Skocz do zawartości
Felipe

Mocniejszy statecznik, słabsza świetlówka - można?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko do znawców tematu. Mianowicie, czy do statecznika 2x54W mogę podpiąć świetlówki np 2x24W albo 2x39W? Oczywiście pomijam różnicę w długości świetlówek. Chodzi mi tylko czy waty i inne "elektryczności" ;) się będą zgadzać.

Edytowane przez Felipe (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

większa może się nie zapalić lub świecić słabiej ale słabsza powinna wystartować bez problemów  w sumie to wszystko zależy od konstrukcji statecznika:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam statecznik elektroniczny 1x58W, do którego mam wpiętą świetlówkę 20W. Większej niż fabryka przewidziała nigdy nie zapali, ale mniejsze bez problemu.
Ale tak jak pisał c-sys, wszystko zależy od konstrukcji statecznika. Lepiej poszukać informacji o konkretnym modelu ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś czytałem, że podając 2x więcej W  na świetlówkę niż ma dedykowane jej żywotność spadnie 2x i analogicznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem w sieci rozsądną wypowiedź. Pozwoliłem sobie wkleić:

Witam, podane przez Ciebie moce wskazują na zastosowanie świetlówek T5. Świetlówki T5 mogą pracować wyłącznie ze statecznikami elektronicznymi zaprojektowanymi specjalnie dla technologii T5 - stateczniki takie to zintegrowany układ dławika, zapłonnika (startera) i elektroniki zabezpieczeniowej. Zapewne omyłkowo nazwałeś statecznik starterem :wink: . 

Co do podłączenia słabszej świetlówki do mocniejszego statecznika to zgadza się - dopuszczalna jest taka konfiguracja (ale na odwrót już nie!), jednak jest ona niekorzystna dla obu elementów: 

:arrow: układ dławika to element indukcyjny, który podpięty do instalacji zasilania zmiennego stawia opór indukcyjny (reaktancję) proporcjonalny do swojej indukcyjności. Jego zadaniem jest więc ograniczenie prądu roboczego załączonego obciążenia - świetlówki. Z tego też względu indukcyjności dławików w statecznikach 54W i 39W różnią się miedzy sobą - w stateczniku 39W powinna mieć ona wyższą wartość. Czyli teoretycznie i w dużym uproszczeniu: statecznik o mocy 54W wymusza w obwodzie statecznik 54W + świetlówka 54W prąd około 0,23-0,24A (54W/230V), statecznik o mocy 39W wymusza w obwodzie statecznik 39W + świetlówka 39W prąd około 0,17A (39W/230V), natomiast statecznik 54W w układzie statecznik 54W+ świetlówka 39W wymusza w obwodzie prąd z zakresu 0,17-0,24A - nie wiem dokładnie jaka to może być wartość, ale szacuję, że coś około 0,20-0,22A. 
Wynika z tego, że w układzie statecznik 54W + świetlówka 39W świetlówka przeznaczona do pracy przy prądzie 0,17A i mocy elektrycznej 39W pracuje przy wymuszeniu 0,20-0,22A i mocy 46-51W :shock: , 

:arrow: przy podwyższonych wartościach prądu i wynikającym z tego wzrostem temperatury pracy świetlówki, szybszej amortyzacji ulegają żarniki podgrzewające, skrętki, oprawki, 

:arrow: wraz ze wzrostem temperatury luminofor w świetlówce traci swoją efektywność, szybciej się wypala. 

Z powyższych względów, a także względów bezpieczeństwa i ekonomicznych, zaleca się pracę elementów w warunkach znamionowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.