Skocz do zawartości
Nailo

Filtracja / Odpieniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka :)

Posiadam akwarium 72l 60x30x40wys

Jako filtracja mam kaskadę w niej siporax plus phosguarda plus purigen

Do tego działa filtr wewnętrzny turbo 550 z siporaxem

Pomysłem jest by to wymienić na filtr kubełkowy z siporaxem 

Ma to sens czy zbędny wydatek ?:) 

Edytowane przez Nailo (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka kaskada? FZN-3? Masz jakąś Koralię Nano, czy to Turbo 550 działa jako "falownik"? Masz odpieniacz w kaskadzie?
Teoretycznie wkładów biologicznych masz dość jak na 72L (szczególnie, jeśli start był na żywej skale), ale z drugiej strony kubełek oznacza więcej miejsca w akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kaskadę chińczyka jakiegoś niestety :/ tubro też działa jako dodatkowy falownik :) ale zajmuje sporo miejsca w akwarium :) do kaskady mieści mi się około 500ml siporaxu :)

Co do turbo wydawało mi się że jednak filtracja nie do końca jest ok dlatego też został dodany 

Edytowane przez Nailo (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jedynie filtr kubełkowy ze względów estetycznych/oszczędności miejsca. Ma też większą pojemność, więc więcej materiałów filtracyjnych się zmieści :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:( kubełki to proszenie się o katastrofę jeśli braknie prądu na dłuższy czas, bakterie nitryfikacyjne zamieszkujące siporax są zaopatrywane w tlen poprzez natlenioną wodę, jeśli woda przestanie cyrkulować, bakterie się duszą i następnie gniją :/ beztlenowe przetrwają ale ich jest bardzo mało w siporax. Jak zgniją to po włączeniu prądu wlewa się do akwarium mieszanka zgniłej materii organicznej, czasami siarkowodór H2S - toksyczny dla organizmów żywych. 

W UK jest to popularna metoda filtracji i niestety naczytałem się na zagranicznch forach tematów typu "wracam do domu i wyjmuję wiadro śniętych pokolców" 

Kiedyś były filtry Eheima które były kubełkowe ale wpuszczały powietrze, niestety przez mnogość zaworów awaryjne przy morskiej wodzie.

Taki reaktor jak jest bez sumpa czy panelu to trzeba go dać wyżej od akwarium by woda spływała jako "powrót" z filtra, grawitacyjnie, i dodatkowo wyprowadzić pobór powietrza do filtra nad taflę wody ( w razie jak się zatka odpływ z reaktorka, to wtedy cała woda będzie się lała tym poborem powietrza - lepiej się zabezpieczyć) Reaktor możesz umieścić gdzieś w szafie nad akwarium, zasilić go jakąś pompą z akwa  - nie musi być dużego przepływu, tylko tak by złoże było zraszane, im wyżej będzie tym mocniejsza musi być pompa.

Hmm albo nabyć porządną i dużą kaskadę - albo dwie.  Miałem w starym akwa chińskie 3 sztuki i były makabrycznie wkurzające, co chwilę się coś zapychało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jadę na kubełku już 2rok i 6godz przewa w dostawie prądu nie zrobiła na akwarium żadnego wrażenia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ura jak sądzisz zatrzymanie cyrkulacji po jakim czasie jest w stanie odtlenić wodę?

w sensie zużyć w niej tlen? a trzeba dość śmiało określić że co jak co

ale woda morska jest nieźle natleniona bo tlen stanowi 87% jej składu

poza tym w wodzie słodkiej tlen szybciej wiąże sie z węglem bo to naturalny stan 

w morskiej musialby to być kwas chloru i czegoś jeszcze +tlen, zwiazki proste powstaja szybciej

a bakterie hmm czemu duzo siarki zakładasz skoro bakterie tlenowe rozkladaja siarkowodor w fotosyntezie

te bakterie sa zazwyczaj zielone czy siporax jest zielony? jak sie "napelni" bakteriami?

tu w sumie nie trzeba nic pisać :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, marcinsoroka napisał:

a bakterie hmm czemu duzo siarki zakładasz skoro bakterie tlenowe rozkladaja siarkowodor w fotosyntezie

To bakterie beztlenowe powodują powstawanie siarkowodoru. Idealnie widać to w reduktorach azotanów, gdy przesadzisz z pożywką.
W normalnych warunkach bakterie beztlenowe rozkładają azotany "kradnąc" jednocześnie fosforany. Jest to dla nas bardzo dobra informacja, ponieważ przetwarzają one azotany na azot cząsteczkowy (N2), który wydostaje się z reduktora azotanów. Azotany nie kumulują się zatem w systemie. Reakcja taka ma miejsce w warunkach beztlenowych (mV na minusie).

Jednak, gdy przewodność spadnie poniżej -300mV azotanów już nie ma w wodzie i bakterie zaczynają oddychać siarczanami, w wyniku czego powstaje siarkowodór (H2S), który jest wysoce toksyczny i ma charakterystyczny zapach zgniłych jaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 3.11.2017 o 01:33, marcinsoroka napisał:

Ura jak sądzisz zatrzymanie cyrkulacji po jakim czasie jest w stanie odtlenić wodę?

w sensie zużyć w niej tlen? a trzeba dość śmiało określić że co jak co

ale woda morska jest nieźle natleniona bo tlen stanowi 87% jej składu

poza tym w wodzie słodkiej tlen szybciej wiąże sie z węglem bo to naturalny stan 

w morskiej musialby to być kwas chloru i czegoś jeszcze +tlen, zwiazki proste powstaja szybciej

te bakterie sa zazwyczaj zielone czy siporax jest zielony? jak sie "napelni" bakteriami?

:) tak więc kubeł kubłowi nie jest równy, ja np pędzę bakterie i to ostro pożywkami typu No3Po4X do tego stopnia że siporax i szyby w sumpie są popkryte aż kłakami z bakterii i przezroczystego gluta - bakterii jest masa i to spora, przy takiej masie wyczerpią tlen bardzo szybko.  Normalny nie pędzony kubeł wytrzyma więcej to fakt. 

Bakterie te są bezbarwne białawe w konsystencji gluta - nie ma fotosyntetyzujących bakterii nitryfikacyjnych, nie występują.  Te bakterie to bakterie cudzożywne chemotroficzne - odżywiają się No2 No3 Po4 Nh3 

zielone to są glony jednokomórkowe :) i wielokomórkowe, oraz protisty z glonem w środku - symbiotycznym.

Bakterie denitryfikacyjne to bakterie beztlenowe  -  chemotroficzne, w normalnych warunkach przetwarzają No3 do N2 - a ten się ulatnia z wody do atmosfery, jak braknie przepływu i świeżej dostawy No3 mogą przejść na przetwarzanie związków siarki by nie zdechnąć jak dobrze napisał @MichalM tutaj akurat kluczowy jest potencjał Redox w filtrze, jak Redox za bardzo spadnie poprzez ustanie przepływu w filtrze, zaczyna się robić H2S - dla tego dawniej produkowane Denitryfikatory np Aquamedic miały kontroler Redox sterujący małą pompką przepływu przez złoże, jak Redox spadł za bardzo odpalała się pompka - mało kto to stosuje bo to jest igranie z ogniem, jak coś się zawiesi to katastrofa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ura do zeszłego tygodnia działał u mnie reduktor azotanów AquaMedic bezproblemowo przez wiele lat. Nie ma mowy o "katastrofie" i jeszcze nigdy nie słyszałem, aby się "zawiesił" :) Polimeru jest tak mało, że nie ma raczej takiej możliwości. Gdy był wyłączony przez 7 dni, to po uruchomieniu wskazywał -190mV, więc jeszcze duuużo poniżej niebezpiecznej granicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, MichalM napisał:

@Ura do zeszłego tygodnia działał u mnie reduktor azotanów AquaMedic bezproblemowo przez wiele lat. Nie ma mowy o "katastrofie" i jeszcze nigdy nie słyszałem, aby się "zawiesił" :) Polimeru jest tak mało, że nie ma raczej takiej możliwości. Gdy był wyłączony przez 7 dni, to po uruchomieniu wskazywał -190mV, więc jeszcze duuużo poniżej niebezpiecznej granicy.

Hmm to fajnie że nie było problemów technicznych, widocznie dbasz o sprzęt, czyścisz regularnie pompy i kalibrujesz elektrodę :) ale teraz nie widzi się za często w użytkowaniu tych sprzętów w nowych zbiornikach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Ura napisał:

Hmm to fajnie że nie było problemów technicznych, widocznie dbasz o sprzęt, czyścisz regularnie pompy i kalibrujesz elektrodę :) ale teraz nie widzi się za często w użytkowaniu tych sprzętów w nowych zbiornikach.

Ano ja jestem bardzo zadowolony. Otwierany był raz w roku (wymiana Deniballs) i do kalibracji elektrody. Więc nie wiem, czy to "nadprogramowa" dbałość :). A jak mi się nie chciało, to bakterie były karmione przez port ze strzykawki i też spokojnie działał dalej. Raz w roku był też wymieniany wężyk w pompie perystaltycznej AquaMedic i tyle. Fajna "zabawka", bo NO3 stale na poziomie 0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra wracam do tematu :)
Padła decyzja turbo 550 robi wypad ze zbiornika zamiast jego AQUAEL FILTR ZEWNĘTRZNY ASAP 1600 a w nim 2l swieżutkiego siporaxu falownik zostaje aleeee będzie spowolniony siatką gdzie zwolni jego przepływ co da mi +- 2500 l/h plus elegancka filtracje. Kaskada zostaje jaka jest w niej drobny sipo plus absorbery etc :) 

Nie będe tworzył kolejnego tematu :) aktualnie mam odpieniacz na kostke lipową hmm pienić coś tam pieni ale wydaje mi sie ze jak pojawiło się życie to coraz mniej hmm wydajny jest więc czas na zmianę, znalazłem dwie opcje które mi się podobają tylko teraz potrzebna pomoc w podjęciu decyzji.
Poniżej modele które mnie hmm zaciekawiły co polecacie :) chyba ze jest coś ciekawszego ?
Odpieniacz białek Storm 100 z Aqua Trendu
Hydor Slimskim Nano 135.35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.