Najpierw z ręki uzupełnij poziom magnezu w akwarium aby stan wody był właściwy. Dopiero jak osiągniesz właściwy stan magnezu w akwarium Kup sobie np. magnez firmy grotech 0,5kg i wsyp do reaktora - nie wcześniej! Uruchom reaktor i sprawdzaj czy magnez utrzymuje się na właściwym poziomie, jak nadal spada to dodaj do zasypu.
Co do Kalkreaktora to jest to inne urządzenie. Kalkreaktor to po naszemu mixer.
I tak: reaktor wapnia ma chodzić 24h, a mixer od godz. np.22-giej tylko co noc.Mixer powinien być podłączony do dolewki czyli do wody RO. Ta woda przez mixer wapnia do sumpa uzupełnia wodę wyparowaną za pomocą jakiejś pompki 300-600l/h.
Jest kilka metod dolewania kalku z mixera- najlepiej przez czujnik poziomu wody uzupełniać wodę w sumpie z mixer. Można pompką zwykłą która podniesie wodę tak wysoko, ale kłopotem jest cofanie się wody do zbiornika RO. Drugi sposób to pompa dozująca - perystaltyczna. A trzeci sposób to grawitacyjny ze zwykłą pompką.
Uruchomienie mixera to:
Napełniamy mixer u mnie 5 litrowy firmy Ratz wodą z RO, dodajemy 2 łyżki stołowe wapna i zakręcamy. Podłączamy poprzez zegar czasowy tak aby pompka mieszacza co 15 min, przez 45--105 min się włączała.
Obsługa to: raz na tydzień
- rozkręcamy, wylewamy wodę wstępnie płuczemy wodą z małą łyżeczką octu, później płuczemy dokładnie w wodzie RO.
- skręcamy, napełniamy mixer i uruchamiamy jak wyżej opisałem.
Sposób prosty u mnie sprawdzony
1. Zawór elektromagnetyczny z pralki - 20 zł
2. Zawór podłączony do zegara czasowego 2x po 15 minut w nocy
3. Woda oczywiscie z RO
4. Po włączeniu pompki woda podawana jest do mieszacza wapnia
5. Trójnik na wejściu do sumpa, jedne ujście podaje wode z RO drugie wodę z mieszacza (ta z mieszacza w znikomej ilosci dla zachowania pH na poziomie 8,2 -8,3)
Dlaczego 2 x po 15 min - tyle wystarczy aby uzupełnić odparowaną wodę (około 4 litr)
Dlaczego trójnik- żeby cała woda nie przechodziła przez mieszacz wapnia
Dlaczego w nocy -dla zachowania rownowagi pH
ilosc wapna wzucanego do mixera przede wszystkim zalezy od tego jaka ilosc wody przepuscisz przez niego
Np ja musze wzucac okolo 5 lyzek stolowych na 5 dni do mixera 5l pojemnosci poniewaz przepuszczam plus minus 20l dziennie przez mieszacz jezeli np bedziesz dozowal 5 litrow wody/noc to spokojnie 2 lyzki stolowe wystarcza.
Co do twojego reaktora wapnia to jeżeli nie wiesz co jest w środku to kup sobie nowe złoże takie jakie wskazał
katani
np ARM i dosyp na początek wspomniane 0,5kg magnezu np. Grotecha. U mnie do mojego reaktora wapnia firmy Aqua Medic KR1000 wchodzą dwa opakowania zasypu ARM i jedno opakowanie magnezu 0,5kg