Skocz do zawartości
azgar

seriatopora caliendrumi pavona troszkę bieleja

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio trochę zmian miałem i nie jestem pewien przyczyny, np zmieniłem lampę led  stara miała 175W  na jakies 70% mocy teraz mam 300w na około 42-45% mocy było, dzisiaj do 38% zmniejszyłem.

akwarium 180l

parametry mierzone tydzień temu

kh -11

Ca 400

Mg 1530  od dłuższego czasu mam wysokie ale nie ma negatywnych skutków to

Po4 0,1

No3 10

zasolenie 1,026

dzisiaj zmierzyłem kh i 13

Na razie wyłączyłem dozowanie kh i podmieniłem 2l słonej wody na ro więcej juz nie myślę podmieniać, mam szczepki pavony fioletowej i wyglądają ok a ta większa na dnie jest samym i w bielszych miejscach nawet polipuje teraz.

Jutro moge podmiankę zrobić na soli aqaforesta starej co juz nie używam ma nizsze kh od soli Microbe-Lift Premium Reef Salt która używam obecnie.

A tu fotki korali

9945892_20171110_112147.jpg9945893_20171110_112157.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Kh mega za dużo. Najlepsze dla koralowców to 7-8 ;)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam na tym zdjęciu widzę tylko przyrosty ,gdzie to bielenie? chyba ze patrze na inny sektor zdjecia :P 

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze za duże to wiem ale czy od tego zbielały troche ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Tak mogły plus np popalone zbyt mocnym światłem.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametry kh 9,5

reszta bez zmian tylko dzisiaj cos mnie tknęło i sprawdziłem zasolenie inaczej niz zwykle tzn. zwykle sprawdzałem w sumpie miedzy 2 komorami i zasolenie tam mi pokazuje 1,025 a odlałem wody do dzbanka i mam 1,021 :/ dodałem soli do sumpa niech się rozpuszcza powoli, jutro zaś trochę dołożę tak żeby stopniowo podnieść zasolenie.

seriatopora caliendrum - jest juz całkiem zgon :/

pavona wygląda tak nie wiem czy jest do odratowania ?

10149329_20171130_111424.jpg

i jeszcze milka szczepka

10149336_20171130_111456.jpg

i seriatopora caliendrum fluo na tej końcówce jak by dino było  ta końcówka mnie martwi, da sie to jakoś zatrzymać ?

10149331_20171130_111603.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soli nie wkłada się do sumpa! Zasyp sól w wodzie RO/DI poczekaj aż się wyklaruje i nie będzie mętna i wtedy wlewaj do sumpa.

48a8a9a6b8f4f4ee866d96cfdef63c4cu1641a14

6953777_Sygnaturarybki1.jpg

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A ja małe ilości soli co jakiś czas dosypuję bo nie podmieniam wody i jest gut ;) cały czas masz tam za jasno. Czym sprawdzasz zasolenie? zasolenie nie powinno się różnić chyba że masz spławik i w przegrodzie jest przytapiany jakoś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 10.11.2017 o 18:07, fresz33 napisał:

Kh mega za dużo. Najlepsze dla koralowców to 7-8 ;)

najbardziej optymalne KH jest ok 6,9 ale to jest uzależnione od Mg i Ca prosty wzór stosunek Mg do Ca powinien wynosić 3:1,25 jak proporcje są zachowane to dodajemy te wartości i dzielimy przez 265 wtedy wiemy ile powinno być kh np. Mg 1290 Ca 430 daje 1720 /265 i wychodzi 6,5 lub

np 1380Mg 460Ca suma 1840/265 daje 6,9 tak jest optymalnie przy pełnej metodzie Ballinga.

Przy reaktorze wapnia te wartości są wyższe i KH 9 do 11 jest normalna.

Najważniejsza sprawa to to aby KH było stabilne i nie miało wahań.

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, fresz33 napisał:

A ja małe ilości soli co jakiś czas dosypuję bo nie podmieniam wody i jest gut ;) cały czas masz tam za jasno. Czym sprawdzasz zasolenie? zasolenie nie powinno się różnić chyba że masz spławik i w przegrodzie jest przytapiany jakoś.

wkładałem spławik miedzy 2 komory w sumpie co sa od siebie o jakieś 2-2,5 cm oddalone zawsze miałem wynik taki jak w dzbanku ale moze przegrody czymś porosły albo mam większy przepływ bo miesiac temu wymieniłem pompe obiegowa zawór spustowy tez odkręcałem bardziej pamiętam.

Napiszcie czy jak zasolenie dojdzie do prawidłowego to te korale beda do odratowania ? 

to mi kh wyszło 7,3 i do czegos takiego powoli dążę tzn dla mnie najlepiej cos około 7,5-8 przy niższym gorgonia mi marudzi 

Edytowane przez azgar (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Zwiększysz zasolenie i znowu będzie problem z resztą parametrów... I nadal nie słuchasz odnośnie oświetlenia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, fresz33 napisał:

Zwiększysz zasolenie i znowu będzie problem z resztą parametrów... I nadal nie słuchasz odnośnie oświetlenia :D

Dla tego pompe dozująca już wyłączyłem, a z światłem przyznaje nowa lampa i nie wie mile świecić, ale masz racje ze za mocno i tamten post twój o świetle mi jakoś umknął ;/ zmniejszyłem światło teraz.

W sobotę muszę przesiadkę zrobić do nowego akwarium, dojdzie nowej wody to i parametry sie wyrównają, a z światłem wystartuje z obecnego poziomu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsze aby parametry wody były stabilne wahania mogą jeszcze bardziej pogorszyć sytuację.

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.