Felipe Zgłoś Napisano 2 Listopada 2017 (edytowane) Mam pytanko do znawców tematu. Mianowicie, czy do statecznika 2x54W mogę podpiąć świetlówki np 2x24W albo 2x39W? Oczywiście pomijam różnicę w długości świetlówek. Chodzi mi tylko czy waty i inne "elektryczności" się będą zgadzać. Edytowane 18 Listopada 2017 przez Felipe (wyświetl historię edycji) Cytuj Było: http://nano-reef.pl/...morze-filipowe/ Było: http://nano-reef.pl/topic/89213-felipe-500l/#entry904769 Jest: ReefCube Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart7891 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2017 Może mniejsza się nie zapalic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c-sys Zgłoś Napisano 2 Listopada 2017 większa może się nie zapalić lub świecić słabiej ale słabsza powinna wystartować bez problemów w sumie to wszystko zależy od konstrukcji statecznika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalM Zgłoś Napisano 2 Listopada 2017 Mam statecznik elektroniczny 1x58W, do którego mam wpiętą świetlówkę 20W. Większej niż fabryka przewidziała nigdy nie zapali, ale mniejsze bez problemu. Ale tak jak pisał c-sys, wszystko zależy od konstrukcji statecznika. Lepiej poszukać informacji o konkretnym modelu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2017 Gdzieś czytałem, że podając 2x więcej W na świetlówkę niż ma dedykowane jej żywotność spadnie 2x i analogicznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Stargard Zgłoś Napisano 11 Listopada 2017 A to nie jest tak że przez większy prąd szybciej świetlówka się "skończy"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felipe Zgłoś Napisano 18 Listopada 2017 Znalazłem w sieci rozsądną wypowiedź. Pozwoliłem sobie wkleić: Witam, podane przez Ciebie moce wskazują na zastosowanie świetlówek T5. Świetlówki T5 mogą pracować wyłącznie ze statecznikami elektronicznymi zaprojektowanymi specjalnie dla technologii T5 - stateczniki takie to zintegrowany układ dławika, zapłonnika (startera) i elektroniki zabezpieczeniowej. Zapewne omyłkowo nazwałeś statecznik starterem . Co do podłączenia słabszej świetlówki do mocniejszego statecznika to zgadza się - dopuszczalna jest taka konfiguracja (ale na odwrót już nie!), jednak jest ona niekorzystna dla obu elementów: układ dławika to element indukcyjny, który podpięty do instalacji zasilania zmiennego stawia opór indukcyjny (reaktancję) proporcjonalny do swojej indukcyjności. Jego zadaniem jest więc ograniczenie prądu roboczego załączonego obciążenia - świetlówki. Z tego też względu indukcyjności dławików w statecznikach 54W i 39W różnią się miedzy sobą - w stateczniku 39W powinna mieć ona wyższą wartość. Czyli teoretycznie i w dużym uproszczeniu: statecznik o mocy 54W wymusza w obwodzie statecznik 54W + świetlówka 54W prąd około 0,23-0,24A (54W/230V), statecznik o mocy 39W wymusza w obwodzie statecznik 39W + świetlówka 39W prąd około 0,17A (39W/230V), natomiast statecznik 54W w układzie statecznik 54W+ świetlówka 39W wymusza w obwodzie prąd z zakresu 0,17-0,24A - nie wiem dokładnie jaka to może być wartość, ale szacuję, że coś około 0,20-0,22A. Wynika z tego, że w układzie statecznik 54W + świetlówka 39W świetlówka przeznaczona do pracy przy prądzie 0,17A i mocy elektrycznej 39W pracuje przy wymuszeniu 0,20-0,22A i mocy 46-51W , przy podwyższonych wartościach prądu i wynikającym z tego wzrostem temperatury pracy świetlówki, szybszej amortyzacji ulegają żarniki podgrzewające, skrętki, oprawki, wraz ze wzrostem temperatury luminofor w świetlówce traci swoją efektywność, szybciej się wypala. Z powyższych względów, a także względów bezpieczeństwa i ekonomicznych, zaleca się pracę elementów w warunkach znamionowych. Cytuj Było: http://nano-reef.pl/...morze-filipowe/ Było: http://nano-reef.pl/topic/89213-felipe-500l/#entry904769 Jest: ReefCube Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach