devilart Zgłoś Napisano 20 Listopada 2017 Witam, w załączeniu nowe ułożenie skały ale ... obstawiam że to jeszcze nie koniec eksperymentów, w zbiorniku smigają już dwie Tunze 6015 (foto tylko z jedną z nich) zamontowana hydraulika od pompy w panelu, teraz przelew jest z komory 2 do 3 a nie jak wczesniej z 2 do 4. Odpieniacz śmiga, nie mogę się nachwalić. Ze skały jeszcze nic wyszło więc obstawiam że już nie wyjdzie, chociaż wczoraj w jednym z otworów skały coś się ruszało ale obstawiam że to od nurtu wody po podłączeniu drugiej Tunze. Dnia 11/17/2017 o 14:48, waldek123blau napisał: Z wsypywaniem piasku jeszcze się wstrzymaj. Bo możesz spróbować skałę poprzestawiać lub dokupisz nową i będzie trochę brudów tak jak na fotce powyżej które bez piasku lepiej można odessać. Suchy piasek nie ma wpływu na początku dojrzewania Czekam czekam, na zdjęciu widać ile syfu wydmuchało ze skały więc się nie śpieszę. Dnia 11/17/2017 o 22:06, maciej01 napisał: Jedna lub dwie bryłki skały by się przydały, bo według mnie masz trochę mało. Myślę że jeszcze jedna bryłka dojdzie, ale chyba skałka z góry po prawej zejdzie na dół, gdzieś ją ułożę i wtedy dopiero zobaczę efekt, nie chcę też robić gruzowiska, zobaczymy. Dnia 11/18/2017 o 13:15, frii23 napisał: Witam kolegę, ciekawy wątek, fajnie będzie obserwować postępy, szczególnie że start w tym samym czasie. Jakie bakterie lejesz/planujesz lać? Trzymam kciuki dobry start! Bakterie na start już wlałem Equo Bio Start 3 podpowiedzcie ile światła dziennie odpalać, myślałem żeby świecić 1-2 godziny dziennie, stety/niestety nocne działa cały czas. Cytuj Reefmax/ReefMaster White LED - NA SPRZEDAŻ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 20 Listopada 2017 Poprzednie ustawienie skały lepiej podobało mi się i wystarczyło dołożyć jakiś płaski kawałek na górę i mniejszą bryłkę po prawej stronie na dnie. Na temat święcenia są różne szkoły. Nie świecić wcale. Świeci zaczynając od 1-2 godzin dziennie i stopniowo co kilka dni, co tydzień zwiększać. Świeci docelowo od razu. Ja świeciłem od razu docelowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
devilart Zgłoś Napisano 21 Listopada 2017 10 godzin temu, maciej01 napisał: Poprzednie ustawienie skały lepiej podobało mi się i wystarczyło dołożyć jakiś płaski kawałek na górę i mniejszą bryłkę po prawej stronie na dnie. Na temat święcenia są różne szkoły. Nie świecić wcale. Świeci zaczynając od 1-2 godzin dziennie i stopniowo co kilka dni, co tydzień zwiększać. Świeci docelowo od razu. Ja świeciłem od razu docelowo. Ustawienie skały już jest znów inne ... myślę że już docelowe, jutro planuję wyciągać bród z dna i może w weekend piasek. Tunziaki dmuchają cały czas na skałę, więc myślę że już co się miało oderwać, wypłukać to się zadziało, także plan na najbliższe dni, odkurzanie i piasek, może jakieś pierwsze testy tak z ciekawości. Muszę zbić zasolenie bo wczoraj było na poziomie 1,028 Cytuj Reefmax/ReefMaster White LED - NA SPRZEDAŻ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2017 Daj zdjęcie jak teraz wygląda po kolejnej zmianie ustawienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
devilart Zgłoś Napisano 22 Listopada 2017 14 godzin temu, maciej01 napisał: Daj zdjęcie jak teraz wygląda po kolejnej zmianie ustawienia. Witam, zgodnie z życzeniem, ale jednak skąły to nie kończąca się historia i zgodnie z sugestią kumpla (dzięki jacula1980) dziś położę tą skałę która stoi po lewej stronie, myślę że spróbuję w tym samym miejscu. Cytuj Reefmax/ReefMaster White LED - NA SPRZEDAŻ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szybki59 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2017 O teraz wygląda super . Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2017 Podtrzymuje to co napisałem wcześniej na temat ustawienia skały, ale to Twoje akwarium i Tobie ma się podobać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
devilart Zgłoś Napisano 23 Listopada 2017 I kolejna zmiana ... zaraz mi się dostanie że za często grzebie w zbiorniku ... Cytuj Reefmax/ReefMaster White LED - NA SPRZEDAŻ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Listopada 2017 A ja bym zrobił jeszcze inaczej z tą skałą [emoji14] żartuję hehe teraz jest ok i już nic nie mieszaj.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
devilart Zgłoś Napisano 23 Listopada 2017 Godzinę temu, fresz33 napisał: A ja bym zrobił jeszcze inaczej z tą skałą [emoji14] żartuję hehe teraz jest ok i już nic nie mieszaj. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Hehe dzięki, mi też się podoba ... może dojdzie jakaś mała skałka ale nie będzie połączona z obecnymi, będzie jako wyspa ale to może, jak znajdę odpowiednią. Cytuj Reefmax/ReefMaster White LED - NA SPRZEDAŻ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Listopada 2017 Im szybciej ją dołożysz tym lepiej bo to znowu uruchomi od nowa dojrzewanie. Pamiętaj że im mniej grzebiesz w zbiorniku tym dla niego lepiej. Na starcie nie pal światła bo glony wystrzelą. Teraz jedynie dać dobre bakterie np biodigest i czekać.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2017 Teraz wygląda najlepiej ze wszystkich ustawień które prezentowałeś. Zostaw tak jak jest teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
frii23 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2017 Zgodzę się z przedmówcą, te ustawienie wygląda najlepiej. Chyba pomyślę nad zmianą oświetlenia na led, bo Twoje akwarium jakiś ładniej na zdjęciach wychodzi, albo po prostu lepsze zdjęcia robisz ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
devilart Zgłoś Napisano 27 Listopada 2017 Dzięki za wszystko opinie i uwagi. Doszły dwie małe skałki ale bez zmiany ustawienia poprzednich. Piachu wciąż nie ma (dzieciaki chore więc brak czasu), ale udało mi się wczoraj wieczorem zrobić test NO3 Saliferta. I ciekawi mnie bardzo jak Wy sprawdzacie wyniki, mój kumpel mówi że dla wynik powinienem odczytać jako wyższy, ja uważam że poziom 2 jest prawidłowy. Generalnie jak ustawiacie pojemnik żeby sprawdzić ? tak jak ja czy bokiem ? jak bokiem to wynik jest dużo wyższy ale w isntrukcji którą ja mam nic nie pisze o tym jak pojemnik ustawić, więc ustawiam w taki sposób że widzę różnicę na białbym tle. Robię źle ? dobrze ?a może jeszcze inaczej. Dnia 11/23/2017 o 21:26, frii23 napisał: Zgodzę się z przedmówcą, te ustawienie wygląda najlepiej. Chyba pomyślę nad zmianą oświetlenia na led, bo Twoje akwarium jakiś ładniej na zdjęciach wychodzi, albo po prostu lepsze zdjęcia robisz ;-) Co do ledów to na razie faktycznie ładnie do wygląda, zdjęcia robię telefonem także żadna rewelacja. W jednym ze sklepów morskich które ostatnio odwiedzam podpowiedziano mi że powininem dołożyć jedną świetlówkę, zastanawiam się i rozważam tą opcję. Ps. jeżeli ktoś robił takie modyfikację to będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Reefmax/ReefMaster White LED - NA SPRZEDAŻ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
devilart Zgłoś Napisano 29 Listopada 2017 Witam, jak się obchodzić z testami już wiem, przy okazji załączam zdjęcie z piaskiem i finanlnym (99,9%) ułożeniem skały. Po teście wody na obecność NO3 (pomiędzy 0-2) dałem się namówić na pierwsze korale które również są widoczne na zdjęci, z resztą zwierzyny czekam na nowy rok, może coś pod choinkę wpadnie, jakaś karta podarunkowa do jednego ze sklepów morskich Oznak dojrzewania za dużo nie widać, ze skały nic nie wypełzło, wylazło ani nie wyszło. Zdjęcie zrobionewczoraj ... dziś rano pompy już zrobiły swoje ustawienie piachu, niestety aż pojawiło się dno zbiornika, więc dziś będe przestawiał pompy. Cytuj Reefmax/ReefMaster White LED - NA SPRZEDAŻ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
frii23 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2017 A co ta jedna pompa, powietrze łapie czy watą obłożona? Co do testów mam ten sam problem co Ty, o ile no3 jest jeszcze w miarę spoko to PO4 to tragedia...Frii nadaje mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
devilart Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 Na pompie to wata, generalnie jest czysto i klarownie ale jakby się coś jeszcze od skały oderwało to ładnie wyłapuje, pewnie w weekend wymiana waty ale generalnie chcę żeby tak pochodziła przez najjbliższe dwa tygodnie. PO4 jeszcze nie robiłem. Cytuj Reefmax/ReefMaster White LED - NA SPRZEDAŻ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
devilart Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 Witam, mały update i foto ... dojrzewanie trwa ... korale wedlug mnie mają się dobrze (poza jednym kwiatkiem) i pojawiło się coś nowego ... obstawiam rurówkę ale może bardziej doświadczeni koledzy mnie poprawią. Nie obczajam do końca jak dodać więcej zdjęć Cytuj Reefmax/ReefMaster White LED - NA SPRZEDAŻ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 Glony to kolejny etap dojrzewania zbiornika. Nie wiem, czy nie pośpieszyłeś się ze zwierzakami. No ale trzeba czekać ,aż przejdą glony i cykl azotowy w baniaku się zakończy. Przydadzą się potem ślimaki ,które zjadają zieleninę, bądź kraby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 27 minut temu, devilart napisał: Nie obczajam do końca jak dodać więcej zdjęć Zainstaluj sobie na telefonie tapatalk i wrzuć stronę nano-reef, będziesz mógł na nim przeglądać forum, pisać posty i wstawiać setki zdjęć jednorazowo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
devilart Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 Na drugim zdjęciu obstawiam rurówke ale proszę o wparcie w indentyfikacji. 55 minut temu, fresz33 napisał: Zainstaluj sobie na telefonie tapatalk i wrzuć stronę nano-reef, będziesz mógł na nim przeglądać forum, pisać posty i wstawiać setki zdjęć jednorazowo... Jakoś nie mogę się przestawić na tą aplikację ale może warto spróbować jeszcze raz. Godzinę temu, Alfik1980 napisał: Glony to kolejny etap dojrzewania zbiornika. Nie wiem, czy nie pośpieszyłeś się ze zwierzakami. No ale trzeba czekać ,aż przejdą glony i cykl azotowy w baniaku się zakończy. Przydadzą się potem ślimaki ,które zjadają zieleninę, bądź kraby. Akwa się już buja trzeci tydzień, dwa zakupione korale to efekt choroby morskiej, kolejna jakakolwiek zwierzyna dopiero w po 07.01.2018. Korale poza jednym zoa mają się dobrze, przypominam że wodę mam w 100% z przechodzonego zbiornika, skała świeża plus sucha, piach suchy, jak na trzeci tydzień to nie wygląda to źle, w zeszłym tygodniu zwiększyłem oświetlenie z 4 na 6 godzin. Więc to też pewnie dało efekt ... ale z drugiej strony pojawiła się domniemana rurówka, więc chyba nie ma dramatu. Cytuj Reefmax/ReefMaster White LED - NA SPRZEDAŻ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 16 minut temu, devilart napisał: Akwa się już buja trzeci tydzień, dwa zakupione korale to efekt choroby morskiej, kolejna jakakolwiek zwierzyna dopiero w po 07.01.2018. To zaledwie początek dojrzewania. Piszesz ,że masz suchy piach i sporo skały więc przyszykuj się na cały cykl dojrzewania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 21 minut temu, devilart napisał: Na drugim zdjęciu obstawiam rurówke ale proszę o wparcie w indentyfikacji. Jakoś nie mogę się przestawić na tą aplikację ale może warto spróbować jeszcze raz. Akwa się już buja trzeci tydzień, dwa zakupione korale to efekt choroby morskiej, kolejna jakakolwiek zwierzyna dopiero w po 07.01.2018. Korale poza jednym zoa mają się dobrze, przypominam że wodę mam w 100% z przechodzonego zbiornika, skała świeża plus sucha, piach suchy, jak na trzeci tydzień to nie wygląda to źle, w zeszłym tygodniu zwiększyłem oświetlenie z 4 na 6 godzin. Więc to też pewnie dało efekt ... ale z drugiej strony pojawiła się domniemana rurówka, więc chyba nie ma dramatu. Też myślę, że to rurowka. Miejmy nadzieję, że zwierzaczki nie padną. 3tyg. to troszkę za mało by wkładać życie do zbiornika. Wszystko dopiero rusza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
devilart Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 32 minuty temu, natan2012 napisał: Też myślę, że to rurowka. Miejmy nadzieję, że zwierzaczki nie padną. 3tyg. to troszkę za mało by wkładać życie do zbiornika. Wszystko dopiero rusza ok przyjmuję krytykę że 3 tyg, to trochę za mało by wkładać życie do zbiornika. Ale rurówka się sama pojawiła, jej nie wkładałem. Jeszcze jedno foto, wszystkie grzybki się ładnie otwierają i wydaje mi się że rosną, tylko ten jeden, zaraz po transporcie wyszedł, schował się i niestety się nie pojawia, przynajmniej nie wtedy gdy ja jestem w domu ale żona też mówi że raczej nieśmiały. Czy mógł się uszkodzić w transporcie, czy akurat temu jednemu warunki nie pasują, czy faktycznie może być nieśmiały ? Cytuj Reefmax/ReefMaster White LED - NA SPRZEDAŻ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 1 godzinę temu, devilart napisał: przynajmniej nie wtedy gdy ja jestem w domu ale żona też mówi że raczej nieśmiały Mi się wydaje że to żona tak na niego wpływa i dlatego jest nieśmiały Możliwe że coś go drażni. W dobrych warunkach niedługo będziesz miał dużo więcej "kwiatuszków" i nie będziesz zwracać uwagi jak się jeden taki na jakiś czas zamknie heh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach