Martia Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 witam mam od pewnego czasu problem z talerzowkami i pavona cactus błędna mi kolory i nie mogę zlokalizować przyczyny parametry w akwa wydają się być ok no3 0 po4 0 kh 7.7 i tak od conajmniej miesiąca ca 430 może ktoś podpowie gdzie i czego jeszcze szukać pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawo Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 Jak ma się sprawa z podmianami i dozowaniem pierwiastków śladowych? Może tu jest przyczyna. Jak masz refugium, to może być niedobór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martia Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 nie mam refungium a pytasz o dozowanie ballinga bo na chwilę obecną nie dozuje ballinga jedynie cotygodniowe podmiany po 50l dodam że milka ma się dobrze ładnie polipuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) to że bledną / jaśnieją kolory przy zerowych nutrientach to akurat normalny objaw... Ważne aby koralowców w ten sposób nie zagłodzić bo po prostu obumrą. Edytowane 30 Grudnia 2017 przez twistman (wyświetl historię edycji) Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martia Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 Krzysiu to co robić bo karmię niby co 2 ddzień i nic zero poprawy może coś lać dodatkowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remii Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 Przy zerowym no3 i po4 nalezy podawac vitaminy i aminokwasy. Tak przynajmniej podaje AF. Cytuj 100x40x60h, Sunpower 6x39w, Vertex omega 130, 6045 + RW8, Tunze 1073.020, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martia Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 właśnie dlatego pytam bo jak nie leje ballinga bo parametry stabilne to co w zamian może lać żeby te kolory nie znikały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 Marta, żeby to wszystko było takie proste.. to każde akwarium dało by się poprowadzić korespondencyjnie :-) Masz tam jakieś ryby? Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martia Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 Tak 9 szt 2 x blazenek 2x pterapogony borsuk dora mandaryna salarias magnifica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 U mnie montipora peltiformis zrobiła się jasna przy zerowych nutrientach. Karmie codziennie ale czymś innym. Raz w tyfodniu amino i witaminy i ładnie rośnie.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martia Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 A jaki stosunek amino i witamin na litr wody czy to już podaje producent na opakowaniu jak to lejesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 Podaje ale każde akwarium inne. Zależy id masy koralowej. Ja zaczynałem od 1kropli na swój zbiornik żeby przyzwyczaić koralowce i to co drugi dzień. Wkońcu metodą prób i błędów obecnie 2 krople na tydzień jest ok. Wcześniej wyskoczyło zielone na szybach.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martia Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 A no właśnie bo czasami producent podaje ile kropel na 100l wody a jakie amino i witaminy lejesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 Ja używam linii AF. Zaznaczają że każdy produkt na początku powinien być stosowany w 1/4 lub 1/2 dawce. Lepiej zacząć od mniejszej i obserwować. Ja mam zasadę. Że powoli do góry.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martia Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 ja też używam produktów AF i chyba przy nich zostanę A jeszcze zapytam bo co niektórzy mi mówili że mogą być prxeswietlone od za dużej ilości światła ale przed zawałem akwarium wszystko rosło i miało się dobrze przy tym samym oświetleniu niestety przyszedł kryzys akwa wywrócilo się całe i pół roku walki w końcu doszło do siebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 Na świetle się nie znam. Sam używam t5. Ale montipory nie grymasza przy większym świetle. Przy mniejszym rosną, ale wolniej.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martia Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 no właśnie ja mam 6x 39w t5 plus 1x 54 w actynik t8 i wszystko było ok i teraz zaczynamy zabawę takjakby od nowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 Daj zdjęcie.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martia Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 nie wiem jak tu zdjęcia dodać a zresztą niezbyt teraz jest co pokazywać akwa dopiero wraca do formy i dlatego mam problem z spsami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 Żeby nie przekombinkwać. Zacznij może faktycznie od witamin i amino.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martia Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 właśnie też tak myślę że czegoś brakuje w akwa a ballinga narazie nie leje bo po zawale został odlaczony a zacznę lać dopiero jak jakąś większą konsumpcją będzie chciałem pokazać jak ja mam rozwiązany problem nakrycia akwa ale nie wiem jak zdjęcie z tel pomniejszyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 Najlepiej przez zewnętrzny server.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martia Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 jeśli możesz to napisz jak to zrobić to wrzucę fotkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 Skorzystaj np. Z zmniejszacz.pl i skopiuj tu link zdjęciaWysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach