Skocz do zawartości
dla syna

Ślimak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,  tego ślimaczka mam się bać? I jak się wabi ta gadzina? This

10286159_DSC_0035.JPGCos namieszalem oto fotka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Stomatella. W nocy wychodzi ze zbiornika i podgryza właściciela ;)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm czyli wampir... A tak na poważnie wywalać czy nie? Bo nie wiem czy szkodzi koralowcą sps i lps. Opisy znalazłem totalnie różniące się od siebie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ślimak zjadający glony. Ja mam ich kilka w zbiorniku z spsami, lpsami i miękkimi. Co o nim inni pisali? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie, że zjada glony. Ale dwa wpisy znalazłem, w którym mowa, że zadusiły spsa. W obu przypadkach była to montipora. Zostawie go i będę na niego lookał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam ich klika w zbiorniku z podobną obsadą jak Fresz i nie zauważyłem żeby wchodził na korale.

Edytowane przez kudłaty (wyświetl historię edycji)

c9066a9bda00964aeee6ca209106e0f3u1282a1125.png?upd=20160508113251

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, dla syna napisał:

Ale dwa wpisy znalazłem, w którym mowa, że zadusiły spsa. W obu przypadkach była to montipora. Zostawie go i będę na niego lookał

Może ktoś pisał o innych ślimakach i pomylił nazwę? Mam stomatelle od prawie początku istnienia mojego akwarium i nigdy nie widziałem, żeby wchodziły na korale. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, maciej01 napisał:

Może ktoś pisał o innych ślimakach i pomylił nazwę? Mam stomatelle od prawie początku istnienia mojego akwarium i nigdy nie widziałem, żeby wchodziły na korale. 

Hehe. Tak to jest z tym internetem. Ktos coś szuka i znajdzie wszystko. Nie koniecznie zgodnie z prawdą. Być może opinie były od znafcuw. Szkoda że nikt nie dał zdjęć. A może poprostu koral padł, oglonił się, a ślimaki poprostu przyszły za glonami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałeś wcześniej, że korale które padły to były montipory, a z tego co wiem to na montiporach żerują ślimaki nagoskrzelne tylko nie pamiętam nazwy. Może ktoś po prostu pomylił nazwę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może, że ktoś napisał w poście nazwę stomatella myśląc o innym ślimaku. Natomiast wertowałem fora i na takie dwa wpisy się natknąłem. Nie było w nich żadnych zdjęć. Natomiast reszta wypisała, że to bardzo pożyteczny zwierzaczek. Te ślimaki przytargałem przypadkiem ze spagetii kiedy uruchamiałem reaktor glonowy. Wyszły 3 dorosłe sztuki. Dwa z nich puszczają już biały "dym" w eter więc raczej spodziewać się mogę nowego miotu. Mam nadzieję, że nie będzie żadnej plagi tych ślimaków. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak puszczają dym to za jakiś czas będzie ich pełno, ale nie masz czym się martwić, że przerodzi się to w plagę stomatelli. Początkowo będzie ich sporo, a po pewnym czasie ich populacja zredukuje się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Akurat taki dym to fajna pożywka dla całego życia. A krewetka czyszcząca potrafi ładnie zjadać stomatelle. Ich muszla nie pozwala im się schować.

Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak miałem lysmata kuekenthali to ona mocno redukowała mi te ślimaki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jedną sztukę. Wcina róże aż miło. Obecnie zjadła już wszystkie. Ale puki co ślimaka nie rusza. Może za krótko się znają, bo ślimak to narazie nowy nabytek. Ale dobrze wiedzieć. Jak będzie plaga to dokupie jeszcze ze dwie krewety. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.