azgar Zgłoś Napisano 10 Listopada 2017 Ostatnio trochę zmian miałem i nie jestem pewien przyczyny, np zmieniłem lampę led stara miała 175W na jakies 70% mocy teraz mam 300w na około 42-45% mocy było, dzisiaj do 38% zmniejszyłem. akwarium 180l parametry mierzone tydzień temu kh -11 Ca 400 Mg 1530 od dłuższego czasu mam wysokie ale nie ma negatywnych skutków to Po4 0,1 No3 10 zasolenie 1,026 dzisiaj zmierzyłem kh i 13 Na razie wyłączyłem dozowanie kh i podmieniłem 2l słonej wody na ro więcej juz nie myślę podmieniać, mam szczepki pavony fioletowej i wyglądają ok a ta większa na dnie jest samym i w bielszych miejscach nawet polipuje teraz. Jutro moge podmiankę zrobić na soli aqaforesta starej co juz nie używam ma nizsze kh od soli Microbe-Lift Premium Reef Salt która używam obecnie. A tu fotki korali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Listopada 2017 Kh mega za dużo. Najlepsze dla koralowców to 7-8 Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2017 ja tam na tym zdjęciu widzę tylko przyrosty ,gdzie to bielenie? chyba ze patrze na inny sektor zdjecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 10 Listopada 2017 Ze za duże to wiem ale czy od tego zbielały troche ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Listopada 2017 Tak mogły plus np popalone zbyt mocnym światłem. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 17 Listopada 2017 (edytowane) ... Edytowane 30 Listopada 2017 przez azgar (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 Parametry kh 9,5 reszta bez zmian tylko dzisiaj cos mnie tknęło i sprawdziłem zasolenie inaczej niz zwykle tzn. zwykle sprawdzałem w sumpie miedzy 2 komorami i zasolenie tam mi pokazuje 1,025 a odlałem wody do dzbanka i mam 1,021 :/ dodałem soli do sumpa niech się rozpuszcza powoli, jutro zaś trochę dołożę tak żeby stopniowo podnieść zasolenie. seriatopora caliendrum - jest juz całkiem zgon :/ pavona wygląda tak nie wiem czy jest do odratowania ? i jeszcze milka szczepka i seriatopora caliendrum fluo na tej końcówce jak by dino było ta końcówka mnie martwi, da sie to jakoś zatrzymać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 Soli nie wkłada się do sumpa! Zasyp sól w wodzie RO/DI poczekaj aż się wyklaruje i nie będzie mętna i wtedy wlewaj do sumpa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 A ja małe ilości soli co jakiś czas dosypuję bo nie podmieniam wody i jest gut cały czas masz tam za jasno. Czym sprawdzasz zasolenie? zasolenie nie powinno się różnić chyba że masz spławik i w przegrodzie jest przytapiany jakoś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 Dnia 10.11.2017 o 18:07, fresz33 napisał: Kh mega za dużo. Najlepsze dla koralowców to 7-8 najbardziej optymalne KH jest ok 6,9 ale to jest uzależnione od Mg i Ca prosty wzór stosunek Mg do Ca powinien wynosić 3:1,25 jak proporcje są zachowane to dodajemy te wartości i dzielimy przez 265 wtedy wiemy ile powinno być kh np. Mg 1290 Ca 430 daje 1720 /265 i wychodzi 6,5 lub np 1380Mg 460Ca suma 1840/265 daje 6,9 tak jest optymalnie przy pełnej metodzie Ballinga. Przy reaktorze wapnia te wartości są wyższe i KH 9 do 11 jest normalna. Najważniejsza sprawa to to aby KH było stabilne i nie miało wahań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) 7 minut temu, fresz33 napisał: A ja małe ilości soli co jakiś czas dosypuję bo nie podmieniam wody i jest gut cały czas masz tam za jasno. Czym sprawdzasz zasolenie? zasolenie nie powinno się różnić chyba że masz spławik i w przegrodzie jest przytapiany jakoś. wkładałem spławik miedzy 2 komory w sumpie co sa od siebie o jakieś 2-2,5 cm oddalone zawsze miałem wynik taki jak w dzbanku ale moze przegrody czymś porosły albo mam większy przepływ bo miesiac temu wymieniłem pompe obiegowa zawór spustowy tez odkręcałem bardziej pamiętam. Napiszcie czy jak zasolenie dojdzie do prawidłowego to te korale beda do odratowania ? to mi kh wyszło 7,3 i do czegos takiego powoli dążę tzn dla mnie najlepiej cos około 7,5-8 przy niższym gorgonia mi marudzi Edytowane 30 Listopada 2017 przez azgar (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 Zwiększysz zasolenie i znowu będzie problem z resztą parametrów... I nadal nie słuchasz odnośnie oświetlenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 5 minut temu, fresz33 napisał: Zwiększysz zasolenie i znowu będzie problem z resztą parametrów... I nadal nie słuchasz odnośnie oświetlenia Dla tego pompe dozująca już wyłączyłem, a z światłem przyznaje nowa lampa i nie wie mile świecić, ale masz racje ze za mocno i tamten post twój o świetle mi jakoś umknął ;/ zmniejszyłem światło teraz. W sobotę muszę przesiadkę zrobić do nowego akwarium, dojdzie nowej wody to i parametry sie wyrównają, a z światłem wystartuje z obecnego poziomu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 Najważniejsze aby parametry wody były stabilne wahania mogą jeszcze bardziej pogorszyć sytuację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach