Jorgen Zgłoś Napisano 5 Listopada 2017 Znowu zbiera mi się przezroczysta może trochę biała zawiesina w sumpie. Co to może być ? Kiedyś tak miałem i samo zniknęło ale teraz jest gorzej W głównym zbiorniku czyściutko Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 5 Listopada 2017 Bakterie ? Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@te Zgłoś Napisano 5 Listopada 2017 lejesz wodke lub vsv? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2017 Bakterie. Może się z tego nawet taki żel zrobić. Mają tam dobre warunki to się mnożą. Może za słaby przepływ przez sump? Masz dobrze dobraną obiegówke? A może pompa ci siada i przepływ przez sumpa przez to spada? Jak pożywki lejesz to warto zrobić przerwę. Można też podłączyć lampę UV na godzinkę dziennie to zredukuje bakterie w wodzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jorgen Zgłoś Napisano 5 Listopada 2017 Nie leje żadnych bakterii ale obniżyłem moc pompy. Pompa Jeabo 3000 ustawiona na polowe mocy (ponieważ piasek podmywała ) cały system 170l jak mam ja ustawić ? Albo kupić większa?Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2017 (edytowane) Jak dla mnie to woda stoi w tym miejscu i dlatego bakterie się tam zbierają. A powrót jak masz zrobiony? Jedną końcówką woda wpływa do akwarium? Mam na mysli koncówke rury powrotu juz w zbiorniku. Może załóż trójnik i rozciagnij powrót na dwie, może trzy dysze. Zwiększ moc pompy a dzięki kilku wylotom ciśnienie na dyszach będzie mniejsze i nie wzburzy tak piachu. Edytowane 5 Listopada 2017 przez Darek85 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jorgen Zgłoś Napisano 5 Listopada 2017 Dzięki tak zrobię Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach