edytowane) 31 minut temu, Ura napisał: Fajny patent tylko pytanie czy wloty będą w dobrym formacie by za bardzo nie dławić poboru powietrza w odpieniaczu - tj. średnica wlotów. ale w sumie zawsze można rozwiercić - i zrobić prosty filtr tanim kosztem. średnica jest taka że wkręcasz zaworek/złączkę od RO więc ... spora Edytowane 27 Października 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Października 2017 Nie miałem i mieć nie będę odpieniacza. Testów ph nie robiłem i śpię spokojniej heh może czas zrobić i polepszyć warunki acrom które mimo wszystko rosną i są ładnie wybarwione... W głowie mam inny plan bez używania odpieniacza Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 1 Listopada 2017 Wygląda na to że dosyć szybko się to złoże zużywa. Zasyp z puszki po DI to chyba ok 700ml. Zasypałem ok 10 dni temu i już widać sporo różu. Myślę że w tym tempie za max 5 dni trzeba będzie wymienić. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki Zgłoś Napisano 2 Listopada 2017 ja mam pytania czy jest jakaś wartość wapna do litrażu zbiornika i jak mając węża za oknem musi to przechodzić jeszcze przez węgiel czy wystarczy jak przejdzie przez wapno ? a może wtedy taka konstrukcja nie jest potrzebna i wystarczy jak ciągnie z domu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 2 Listopada 2017 21 minut temu, Darecki napisał: ja mam pytania czy jest jakaś wartość wapna do litrażu zbiornika i jak mając węża za oknem musi to przechodzić jeszcze przez węgiel czy wystarczy jak przejdzie przez wapno ? a może wtedy taka konstrukcja nie jest potrzebna i wystarczy jak ciągnie z domu ? Im więcej wsadzisz tym rzadziej będziesz wymieniać. Wydaje mi się że skoro masz już wężyk za oknem to wapno nic CI więcej nie da. Ewentualnie faktycznie jakaś gąbka + węgiel żeby nie wchodziło robactwo i smrody np. z kominów. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 15 godzin temu, mathom napisał: Im więcej wsadzisz tym rzadziej będziesz wymieniać. Wydaje mi się że skoro masz już wężyk za oknem to wapno nic CI więcej nie da. Ewentualnie faktycznie jakaś gąbka + węgiel żeby nie wchodziło robactwo i smrody np. z kominów. Właśnie dzisiaj będę robił swój filtr "wapniowy" z poborem powietrza z zewnątrz. Po kilu dniach napiszę czy ph się podnosiło. Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 20 minut temu, Lebcio napisał: Właśnie dzisiaj będę robił swój filtr "wapniowy" z poborem powietrza z zewnątrz. Po kilu dniach napiszę czy ph się podnosiło. Jestem zainteresowany żywo wynikami eksperymentu, bo sam myślę nad taką metodą, wapno sodowane medyczne już mam oraz wężyk za oknem, robale mi włażą ale zatrzymują się w tłumiku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamo79 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2017 U mnie działa pH w ciągu 2 dni 7.8 na mocne 8.1 w dzień dodam że odpieniacz znacznie lepiej pieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Stargard Zgłoś Napisano 10 Listopada 2017 Temat znany w nurkowaniu na CCRach( obiegach zamkniętych) Wapno ma określoną żywotność, grzeje się przy absorbcji co2, przy otwartym dopływie co2 absorbent długo nie spełni swojej roli. Ciekawe jak bedzie się zachowywało gdy się skropli wilgoć to czy odpieniacz pociągnie powietrze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 10 Listopada 2017 Temat znany w nurkowaniu na CCRach( obiegach zamkniętych) Wapno ma określoną żywotność, grzeje się przy absorbcji co2, przy otwartym dopływie co2 absorbent długo nie spełni swojej roli. Ciekawe jak bedzie się zachowywało gdy się skropli wilgoć to czy odpieniacz pociągnie powietrze... Szybciej się zużyje niż zapcha. U mnie teraz puszka na max 2 tygodnie.PS. Wapno musi być wilgotne żeby działało. Na zachodnich forach dodają nawet trochę wody.Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Stargard Zgłoś Napisano 10 Listopada 2017 Tak delikatnie wilgotne, cale mokre traci swoje właściwości... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 Dnia 3.11.2017 o 10:10, Lebcio napisał: Właśnie dzisiaj będę robił swój filtr "wapniowy" z poborem powietrza z zewnątrz. Po kilu dniach napiszę czy ph się podnosiło. Po tygodniu działania niestety nie widzę różnicy w pH. Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach