@Stefan85Serio chcesz ciągnąć dalej ?
Napisałeś:
CytujJeżeli celnik zakwalifikuje paczkę jako import na handel to pewnie naliczą cło, może akcyzę i vat. Zakupy na własne potrzeby nie podlegają dodatkowym podatkom.
wskaż, mi w takim razie przepisy prawne okreslające cos takiego jak "import na handel" i "import na niehandel". Co to w ógole jest ? Możesz przybliżyć przepisy prawne ? Skąd w ogóle taki zapis ? Mowa jest o przesyłkach o charakterze niehandlowym a co podlega pod ten enigmatyczny zapis naszego prawa linkowałem podając stronę Ministerstwa Finansów. A i to tylko do 45Euro. Nie żadne pierdoły opowiadane z ust do ust na forach. Zakupu w sklepach wysyłkowych towarów do akwarystyki morskiej trudno tam się doszukać.
W drugim moim poście napisałem jak sprawa wygląda z doświadczenia i z punktu prawnego skupiając się na tym o czym rozmawiamy. A rozmawiamy o zakupach w sklepach spoza UE i wysyłce do Polski takich zakupów. Bzdury opowiadane w internecie, ze jak ktoś wpisze gift albo zaniży wartość to przejdzie można zaliczyć do urban legend. Czy ktoś myśli ze wpisując wartość np. tabletu 22euro czyli te ~99zl to celnik w to uwierzy ? [emoji6]
Co to ma do ruchu przygranicznego i popularnych mrówek o ktorych nagle wspomniałeś nie wiem.
To tak jakbyśmy rozmawiali o krewetkach przy molo w bałtyckich kurortach a Ty byś odpisał, że widziałeś krewetki w Auchan na dziale rybnym. Dwa różne tematy.
Nie chce mi się dyskutować nad czymś co jest proste jak budowa cepa. Kupujesz spoza UE dolicz do ceny 23% VATu. Jest szansa, że nie zapłacisz ale ostatnio mam wrażenie, że zaczęli "łatać dziurawy VAT". Coś to mówi ? Bo w TV o tym często. Bo tak na prawdę to VAT powinniśmy odprowadzić od każdej jednej paczki ! Tylko jest ich tysiące więc z taśmy "spadają" te "wartościowe" do oclenia, gdzie wpływ będzie nie 2zl a 200zl. Kupiłem w Chinach i USA sporą ilość pierdół, przerabiałem również zapłacenie VATu i nie jest tak, że tego VATu nie ma.
Znalazłem dokumenty z UC więc za chwilę dodam je do tego postu. Każdy będzie mógł doczytać jak to wygląda w praktyce.
@kataniTwoje słowa można odczytać w ten sposób - wiele razy przejechałem na czerwonym świetle i nigdy nie miałem żadnego wypadku ani nigdy policja nie zatrzymała mnie za coś takiego. Tez kupowałem diody, arduino, czujniki, drony, narzędzia a nawet pestki czy rośliny akwariowe [emoji6] A za tablet zapłaciłem VAT i już. Przepisy to przepisy - jak zatrzymają to się płaci [emoji6]