Skocz do zawartości
konwiasty

Kosteczka 3x60

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie nic nie kombinuje, jak minie tydzień od ostatniego dozowania to wleje 30 ml Special Blend.

Skałę starałem się ustawić jakoś w miarę sensownie żeby nie było typowego gruzowiska, niczym nie kleiłem ale nie wiem czy dwóch najwyższych kawałków nie dokleję choćby kropelka w żelu dla pewności. Fotki nie do końca oddają wysokość, najwyższy punkt jest nieco ponad 2/3 wysokości i będzie to miejsce przeznaczone na jakiegoś testowego SPSa :). 

Wieczorne łowy ujawniły całe 2 kiełże ;) ale skoro widziałem dwa to pewnie za jakiś czas będzie widać więcej. Do tego namierzylem ślimaka Turbo, prawdopodobnie dostał się ze skałą z mojego starego zbiornika oraz kilka ślimaków Collonista, które przyjechały z żywą skałą.

Edytowane przez konwiasty (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz pokleic milliputem, bądź innym epoksydowym, pod woda jednak trochę pyli, ale nie zauważyłem żeby odbiło się to jakos na życiu, nawet ryby próbowały podjadać paprochy lecz w moment wypluwaly.

co prawda jak będzie awaria i trzeba będzie wyciągnąć kawałek skaly żeby coś zrobić, bądź przykleić to będzie problem. Może przyklej tylko te kawałki, które się chwieją i nie są zbyt stabilne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko 2-3 kawałki nie więcej. Klejenie większej ilości lub całej konstrukcji jak nie ma takiej potrzeby to moim zdaniem spore ryzyko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiły się glony (na skale i jak widać na fotce na szybach) wszelkiej maści, okrzemki, zielone, dłuższe, krótsze, a nawet makroglony. Ze względu na to że lampa w starym akwarium ledwo zipie dziś testowo wpuściłem 4 małe szczepki:

- Rhodactis,

- Discosoma,

- Sinularia,

- Capnella.

Nocny nalot na zbiornik ujawnił wężowidło wystawiające swoje macki ze skały oraz coraz większą liczbę kiełży, w piasku zaczęły pojawiać sie tunele więc wszystko idzie do przodu :)

DSC_6005.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uroki żywej skały: rurówki, wężowidła i..... Bryopsis????? Na szybie błyskawicznie pojawiają się takie choinki, trzy małe skałki już dostały eksmisję :(

FB_IMG_1511382655641.jpg

Palemki na skałce wyglądają tak jak te na dole po prawej stronie, niektóre są większe. Wklepałem dziś z ciekawość Bryospis w Google i się trochę wystraszyłem :)

23795728_1636783553044353_2717218841807337221_n.thumb.jpg.eedf4b3857953170e9afa84a63843ab3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobne do bryopsis. Proponuję założyć temat w dziale i identyfikacja, plagi i tam specjaliści zidentyfikują. Jak się okaże na 100%, że to jest to dodaje link jak z tym walczyć, ostatnia strona tego tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na piasku i szybach. Skala czysta. Teraz jestem w Charkowie i nie mam kontroli nad baniakiem, ale żona zeznaje, ze jakieś czerwone włosy na piasku są. Heheh

usuwaj i odsysaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała tekstowa aktualizacja, glony rosną sobie w różnych kolorach ale zasadniczo poza czyszczeniem szyby z nimi nie walczę. Póki co nie ma jakiejś tragedii, tylko te choinki na szybach upierdliwe. Rosną też makro glony więc jak tak dalej pójdzie to będę musiał pomyśleć w przyszłości o jakimś konsumencie chociaż nie chciałbym nawet małego pokolca w obsadzie.

Nieuchronnie zbliża się okres świąteczny a co za tym idzie przed porządkami świątecznymi stary zbiornik będzie musiał zostać zlikwidowany. Mam nadzieję że obędzie się bez strat. Na razie nie planuje zakupów, chciałbym żeby akwarium sobie ze spokojem zaskoczyło. Najbardziej obawiam się o babkę, na szczęście w żywym piasku pojawia się coraz więcej tuneli.

Ciekawostką, a może nawet zwiastunem problemów była scena która rozegrała się dziś w akwarium. Między skałami pojawiały się do tej pory macki wężowidła dziś pojawiły się jeszcze małe czarne szczypce. Kiedy się zbliżyłem krabik uciekł ale potem szczypce pojawiły się kilka razy, niestety za pierwszym razem były tam jeszcze macki wężowidła, potem już same szczypce. Jak krabik okaże się killerem to może być niewesoło więc jutro czeka mnie szukanie gościa na reeflexie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za krab, masz jakieś zdjęcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie, ma czarne szczypce i chyba jasny korpus. Jest dość nieśmiały i szybki więc uchwycenie go aparatem to będzie grubsza misja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na aktualizację, jakieś 5 dni temu została przeniesiona do nowego akwarium reszta życia, a stary został zlikwidowany. Szczęśliwie obyło się (tfu tfu) bez strat.

Woda pooowoli dochodzi do siebie po wariactwach babki, generalnie żywy piasek Red Sea króry wybrałem jest bardzo drobny i ma w sobie dużo pyłu więc pewnie sporo czasu minie zanim woda się wyklaruje, o ile z babeczką w ogóle to możliwe. Babka jest w miarę grzeczna co prawda sypie trochę piasku na skałę ale tylko w jednym miejscu i niezbyt wysoko więc nie mogę na nią narzekać. Jak widać glony są ale nie ma tragedii, silna ekipa Turbosów (jakieś 10 sztuk dużych i sporo mniejszych) jak się postara to jest w stanie przez noc wyczyścić kawałek skały. Oczywiście glonowych baboli trochę jest ale oby tylko nie było gorzej. Moją ingerencję ograniczam tylko do objechania 3 szyb czyścikiem magnetycznym, karmieniem (pół kosteczki na dobę) i do dolania rodi. Tyłu nie ruszam więc jest nieco brunatny.

Parę słów o skale z mojego starego zbiornika. Nie da się ukryć że coś z nią było nie tak, trochę też czytałem na temat skały i KH na forum no i wyszło to tak. Do sumpa po przeprowadzce trafiło około 3 kilo mojej skały z działającego zbiornika, w akwarium już wcześniej było około 5 kilo. Po kilku dniach zaobserwowałem wzrost KH i przyrosty glonów i pogorszenie kondycji niektórych korali. Dodam do tego że przy okazji przenosin i odczepiania korali skała była trochę kruszona więc pewnie zaczęła także pylić do wody. Tak więc bardzo szybko pozbyłem się tych 3 kilo z sumpa, te 5 kilo w akwarium zostawiam, zmierzę za parę dni KH i zobaczę jaki będzie rozwój sytuacji (chociaż widać już po Sinulari i Sarco które były bardzo zajechane w poprzednim zbiorniku że nieco odżyły), liczę że zbiornik będzie w stanie ogarnąć te 5 kilo bo nie chce burzyć konstrukcji. Jak już pisałem moja skała została kupiona w sklepie internetowym jako Marco, oczywiście nie dam sobie głowy uciąć że była to oryginalna czy nie oryginalna, a może oryginalna ale felerna, z resztą może nie mieć to znaczenia bo takie problemy mogą dotknąć nie tylko użytkowników Marco ale również RRR (bo przecież była też taka historia na forum ;) ).

Co do zwierzaków, coraz bardziej zastanawiam się nad odpuszczeniem ukwiałów oraz kolejnych LPSów, chciałbym dołożyć same miękasy i proste SPSy na samą górę. Jakoś coraz bardziej odchodzi mi chęć na ukwiały (obawiam się łazęgów) i na LPSy (chyba jednak bardziej podobają mi się falujące miękasy). Ryby, hmmm tu też jakoś spadło mi ciśnienie, czasem wydaje mi się że same 2 małe błazenki i babka robią wystarczająco dużo szumu i po opatrzeniu się na kostkę obawiam się, że będzie rybkom ciasno :D . Planowana obsada to jeszcze 2 Pterapogony i prawdopodobnie 2 Pseudochromisy Fridmani, mandaryn w tej chwili to niewiadoma tym bardziej że chciałbym parę. Glonożercę sobie odpuszczę chyba że będzie konieczny to miejsce dla niego się znajdzie, ale wolałbym się obyć bez glonów :) . Wyżej wspomnianego kraba już ostatnio nie widziałem ale pewnie gdzieś tam jest.

Co do kwestii sprzętowej w tej chwili cały czas świeci mniej więcej 50W, większość korali nie narzeka ale mam nadzieję że w ciągu tygodnia czy dwóch dojdzie jeszcze kilka wat i sterowanie. No i muszę jeszcze ogarnąć jeszcze dolewkę.

DSC_6166.jpg.2b03b7c7bd6768cc81d1081599d8ab80.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pięć dni to trochę krótko, żeby odtrąbić sukces ale życzę Ci jak najlepiej aby wszystko było dobrze. Teraz trochę odczekać i za jakiś czas zacznij dokładać korale. Skały masz ładnie ułożone i na pewno wkrótce będzie na czym oko zawiesić :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby mnie faktycznie nie pokarało za tamtego posta bo wczoraj wieczorem jakoś nie mogłem namierzyć Kuekenthali, no ale te cholery lubią się chować a teraz kreweta zyskała sporo przestrzeni do żerowania ;) .  Krewetka czyszcząca przeszła wczoraj pomyślnie pierwszą wylinkę więc trzymam kciuki że będzie dobrze.

Z ułożenia jestem ogólnie zadowolony zwłaszcza patrząc od front, ale patrząc z jednego boku mam taką skalną ścianę. Tutaj wyszedł mój brak doświadczenia z kostkami, cały czas patrzyłem na front układając, a jak już ułożyłem od frontu tak że mi się podobało i było stabilnie to spojrzałem z boku i już nie byłem taki zadowolony :) . No ale jak obsadzę boki koralami i (mam nadzieję) się rozrosną to z boku też powinno być spoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie wyglada bardzo sympatycznie,

Daj czas, glony w końcu odpuszczą, oby jak najszybciej ;)

nie bój się spsów, kup coś na próbę i zobacz w jakiej będą kondycji. Przy tym litrazu to już trochę miejsca jest na różne korale ;) 

Co do ukwiałów, moj czerwony quadri skończył w cyrkulatorze a rainbow cały czas spaceruje, jednak nie widzę żeby jakieś korale były poparzone, jeżeli chcesz fajne falujące to chyba właśnie ukwialy maja najlepsze kolory i robią wrażenie ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie kwestia strachu ale ogarnięcia sprzętowego ;) . Muszę najpierw skończyć lampę żeby moc była ok, potem muszę dać akwarium trochę czasu żeby podbicie światła nie dało konkretnego wysypu glonów :D . Jak będzie dobrze to wtedy mogę obsadzić SPSami (oczywiście jeżeli parametry będą w miarę przyzwoite).

Co do korali póki co nie zależy mi na szczególnej różnorodności wolałbym mniejszą ilość gatunków, za to zajmujące większe obszary w akwarium. Na SPSy oczywiście jest miejsce i szkoda by było je zmarnować na miękasy więc mam w planach od 2 do 4 gatunków. Na LPSach zupełnie mi nie zależy no i czerwony Quadri mi chodzi po głowie ale nie wiadomo co mu do łba strzeli i jak ma mi zrobić jakąś manianę w akwarium to nie wiem czy to gra warta świeczki :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10290709_IMAG0495.jpg

Mała aktualizacja, dziś złamałem zasadę którą kierowałem się ok pewnego czasu, tzn "zero grzebania łapami w akwarium". I właśnie po tym grzebaniu zrobiłem fotkę i jak widać przejrzystość wody pozostawia wiele do życzenia. Winnym tej sytuacji jest Rhodactis Fluo, skubaniec postanowił wybrać się na wycieczkę. Dzisiaj namierzyłem grzybka (jak się potem okazało nawet dwa) na głównej skale. Niestety było już za późno jeden grzybek przykleił się już konkretnie, drugi mniejszy poleciał do sumpa. Szczęśliwie skała nie jest poklejona więc jak się namnożą grzybki to skałka poleci na handel :) .

Tak na co dzień tylko dolewanie wody, karmienie i czyszczenie szyb które trochę pylą i są w tej chwili jedynym problemem. Glonowe babole ze skały odleciały, tylna szyba pooowoli jest czyszczona przez ślimaki, piasek nie jest problemem bo babka przesiewa na bieżąco. No i właśnie tej babce coś odwaliło i jak widać sypie piachem na skały po prawej stronie, właśnie pod tą skałą sobie mieszka i postanowiła całą okolicę zasypać piachem :( , a do tej pory była naprawdę spoko. Co gorsza w tym miejscu planowałem miejscówkę dla ukwiała na którego jednak się zdecydowałem.

Lampa cały czas nie skończona ale korale nie marudzą zbytnio na tych 50W, a czasu przed świętami brakuje więc póki co jest jak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robisz jakieś testy już? Pytam z ciekawosci, bo wystartowaliśmy w podobnym czasie. Wrzuć zdjecie z dwóch stron bo tak trudno sobie wyobrazić przestrzeń. Trochę tej skaly masz, będzie co obsadzać koralami ;) jakaś większa rybka tez by się przydała.

trzymam kciuki! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie... testów póki co nie robię. Skałę fajnie obrastają algi wapienne, glonów ubywa, korale wyglądają coraz lepiej. Ogólnie nie widzę jakiś negatywnych sygnałów więc nie chce mi się ;) . W weekend powinien dojść quadri, zobaczę jak rozgosci się w zbiorniku (myślę o zabezpieczeniu cyrkulatorów), po świętach może dojdzie trochę korali, a ryby to już raczej po nowym roku :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja przede wszystkim z dwóch powodów.

Powód pierwszy, kupiłem ukwiał i to nie byle jaki ukwiał tylko pięknego Quadriego od kolegi Mathoma :D . Szczęśliwie ustawił się tam gdzie planowałem (tfu tfu tfu oby zdania nie zmienił), dziś co prawda trochę się przesunął ale mniej więcej jest tam gdzie go wczoraj ustawiłem. Moja żona jest zachwycona, jeszcze muszę kupić pokolca i będzie w pełni radość (ale pokolca cały czas wybijam jej z głowy ;) )

10326428_IMAG0501.jpg

Ukwiał fajnie się pompuje, dzisiaj trochę pojadł i oby trzymał się dalej tego miejsca. Akwarium prezentuje się tak:

10326424_IMAG0499.jpg

10326427_IMAG0500.jpg

Na dole parę szczepek Rhodactisa, Anthelii i Sinilarii Dury które najchętniej zamieniłbym na co innego. Akwarium cały czas jest mega low techowe, świeci cały czas 50W na diodach Cree, ale boki są słabo doświetlone więc jeżeli będę chciał dołożyć korale po bokach to będę musiał się w końcu zmotywować i dołożyć jeszcze diody. Obieg póki co Eheim 2000l/h, trochę mało ale jak podłączyłem Newe 3000 to miałem wrażenie że gorzej kręci niż ten Eheim, cyrkulacja RW-4 i Koralia Nano, przymierzam się do wymany Nano na Tunze 6025 ale na razie wydaje mi się że korale mają się dobrze chociaż widać że na samym dole brakuje trochę cyrkulacji i światła ale może dzięki temu na dole nie ma problemów w Dino, Cyjano czy innymi glonami. Glony oczywiście na szybach które regularnie oczyszczam (choć czasem niezbyt dokładnie), tylną szybę zostawiam Turbosom ale szczęśliwie glonów tam ubywa.

No a teraz mój problem - Pavona Cactus, w poprzednim zbiorniku przez problemy z KH bledła, nie rosła ogólnie. Dałem jej szanse w nowym zbiorniku ale nie wygląda lepiej jest blada, a do tego ostatnio zaatakowało ją coś na kształ "cyjano" po bokach. Nie wiem czy ona w ogóle żyje i czy jest sens o nią walczyć czy już kosz :/ .

10326425_IMAG0497.jpg

Po prawej widać ognisko tego "cyjano", są 3 takie ogniska na koralu na skraju.

Jak wszystko pójdzie dobrze to między świętami a sylwestrem, najpóźniej po sylwestrze dojdą kolejne miękasy, po Nowym Roku SPSy (w planach Montipora i Seriatopora Hystrix). Ryby na razie jakoś mi się nie spieszy, czekam aż masa koralowa się rozrośnie. Jako ciekawostka Baba z piachem na głowie ;) .

10326426_IMAG0491_1.jpg

Zrobiłem testy z ciekawości KH nieco ponad 10, a NO3 cóż Sera pokazuje nieco ponad 0 ale sporo poniżej 10 ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coraz ładniej ! Cyrkulację mamy w identycznym setupie. Zabezpiecz cyrkulatory dopóki quadri nie osiądzie na docelowym miejscu. U mnie wędrował 2 tygodnie i zakończył żywot w rw4. 

Jak chcesz to wpadnij z wodą, kupiłem test colombo na NO3 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, cały czas myślę nad cyrkulacją (bo to dość skromnie na te wymiary), światłem i obiegiem ale skoro póki co działa to nie wiem czy jest sens zmieniać. Quadri się rozsiadł ale na dniach postaram się coś wymyślić żeby zabezpieczyć cyrkulatory.

Na razie wszystko wygląda  przyzwoicie, testy wypadły znosnie więc pierwsza podmianka chyba w już styczniu 2018 i kolejne testy (o ile nic się nie zmieni). Rozważam docelowo korzystanie z Reef Boostera dla korali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe co ciekawe tydzien temu już miałem lecieć po ten ukwiał do Skórzewa ale plany się zmieniły jednak ładnie się prezentuje:) też bym musiał wstawić aktualizacje ale jakoś nie ma kiedy:/ p.s a błazna gdzie kupiłes?

Edytowane przez orthoptera (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami stosuje reef booster jak mi się przypomni ;) aczkolwiek trudno mi stwierdzić czy coś daje.  Na cyrkulator założyłem siatkę z worka na ziemniaki ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.