Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 21 Września 2013 (edytowane) Ty wiesz coś więcej! Grzegorz. I badasz nas? a my tu Edytowane 21 Września 2013 przez Diabeł prawdziwy (wyświetl historię edycji) Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 21 Września 2013 sól to 30% sukcesu ,ważne żeby parametrów nie zmieniała przy podmianach . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 22 Września 2013 Temat soli powraca jak rzeka. Chyba nic innego nie było tak często dyskutowane na forum, a jednocześnie tak zupełnie żadne wnioski z tego nie wynikają. Zapewne dla każdej soli znajdą się zwolennicy jak i przeciwnicy. Na dodatek moda zmienia się z czasem. Pamiętam 3 lata temu jak zakładałem pierwsze morskie to wszyscy pisali że IO to najgorsza sól jaka tylko może być i nawet do fish only się nie nadaje. Teraz wiele osób ją zaleca jako najlepszą sól. Nie sądzę żeby sól się zmieniła - to raczej zmieniła się moda. Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 22 Września 2013 i doszły doświadczenia. Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing Zgłoś Napisano 10 Października 2013 To ja powiem tak. Od roku używam soli Preis jestem z niej bardzo zadowolony. Kolory korali poprawily się mam ogólnie mniejsze problemy ze stabilnością parametrów po podmianie. Ale przyrosty spsow nie są oszałamiające. W ciągu roku szczepki powiększyły się mox o 150% Postanowiłem wiec podmienic solą ReefCrystal i po 2 podmiankach korale ruszyły zauważyłem też wzrost PO4. I wiem jak to brzmi ale na InstantOcean miałem najleprze przyrosty. Tylko glonów było dużo a kolory korali nienajleprze. Może powodem braku przyrostów na soli Preis jest zbyt jałowa woda w fosforany, azotany itp. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 10 Października 2013 To ja powiem tak. Od roku używam soli Preis jestem z niej bardzo zadowolony. Kolory korali poprawily się mam ogólnie mniejsze problemy ze stabilnością parametrów po podmianie. Ale przyrosty spsow nie są oszałamiające. W ciągu roku szczepki powiększyły się mox o 150% Postanowiłem wiec podmienic solą ReefCrystal i po 2 podmiankach korale ruszyły zauważyłem też wzrost PO4. I wiem jak to brzmi ale na InstantOcean miałem najleprze przyrosty. Tylko glonów było dużo a kolory korali nienajleprze. Może powodem braku przyrostów na soli Preis jest zbyt jałowa woda w fosforany, azotany itp. ? Twojego ostatniego zdania nie rozumiem, Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 10 Października 2013 Ja używam red coral od 4 miesięcy , tania i wcale ni najgorsza sól, a rozrabiam we wiadrze łyżką drewnianą zmętnienie występuje jakieś 10 min , a sól bardzo ładnie się rozpuszcza po pół godziny wlewam do do akwarium i jest "cacy". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 10 Października 2013 Ciekawy temat a mógł by ktoś mi podsunąć sól która jest uboga w MG i CA,do tej pory sypałem kenta ale nie mogę się pozbyć wysokich parametrów.I chcę spróbować zmienić sól na ubogą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 10 Października 2013 Ciekawy temat a mógł by ktoś mi podsunąć sól która jest uboga w MG i CA,do tej pory sypałem kenta ale nie mogę się pozbyć wysokich parametrów.I chcę spróbować zmienić sól na ubogą. Może zamiast zmieniać sól powinieneś zweryfikować Ballinga? Ja Kenta używam od zawsze i tylko raz się zdarzyło żeby Ca skoczyło po podmiance. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 10 Października 2013 No właśnie nie mogę wystartować z ballingiem przez ten wysoki mg i ca,miękkim to pasi ale lpsą sie nie podoba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 10 Października 2013 No właśnie nie mogę wystartować z ballingiem przez ten wysoki mg i ca,miękkim to pasi ale lpsą sie nie podoba to dorzuć trochę spsów i po sprawie Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 10 Października 2013 Za wysokie mam NO3 na spsy,i mam zerowe PO4 też dla nich nie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 10 Października 2013 Zapakuj jakieś proste montipory - rosną jak na szalone i Ca poleci Ci na łeb I po sprawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rozwielita Zgłoś Napisano 10 Października 2013 (edytowane) Ciekawy temat a mógł by ktoś mi podsunąć sól która jest uboga w MG i CA,do tej pory sypałem kenta ale nie mogę się pozbyć wysokich parametrów.I chcę spróbować zmienić sól na ubogą. Może Aquaforest Full Synthetic Sea Salt. Zasypałem na niej nowy baniak i po włożeniu kilku twardych Balliing nie wyrabia. KH 8. Teraz muszę posypać coś mocniejszego. Dorzuć tez twarde tak jak proponują powyżej. One ci zjedzą te parametry w oczach. Edytowane 10 Października 2013 przez rozwielita (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 10 Października 2013 Może Aquaforest Full Synthetic Sea Salt. Zasypałem na niej nowy baniak i po włożeniu kilku twardych Balliing nie wyrabia. KH 8. Teraz muszę posypać coś mocniejszego. Dorzuć tez twarde tak jak proponują powyżej. One ci zjedzą te parametry w oczach. To zejdź trochę z tym kh tak do 7 (zalecane jest od 6,5 do 7,5) i ballinga dawkuj wg zużycia kh Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 10 Października 2013 A ja będę upierdliwy i ciągle powtarzał, że nie stosuje się metody ballinga i ubogiej soli jednocześnie, bo zawsze parametry będą się rozjeżdżać i wtedy zawsze jest walka z parametrami Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 10 Października 2013 I prawda jest taka że nie można się z Tobą nie zgodzić ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rozwielita Zgłoś Napisano 10 Października 2013 (edytowane) To zejdź trochę z tym kh tak do 7 (zalecane jest od 6,5 do 7,5) i ballinga dawkuj wg zużycia kh Na ten moment to ja chce podnieść KH a nie obniżać. Tą sól dałem tylko na start i ona ma niski poziom parametrów. Dawkowanie Ballinga zwłaszcza z magnezem według zużycia życia KH nie jest takie oczywiste i jednoznaczne. Już sobie z tym jakoś radzę bo mam już z tym Ballingiem ładnych kilka lat doświadczenia. Teraz przyszedł już czas za zmianę soli. Edytowane 10 Października 2013 przez rozwielita (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 10 Października 2013 Na ten moment to ja chce podnieść KH a nie obniżać. Tą sól dałem tylko na start i ona ma niski poziom parametrów. Dawkowanie Ballinga zwłaszcza z magnezem według zużycia życia KH nie jest takie oczywiste i jednoznaczne. Już sobie z tym jakoś radzę bo mam już z tym Ballingiem ładnych kilka lat doświadczenia. Teraz przyszedł już czas za zmianę soli. Hmmm a jest metoda Ballinga bez magnezu ?? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 10 Października 2013 (edytowane) Hmmm a jest metoda Ballinga bez magnezu ?? no nie ma ,ale prowadząc nawet mocno obciążony system na dobrej jakości soli ,na płynach do ballinga czy reaktorze o Mg nie ma co się martwic tak jak z potasem zawsze powinien być Edytowane 10 Października 2013 przez krzlew (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rozwielita Zgłoś Napisano 10 Października 2013 Hmmm a jest metoda Ballinga bez magnezu ?? No na upartego jest . Wystarczy nie dozować soli magnezu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dieter25 Zgłoś Napisano 11 Października 2013 (edytowane) Brawo @rozwielita Hmm pierwsze słysze o metodzie ballinga bez magnezu ?? albo jest metoda ballinga i się do niej stosujemy bo chyba jest jasno wyjasnione albo uzupełniamy je z osobna w innych ilościach ale to już nie metoda ballinga Edytowane 11 Października 2013 przez dieter25 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 11 Października 2013 Prawda jest taka ze mało kto stosuje taką prawdziwa pełna metodę Ballinga z reguły są to jej uproszczone wersje lub "wariacje na temat" ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 11 Października 2013 No raczej, metoda ballinga z założenia miała uzupełniać Ca i utrzymywać kH, magnez i cała reszta są tylko dodatkami. Idąc tym tokiem myślenia, nie dodając magnezu oraz reszty pierwiastków miało by sugerować, że nie stosuje się metody Ballinga co nie jest prawdą. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dieter25 Zgłoś Napisano 11 Października 2013 Według mnie skoro podany jest magnez w jego metodzie to powinno się to tak stosować no ale za niedługo to nawet jak samo Ca będe dozował to tez to nazwiecie metodą ballinga? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach