mathom Zgłoś Napisano 2 Listopada 2017 Witam Mam problem z blaznem. Parę dni temu spuchl mu brzuch z jednej strony. Wczoraj otworzyła się rana, a dzisiaj wystaje już z niej coś - wygląda jak jakieś ciała obce. Wnętrzności i robaki to chyba nie sa raczej jakiś grzyb albo kolec. Czy ktoś się z czymś takim spotkal? PS. Blazen jest ze mną ponad rok jeszcze mieszkał w 30l, od początku jest chuchro islabo rosnie. Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareczek232 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2017 (edytowane) Czy jakas inna rybka lub krab czy langusta itp. mogła uszkodzić błazenka? Szczerze totalnie nie znam sie na pasożytach/chorobach wewnetrznych rybek i nie widziałem innego takiego przypadku, lecz gdyby mnie to spotkało starałbym sie go odseparować od innych zwierzaków. Jeśli masz sumpa/ zbiornik gotowy do odpalenia na „kwarantannę” myśle, ze pobyt tam by mu nie zaszkodził. Pozdrawiam i powodzenia życzę z rybka Edytowane 2 Listopada 2017 przez mareczek232 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 To raczej wygląda jak by coś wychodziło ze środka. Nie chcę go odławiać bo raz że nie mam gdzie, a dwa więcej zdemuluję przy odławianiu niż to jest warte Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 5 Listopada 2017 Jestem w szoku, ryba żyje i ma się dobrze. Coś wyszło jej z brzucha (coś jak kolec ze 4mm), opuchlizna schodzi i rana jest już prawie zagojona Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 5 Listopada 2017 Obcy ;] Fajnie, że wraca do zdrowia. Jakiś pasożyt ? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinsoroka Zgłoś Napisano 5 Listopada 2017 Normalne w solance to idzie szybciej Cytuj tu w sumie nie trzeba nic pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach