botshek Zgłoś Napisano 6 Listopada 2017 Witam w ostatnim czasie usunąłem se swojej chinki (Mars 165W) soczewki, teraz mam mały problem z ustawieniem lampy. Ktoś z Was może wykonał taki sam zabieg i pamięta wysokość zawieszenia lampy nad tafla wody oraz ustawienia kanałów? Nigdzie nie znalazłem takich informacji. Dodam, że moje akwarium ma 60 cm głębokości, a obsada to miękkasy i LPSy. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil240593 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2017 A dlaczego zdjales soczewki jesli moge zapytac. Mam taka sama lampe i taka sama wysokosc akwa. Troszeczke podpinam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
botshek Zgłoś Napisano 6 Listopada 2017 Zdecydowanie lepiej świeci, światło nie pada jak promień laseru przez soczewkę, tylko jest rozproszone. Na wszystkich forach ludzie polecają zdjęcie soczewek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2017 3 godziny temu, botshek napisał: Witam w ostatnim czasie usunąłem se swojej chinki (Mars 165W) soczewki, teraz mam mały problem z ustawieniem lampy. Ktoś z Was może wykonał taki sam zabieg i pamięta wysokość zawieszenia lampy nad tafla wody oraz ustawienia kanałów? Nigdzie nie znalazłem takich informacji. Dodam, że moje akwarium ma 60 cm głębokości, a obsada to miękkasy i LPSy. Z góry dzięki za odpowiedzi. Tylko Twoje pytanie jest trochę niezrozumiałe. Jak za słabo świeci to zwiększ moc. Metodą prób i błędów dojdziesz jakie światło jest dobre dla korali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Listopada 2017 Soczewki mozna zdjac z kolorowych diod albo wymienic na takie z szerszym kontem. Biale i niebieskie bym zostawil. Na forach czesto pisza sorry... idioci. Nie wszystkie rady warto stosowac chociaz czasem mozna sprawdzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Listopada 2017 14 godzin temu, botshek napisał: Zdecydowanie lepiej świeci, światło nie pada jak promień laseru przez soczewkę, tylko jest rozproszone. Na wszystkich forach ludzie polecają zdjęcie soczewek. W specyfikacji lampy napisano : "View Angle of leds: 90° /120°" a "goła" dioda ma 120° więc zdjęcie soczewki spowoduje jedynie że światło oświetli także "pół pokoju" a nie zbiornik , co do 90° - ... kwestia uznania - w swojej lampie mam ich większość i wcale nie świecą "jak laser" więc albo w lampie były inne soczewki (nie sądzę) albo lampa wisiała zbyt nisko ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach