Pawel P Zgłoś Napisano 3 Października 2018 Acany masz rozstawione po bokach , próbowałeś bardziej na środku wystawić je do większego światła ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 4 Października 2018 W dniu 3.10.2018 o 19:10, Pawel P napisał: Acany masz rozstawione po bokach , próbowałeś bardziej na środku wystawić je do większego światła ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Nie próbowałem, a powinienem ? Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel P Zgłoś Napisano 4 Października 2018 Nie próbowałem, a powinienem ? Pytam z ciekawości bo próbowałem kilka razy ustawiać ten koral w różnych miejscach i nigdzie nie było mu dobrze. Jakie masz teraz parametry ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 4 Października 2018 Godzinę temu, Pawel P napisał: Pytam z ciekawości bo próbowałem kilka razy ustawiać ten koral w różnych miejscach i nigdzie nie było mu dobrze. Jakie masz teraz parametry ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Wiesz co nie wiem, no3 mierzyłem jakiś czas temu i było 2,5 Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 6 Października 2018 Ostatnio pomarańczowy dostał nóg i przyszedł do blazenków. Teraz się rozpychają Ukwialy między sobą I tak raz czerwony jest górą A raz pomarańczowy Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 9 Października 2018 Hyacithusek ładnie ruszył Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 9 Października 2018 Ładny, mi hiacek padł w kilka godzin, ale teraz wiem czemu. Niebawem znowu go spróbuję jak tylko trzy favie zaskoczą bo wczoraj kleiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 9 Października 2018 26 minut temu, dla syna napisał: Ładny, mi hiacek padł w kilka godzin, ale teraz wiem czemu. Niebawem znowu go spróbuję jak tylko trzy favie zaskoczą bo wczoraj kleiłem. Proponuje spróbować najpierw z łatwymi acroporami, favia to lps ni jak się ma do Hyacithusa.. Pozdrawiam i powodzenia życzę Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 9 Października 2018 8 minut temu, Moljzesz napisał: Proponuje spróbować najpierw z łatwymi acroporami, favia to lps ni jak się ma do Hyacithusa.. Pozdrawiam i powodzenia życzę Mam 7 rodzajów acropor i ładnie rosną. Lps-ami puste pola wypełniłem gdzie arcy miały by ciężko a nie chciałem patrzeć na puste poletka. Czekam teraz na icp czy woda nadal utrzymuje się dobrze (a po patykach wygląda że jest ok) i chcę zaczekać aż favie ruszą z zarastaniem kleju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 9 Października 2018 Mam 7 rodzajów acropor i ładnie rosną. Lps-ami puste pola wypełniłem gdzie arcy miały by ciężko a nie chciałem patrzeć na puste poletka. Czekam teraz na icp czy woda nadal utrzymuje się dobrze (a po patykach wygląda że jest ok) i chcę zaczekać aż favie ruszą z zarastaniem kleju. Aha to sorry, a dlaczego Ci wtedy poleciał ten Hyacithus?Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 9 Października 2018 (edytowane) 59 minut temu, Moljzesz napisał: Aha to sorry, a dlaczego Ci wtedy poleciał ten Hyacithus? Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka Kiedy włożyłem pierwsze acry (miedzy innymi najłatwiejsza tumida), wszystko szło jak po maśle. Klej oblały całkowicie w 2-3 tygodnie i pojawiały się przyrosty. Bazowałem tylko na podmiankach gdyż ubytki macro były na tyle małe, że podmiana 10% na tydzień wystarczała. Wszystko fajnie szło i w 3 miesiąc później postanowiłem podjąć wyzwanie. Trafił hiacyntus a po wklejeniu go (oczywiście z aklimatyzacją kropelkową) wypuścił polipy dosłownie w kilkanaście minut. Pomyślałem że jest dobrze to idę spać bo już prawie północ była. Rano o 7:00 patrzę a tu może 2mm tkanki na samej górze zostało ze szczepki ok 6cm. Musiałem go usunąć, a po kilku dniach wspomniana tumida przestała polipować i pojawiły się białe punkty na innych acrach na tkance. Pierwsza myśl że potas, ale ile go dodać bez icp gdyż nie mogłem nawet dorwać nigdzie testu na niego. Profilaktycznie zakrapiałem af po 30 kropli na dobę (wg producenta podbijałem ok 2,5 jednostki na dobę w 100l). Po tygodniu miałem wyniki z icp w którym potas wyszedł na poziomie 327 oraz udało się zakupić test na potas, a dzięki wynikowi z icp miałem skalibrowany wynik nowo nabytego testu. Od tego momentu wg testu podbiłem go do 380-390 w 3 tygodnie a do teraz wkrapiam 1 krople dziennie. W poniedziałek wysłałem wodę na icp i się okaże czy jest dobrze. Acry wracały do życia kolejne 3 miesiące od wyrównania potasu ale obeszło się bez strat poza hiacyntusem. Teraz nawet jak będzie dobrze szło to raz na pół roku będę robić icp. Do tej pory nie wiem skąd miałem taki ubytek potasu pomimo podmian, małej ilości korali, a świeża solanka miała go na poziomie 380. Na szczęście w między czasie doszedł balling co też trochę uzupelnia niedobory micro. Kolejna próba z hiacyntusem będzie za jakiś miesiąc jeśli wszystko będzie dobrze szło. Edytowane 9 Października 2018 przez dla syna (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 9 Października 2018 21 minut temu, dla syna napisał: Kiedy włożyłem pierwsze acry (miedzy innymi najłatwiejsza tumida), wszystko szło jak po maśle. Klej oblały całkowicie w 2-3 tygodnie i pojawiały się przyrosty. Bazowałem tylko na podmiankach gdyż ubytki macro były na tyle małe, że podmiana 10% na tydzień wystarczała. Wszystko fajnie szło i w 3 miesiąc później postanowiłem podjąć wyzwanie. Trafił hiacyntus a po wklejeniu go (oczywiście z aklimatyzacją kropelkową) wypuścił polipy dosłownie w kilkanaście minut. Pomyślałem że jest dobrze to idę spać bo już prawie północ była. Rano o 7:00 patrzę a tu może 2mm tkanki na samej górze zostało ze szczepki ok 6cm. Musiałem go usunąć, a po kilku dniach wspomniana tumida przestała polipować i pojawiły się białe punkty na innych acrach na tkance. Pierwsza myśl że potas, ale ile go dodać bez icp gdyż nie mogłem nawet dorwać nigdzie testu na niego. Profilaktycznie zakrapiałem af po 30 kropli na dobę (wg producenta podbijałem ok 2,5 jednostki na dobę w 100l). Po tygodniu miałem wyniki z icp w którym potas wyszedł na poziomie 327 oraz udało się zakupić test na potas, a dzięki wynikowi z icp miałem skalibrowany wynik nowo nabytego testu. Od tego momentu wg testu podbiłem go do 380-390 w 3 tygodnie a do teraz wkrapiam 1 krople dziennie. W poniedziałek wysłałem wodę na icp i się okaże czy jest dobrze. Acry wracały do życia kolejne 3 miesiące od wyrównania potasu ale obeszło się bez strat poza hiacyntusem. Teraz nawet jak będzie dobrze szło to raz na pół roku będę robić icp. Do tej pory nie wiem skąd miałem taki ubytek potasu pomimo podmian, małej ilości korali, a świeża solanka miała go na poziomie 380. Na szczęście w między czasie doszedł balling co też trochę uzupelnia niedobory micro. Kolejna próba z hiacyntusem będzie za jakiś miesiąc jeśli wszystko będzie dobrze szło. Kurcze dziwne bardzo, przeginałem z potasem i w górę i w dół i chyba nigdy nie miałem tak gwałtownej reakcji, choć u mnie od początku ballig praktycznie. Może jakieś robale przywookłeś na tym hyacku? W ballingu w sbs jest potas. Ja miałem taką wtopę z mikro przegiąłem i acry poleciały potem że strachu wyzerowałem praktycznie mikro i znowu leciały, teraz podaje mikro bez szaleństwa i jest ok. Wiesz jak ja aklimatyzuje korale? Wyciągam z worka i chlup do akwa Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 9 Października 2018 2 minuty temu, Moljzesz napisał: Kurcze dziwne bardzo, przeginałem z potasem i w górę i w dół i chyba nigdy nie miałem tak gwałtownej reakcji, choć u mnie od początku ballig praktycznie. Może jakieś robale przywookłeś na tym hyacku? W ballingu w sbs jest potas. Ja miałem taką wtopę z mikro przegiąłem i acry poleciały potem że strachu wyzerowałem praktycznie mikro i znowu leciały, teraz podaje mikro bez szaleństwa i jest ok. Wiesz jak ja aklimatyzuje korale? Wyciągam z worka i chlup do akwa Hiacyntus był z pewnego źródła, bez plag i innych gadzin, z krzaka wielkości 40x40cm. Też bym tak chciał klimatyzować korale :-). Ja to nawet lpsy przelewam może nie kropelkowo ale w misce z wodą pół na pół 20-30min w temp 25st C. Jak widać mam gorszą rękę :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 10 Października 2018 14 godzin temu, dla syna napisał: Hiacyntus był z pewnego źródła, bez plag i innych gadzin, z krzaka wielkości 40x40cm. Też bym tak chciał klimatyzować korale :-). Ja to nawet lpsy przelewam może nie kropelkowo ale w misce z wodą pół na pół 20-30min w temp 25st C. Jak widać mam gorszą rękę :-) Oj tam oj tam Zamówiłem dwie swietlowki halilea extra reef za całe 18zł za sztukę, światło bardzo podobne do narvy blue, zobaczymy jak długo poświęca.. Narva i halilea Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
junior13 Zgłoś Napisano 10 Października 2018 Gdzie kupiłeś Cytuj --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://nano-reef.pl/...-tam-trojkacik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Października 2018 53 minuty temu, junior13 napisał: Gdzie kupiłeś nawet się nie chce sprawdzić w sklepie na str. producenta ? https://hailea.pl/pl/swietlowka-hailea-t5-39-w-extra-reef.html https://hailea.pl/pl/swietlowka-hailea-t5-24-w-extra-reef.html ... https://hailea.pl/pl/swietlowka-hailea-t5-54-w-extra-reef.html + dostawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
junior13 Zgłoś Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Chyba nie ciebie się pytałem , musisz zawsze swoje 5 groszy wrzucić Edytowane 10 Października 2018 przez junior13 (wyświetl historię edycji) Cytuj --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://nano-reef.pl/...-tam-trojkacik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 10 Października 2018 2 minuty temu, junior13 napisał: Chyba nie ciebie się pytałem , musisz zawsze swoje 5 groszy wrzucić Hehe nie jego ale trafił brałem od producenta Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
junior13 Zgłoś Napisano 10 Października 2018 Sprawdzałem wcześniej w necie nie jestem leniwy tylko chodziło mi o 80w i nie potrafiłem znaleźć . Znalazłem tylko w archiwum allegro 80tki Cytuj --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://nano-reef.pl/...-tam-trojkacik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Października 2018 2 godziny temu, junior13 napisał: nie jestem leniwy tylko chodziło mi o 80w i nie potrafiłem znaleźć . mogłeś napisać że chodzi o 80W a nie 54W jak u Piotra (i które na bank nie kosztują 18-19zł sztuka) u niego widać w opisie jaka ma lampę ( PS Pandora 4x54W T5 ) a u Ciebie NIE - właśnie dlatego świetlówki 54W dałem po wielokropku bo logiczne wydało mi się że chcesz TAKIE SAME świetlówki 80W są np. tutaj http://iquitos.pl/hailea/14059-hailea-swietlowka-extra-reef-t5-80w.html nie widać czy na stanie mają ale do koszyka da się włożyć a tu podobno sa na stanie https://akwaria.robizoo.pl/swietlowka-80w-t5-reff-p5560 ps. szukanie zajęło mi niecałe 10 min ps2. i teraz jesteś winien te 5 groszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
junior13 Zgłoś Napisano 10 Października 2018 Dzięki za link i przepraszam za uszczypliwosc wiem że starasz się pomóc tylko niekiedy napiszesz dwa słowa za dużo , , te 5 groszy " i komuś wybija Zicherong Cytuj --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://nano-reef.pl/...-tam-trojkacik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alenqer Zgłoś Napisano 10 Października 2018 Sorry za offa ale pan jest z Dąbrowy Górniczej , może nie wiedzieć co ,,Zicherong''.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Października 2018 6 minut temu, junior13 napisał: niekiedy napiszesz dwa słowa za dużo , , te 5 groszy " i komuś wybija Zicherong i tu .. masz (niestety ) racje 1 minutę temu, alenqer napisał: może nie wiedzieć co ,,Zicherong''.. ale wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
junior13 Zgłoś Napisano 10 Października 2018 Specjalnie to napisałem bo ma obcykane google Cytuj --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://nano-reef.pl/...-tam-trojkacik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alenqer Zgłoś Napisano 10 Października 2018 8 minut temu, silvia napisał: i tu .. masz (niestety ) racje ale wiem Zwracam honor.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach