Skocz do zawartości
Nuke

Co zjadło wieloszczety,kraba i ślimaki

Rekomendowane odpowiedzi

Coś buszuje w akwarium. Zjadło mi wszystkie 8 sztuk turbo,kraba(tu w jego muszli została dziura tylko) i ani jednego wieloszczeta,a było ich dużo i nie które miały już dobre 10cm. W obsadzie jest tylko 2x Nemo, chelmon,pterapogon i mandaryn,i jeżowiec.Wczesniej zauważyłem "coś" w skale, podejrzewam jakiegoś wiekszego kraba, bynajmniej miało szare włochate kilka nocy starałem się przyczaić czy pistoletowa nie kasuje,ale z ryb jeszcze nic nie zginęło.Ślimaki i kraba podejrzewam że załatwił ten drugi krab,ale czy wieloszczety też czy może chelmon je wytępił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz kamerę? Ustaw ją montując jakąś pułapkę. Nawet jakby się miało nie zmieścić to napewno podejdzie

A moze masz takiego ślicznego robaczka https://www.google.pl/search?q=ogromny+robak+w+akwarium+morskim&client=ms-android-sonymobile&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiey4e2vcvYAhVE_SwKHcfgAbYQ_AUIESgB&biw=360&bih=512#imgrc=VDP3YT3jof4-TM:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wieloszczetów to Chełmon jak najbardziej w nich gustuje i do tego skutecznie na nie poluje. Ślimaki mógł załatwić krab pustelnik w celu pozyskania muszli ale co załatwiło kraba to nie wiem.

acee4e0f3e82859a8ba176830428e15au882a770.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pustelnik spadł ze skały  na plecy i widziałem końcówkę jego żywota. Załatwiły go dwa Nassariusy. W ciągu trzech lat to on czyścił muszle. Ale spadł na plecy w Pociloporę i nie mógł się obrócić. Jak zobaczyłem było za późno na pomoc. Obserwuj szczególnie po zgaszeniu oświetlenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie oliva wciągnęła tridacnę pod piach i gdyby nie szybka reakcja - bo nagle zniknął świeży nabytek to pewnie już bym nie miał małża. Tak więc widać, że zło może czaić się wszędzie !!!:ph34r:

Edytowane przez Velociraptor Papaja (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
7 minut temu, Velociraptor Papaja napisał:

U mnie olivia

czyli co dokładnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
24 minuty temu, Velociraptor Papaja napisał:

Ślimak !!!

czyli Oliva a nie olivia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A cos czasami nie strzela  w akwarium ? 

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli chelmon wyjadł wszystkie :( co do strzelania wcześniej mogłem coś słyszeć ale to raczej nie pistoletowa,bo wtedy również ryby były by ofiarami. Resztę podejrzewam tego obcego kraba, chyba będzie trzeba zastosować patent z butelką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.