45l Zgłoś Napisano 26 Października 2017 Witam. Chcialbym wykonac lampe do akwarium samodzielnie. Z mojej strony rodzi sie pytanie czy moge zastosowac w nim diody ROYAL BLUE I BIALE 3W na plytkach PCB? Czy bedzie to odpowiadalo wybarwieniu i wzrostowi korali? Dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 26 Października 2017 (edytowane) jakieś konkrety ? masz z kilka Royal Blue i 200 miliardów " białych " generalnie najlepiej znajdź jakiś projekt których jest sporo na tym forum i skopiuj go skup się też na proporcji blue / royal blue / white Edytowane 26 Października 2017 przez wolan91 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Października 2017 zerknij do działu DIY - sporo jest projektów / przykładów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
45l Zgłoś Napisano 26 Października 2017 Mam na mysli wymieszanie takich DIOD : http://allegro.pl/dioda-power-led-3w-royal-blue-45-mil-pcb-i6554531490.html http://allegro.pl/dioda-power-led-3w-bridgelux-10000k-na-pcb-em-el-i6894175454.html Sorki za malo dokladna wypowiedz na temat diod.. Co myslicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Października 2017 Korale najlepiej rosna pod diodami royalblue (fala ok 450 do 455 nm) a to dla tego ze fotosynteza zooksanteli przebiega najlepiej przy dlugosci fali swiatla ok 452nm. Co do bialych to temp ponizej 10000k jest wykorzystywana przez glony i sinice, lepiej lampy budowac na diodach z wyzsza temp barwowa glony i sinice oczywiscie tez na takiej skorzystaja ale jest im duzo trudniej. Ogolnie royal blue sa dla korali a biale dla akwarysty na rozjasnienie zbiornika pomijajac glony. Oczywiscie to tak ogolnie a dla jakiego korala jakie swiatlo tak konkretnie to tez jest wazne na jakiej glebokosci naturalnie koral najczesciej wystepuje na rafie. korale z plycizn moga lubic mniej niebiesko ale royal blu powinny zadowolic wszystkie. Tyle teorii udalo mi sie znalezc w internetach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
45l Zgłoś Napisano 26 Października 2017 Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz;) biore sie wiec za kompletowanie lampki..biala barwe poataram sie znalezc powyzej 10000k.pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 26 Października 2017 15000k 20000k. przy 10000k jest trochę za żółtawo, ale to moje odczucie. No i najczęściej na 3 diody niebieskie 1 biała, ale to też zależnie od preferencji akwarysty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach