azgar Zgłoś Napisano 21 Października 2017 (edytowane) Prosił bym o ocenę sumpa, od lewej; spływ i komora odpieniacza, DSB, pompa DCP 6500 I mam odrazu pytanie czy dobrze to zaplanowałem i w pierwszej komorze będzie poziom wody 23 cm ? aha i zbiornik na dolewkę chce osobno zrobić. Grubość szkła 6mm Edytowane 22 Października 2017 przez azgar (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 21 Października 2017 Witam Azgar. Na pewno w sumpie będziesz miał problem z DSB. Piasku powinieneś mieć około > 10 cm. i przestrzeń dla wolnego przepływu wody nad DSB. Proponuję wysokość lewej przegrody równą prawej tj. 230 mm bez szczeliny. Tak mam zrobione u siebie. Roman. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 21 Października 2017 Jeśli już to od prawej masz spływ/odpieniacz, dsb, pompa. Ja jedynie mam pewną uwagę. Różnica poziomów pomiędzy komorą spływu (23cm) a komorą DSB(14cm) jest duża. 9cm spowoduje, że woda będzie chlupała. Być może nie będzie Ci to przeszkadzać, ale nie wiem czy o tym pomyślałeś. Zastanów się nad tym jeszcze i ewentualnie zmień wysokość przerwy w komorze DSB lub dodaj ściankę ustalającą poziom w komorze pompy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Października 2017 16 minut temu, dadario napisał: Jeśli już to od prawej masz spływ/odpieniacz, jak od prawej - od lewej - no chyba że chcesz wsadzić odpieniacz do "komóreczki" 120mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 21 Października 2017 (edytowane) dewoitine.roman a nie ma tak ze woda za bardzo stoi w miejscu w komorze spływu ? ps. głębokość sumpa 45 cm tzn 80x45x40h Edytowane 21 Października 2017 przez azgar (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 21 Października 2017 Faktycznie te 12 cm to mało a przepływ nad DSB powinien nie zaburzać piasku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 21 Października 2017 Teraz ok bedzie ? i czy poziom wody bedzie 23 cm w komorze odpieniacza ?(lewa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 21 Października 2017 ostatnia przegroda nie ma sensu, nie będzie spełniać żadnej roli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 21 Października 2017 w sumie tak, ale tak to ok ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 21 Października 2017 2 godziny temu, silvia napisał: jak od prawej - od lewej - no chyba że chcesz wsadzić odpieniacz do "komóreczki" 120mm Sorki mój błąd...jakoś zasugerowałem się poziomami wody w komorach. Zwykle są od wysokiego do niskiego, a tutaj jest odwrotnie :-) W związku z tym mój poprzedni post był bez sensu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 22 Października 2017 11 godzin temu, azgar napisał: w sumie tak, ale tak to ok ? co do komory na DSB nie będę się wypowiadał bo się nie znam, natomiast jeżeli chciałbyś trzymać tam np skałę lub inne media to bardzo podobny projekt masz w tym temacie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 22 Października 2017 Proszę jeszcze o wyłapanie błędów przy kominie Znalazłem takie coś: Cytuj Przelot pod rurę / Średnica otworu w szkle 25 mm/ 35 mm 32 mm/ 45 mm Wiec spływ i rewizje chciałem 32mm a powrót 25mm pompa będzie jebao dcp 6500 (kupiona już i pracuje w moich 180l na 50% wiec podejrzewam ze tu będzie na około 80-90%) Nie wiem czy wymiar 50mm od górnej krawędzi akwarium będzie dobry jak wkleję komin no i szerokość 300mm tez za mała na pewno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Października 2017 Ja bym komin trochę odsunął jeszcze z 5cm od tylnej ściany.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 22 Października 2017 Godzinę temu, azgar napisał: Nie wiem czy wymiar 50mm od górnej krawędzi akwarium będzie dobry jak wkleję komin nie wiem jaki chcesz zastosować grzebień ale zakładając "gotowca" to parametry masz takie - "Minimalna wysokość grzebienia 6cm, maksymalna 7.5cm " a ja bym jeszcze zostawił prześwit ok 1cm od góry https://reefshop.pl/eshoper/pl/p/Aqua-Medic-Grzebien-przelewowy-z-regulacja-wysokosci/446 ew. możesz go przykleić do boku szyby to wtedy wystarczy nawet 40mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 22 Października 2017 ok dzieki za rade pewno tu kupie bo tam będę sie zaopatrywał mam blisko http://www.aquario.pl/hydraulika/6741-grzebie-przelewowy-32cm.html?search_query=grzebien&results=3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 25 Października 2017 @azgar widzę będzie nowy zbiorniczek jaki litraż będzie? Ja bym zostawił tą ostatnią przegrodę u mnie jej nie mam aktualnie i robi się wodospad, słychać to w bocy. Nie raz wstawałem bo jakiś ślimak lub asterina wspinały się pod prąd na przegrodę. Po za tym zawsze można sobie jakiś siporax czy cuś tam wsadzić między przegrody. Aha i ważna rzecz jak planujesz refugium z dsb nie zapomnij o grzebieniu przelotowym na przegrodzie przed pompą, ominie cię plątanie glonów w wirnik po przycince. Także musisz tu uwzględnić niższy poziom tej przedostatniej przegrody. Pozdrawiam Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 25 Października 2017 1 godzinę temu, Moljzesz napisał: @azgar widzę będzie nowy zbiorniczek jaki litraż będzie? Ja bym zostawił tą ostatnią przegrodę u mnie jej nie mam aktualnie i robi się wodospad, słychać to w bocy. Nie raz wstawałem bo jakiś ślimak lub asterina wspinały się pod prąd na przegrodę. Po za tym zawsze można sobie jakiś siporax czy cuś tam wsadzić między przegrody. Aha i ważna rzecz jak planujesz refugium z dsb nie zapomnij o grzebieniu przelotowym na przegrodzie przed pompą, ominie cię plątanie glonów w wirnik po przycince. Także musisz tu uwzględnić niższy poziom tej przedostatniej przegrody. Pozdrawiam Sumpa ostatecznie takiego chciałem, z glonami spagetti to jeszcze nie wiem czy będą myslałem głownie nad Caulerpa. A zamiast tego grzebienia jak by dokleić miedzy 3 a 4 przegroda dwa paski jak przy poprzednich przegrodach i dociąć takie sito z tego? http://phbarc.pl/produkt/krata-odgrodowa-wielkop-gruba-pozioma-plastikowa-42-x-42-cm-promocja/ Akwarium 336l około wychodzi, ostatecznie takie 102x60x55h. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 26 Października 2017 15 godzin temu, azgar napisał: Sumpa ostatecznie takiego chciałem, z glonami spagetti to jeszcze nie wiem czy będą myslałem głownie nad Caulerpa. A zamiast tego grzebienia jak by dokleić miedzy 3 a 4 przegroda dwa paski jak przy poprzednich przegrodach i dociąć takie sito z tego? http://phbarc.pl/produkt/krata-odgrodowa-wielkop-gruba-pozioma-plastikowa-42-x-42-cm-promocja/ Akwarium 336l około wychodzi, ostatecznie takie 102x60x55h. W sumie można by dać taką kratkę ale ja bym dał jednak grzebień bo można sterować wysokoscia, po za tym kratka może się zatkać glonami i wtedy poziom wody sporo ci się podniesie i jeszcze jedno po za tym- nie wiadomo co to za tworzywo. Mam obecnie grzebień diy zrobiony z jakiegoś kawałka plastyku i strasznie rosną na nim glony tak jak by był nie kończącym się źródłem no3 i Po4 i nie wiadomo czego jeszcze także nie polecam. U mnie będzie podobny zbiorniczek tyle że 120x50x60 z kominem tak samo jak Twój. Sump też podobnie tyle że nie planuję dsb przynajmniej na razie. Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Października 2017 15 godzin temu, azgar napisał: A zamiast tego grzebienia jak by dokleić miedzy 3 a 4 przegroda dwa paski jak przy poprzednich przegrodach i dociąć takie sito z tego? nie wiadomo co to za plastik skombinuj sobie skrzynkę - takią w jakich są w sklepach wyłożone warzywa owoce bułki czy ryby - mają atest do kontaktu z żywnością więc są bezpieczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach