Skocz do zawartości
akwarysta M.

Pompa cyrkul;acyjna podłączona do zegara

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zwykłe pompy cyrkulacyjne wytrzymają podłączenie do zegara (wyłącznika czasowego) np. co 15 minut naprzemiennie (włączanie i wyłączanie) regularnie przez całą dobę?

W ten sposób chciałbym wprowadzić do zbiornika pewną nieregularność ruchu wody.

Zbiornik 65 l oraz panel filtracyjny 10 l Swiatło: (3 x 24 W T5) Piasek żyjšcy i skała (10 kg) - od 07.03.2007 Do odpieniania używam Miniflotora. 2 x Chrysiptera parasema (ryby), wieloszczet, Anthelia, Sinularia, Rhodactis, algi Caulerpa prolifera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety zwykle pompy nie wytrzymaja dlugo takiej zabawy. Na forum bylo juz troche na ten temat dyskutowane dlaczego.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Także nie polecam pompa na start zuzywa wiecej mocy a zwykle nie sa do tego przystosowane maja np 17W nie 45Wjak te z falownikiem

130x70x50 455l 100kg lr, grotech 4pompy, 2x150W 4x54W sciemniane, chłodziarka teco tr10, profilux, redox, Tunze 61000, 6000, mini reddragon 5000l , reddragon bubbleking 200, fr509 ecofos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na "pewna nieregularnosc ruchu wody" prpponuje HydroFlo, obrotowa nakladke na wylot pompy cyrkulacyjnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AquaManiac :

Niestety zwykle pompy nie wytrzymaja dlugo takiej zabawy.

A mozna prosic o sprecyzowanie terminu "zwykle" oraz slowa "dlugo"?

Mam 3xMaxiJet750 sterowane wlacz/wylacz co 2-4 minuty.

Fakt, ze przy starcie slychac przz sekunde, potorej "terkot" ale potem juz normalnie. I tak sobie pracuja w interwale tych kilku minut przez 24h/doba, u mnie juz prawie rok, u poprzedniego wlasciciela tez co najmniej rok.

No ale moze 2 lata to jeszcze nie jest /dlugo/, a MaxiJet nie sa /zwykle/.

Dlatego prosze o sprecyzowanie jak na wstepie :p

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do AquaManiac:

czy mógłbyś coś więcej napisać, gdzie w Internecie można znaleźć informacje o nakładkach HydroFlo? Gdzie je można nabyć?

Mam problemy z samodzielnym znalezieniem takich danych - pokazują się informacje o jakichś smarach i olejach...

Zbiornik 65 l oraz panel filtracyjny 10 l Swiatło: (3 x 24 W T5) Piasek żyjšcy i skała (10 kg) - od 07.03.2007 Do odpieniania używam Miniflotora. 2 x Chrysiptera parasema (ryby), wieloszczet, Anthelia, Sinularia, Rhodactis, algi Caulerpa prolifera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie podobnie jak u Piotra Rogalskiego 2 Maxi Jety 1000 włączane na przemian co 5 min chodzą już 2 lata .Pompka Atman wytrzymała rok,a potem zaczęła chodzić bardzo głośno i została wymieniona na Marea 3200.Większy problem z Maxi Jetami mam z nietrzymającymi przyssawkami niż z ich częstymi zał i wył.:p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon:

dziekujęza podpowiedź - wypowiedzi przeczytałem.

Teraz zastanawiam się co zrobić, by tę nasadkę zdobyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ja powiem ze polski produkt czyli aqael circulator chodzi u mnie w ten sposob (15 minutowe cykle) sztuk 2 - 350 i 650 od ok 6 miesiecy i sa przy starcie bezglosne (tylko ta wieksza casami babelki pusci na starcie :D) a jak sie zepsuja :p to drogie nie sa :p

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mi się wydaje, że Aquael robi niezłe produkty.

Jedną jego pompkę posiadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek zlapales mnie na powtarzaniu madrosci ludowych, ostatnio czytalem jakis watek na forum w tej sprawie i konkluzja byla ze sie NIE DA, a wypowiadal sie bodaj loccutus, Janek Fitas i inni wiec tak sobie zakodowalem ze SIE NIE DA :p Odkopie ten watek, to bylo jakos w zeszlym roku na pocztku chyba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skąd!, nigdy nie powiedziałem że sie nie da. Zrobiłem nawet taki falownik dla Zbyszka, działał u mnie jakiś czas, potem u niego, potem z tego co wiem Zbychu komuś go przekazał :p

Problem polega na tym, że wirnik pompy od wstrząsów przy starcie w końcu _MOŻE_ się rozmagnesować, co powoduje konieczność jego wymiany. Jak widać nie jest to aż tak dokuczliwe jak przypuszczałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez slyszalem o tym, ze pompy dlugo nie pociagna.:p

Zastanawiam sie tylko jaki jest sens zmieniania cyrkulacji co np. 5 min?

Normalnie to co 6 godz., a wtedy tych wylaczen byloby znacznie mniej.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.