Skocz do zawartości
łukasz_jeden

Brazowe plamy co to moze byc?

Rekomendowane odpowiedzi

Od miesiaca zauwazylem ze moje skaly i piach porosly brazowymi plamami,nie wystepuje to na zadnym zyciu czy szkle tycho piach i skaly oswietlone. Piach czysty przez rozgwiazdy wiec nie przeszkadza mnie to,tylko ciekawi. Na samym poczatku myslalem ze to okrzemki chociaz zbiornik ponad roczny.... Dzis po.obserwacji moge stwierdzic ze delikatnie sie ruszaja. Na plamie brazowej sa jakby mikro rozgwiazdy lub takie mikro polip jak na zdjeciu.

https://m.fotosik.pl/zdjecie/df133672f5e8adb9

https://m.fotosik.pl/zdjecie/124a2771ecdab542

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Też mam coś takiego. Zauważyłem że występuje tam gdzie większa cyrkulacja. Jeżowiec zdziera to do czysta.

Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Łukasz ma trochę za mały zbiornik na gadzinę. Chyba żeby go wpuścił na krótki okres i jakiś mniejszy egzemplarz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie są to czasem wirki? Bo jakoś na drugim zdjęciu bardzo przypominają, wyglądają jak wirki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to i ja się przyłącze. Założyłem reaktor glonowy, ktory znacznie poprawił jakość wody. Niestety dzisiaj patrzę a tu wirek w baniaku. Zacząłem sie przyglądać i średnio licząc jest ich ponad 200sztuk widocznych. Zajrzałem na reaktor niby nic. Obróciłem go o 180 stopni a wirków grube setki.... Pytanie teraz co zrobić bo baniak po przejsciach z powodu skaly. Na dodatek zero obsady rybnej z powodu ospy. 11.12.2017 padła ostatnia ryba i nie chcę wpuszczać kolejnych conajmniej do 11.02.2018 żeby cysty padły z glodu. Macie jakieś pomysly? Szkoda mi euphyllii, która ledwo co się zaaklimatyzowała. 

sketch-1515628151788.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz kilka możliwości. Naturalni wrogowie mandaryn, Pseudocheilinus hexataenia, garbiki i pewnie jeszcze jakieś ryby. Przeczekać, ja tak robię i po mału widać efekty ale z góry napiszę po własnych doświadczeniach, że to jest długotrwałe i nie wiem do końca jaki będzie efekt. Chemia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie to nie sa wirki ,posiadam tez wiirki od samego poczatku zbiornika mam ich tyle ze mozna policzyc i tylko sa na koralowcach przewaznie na grzybkach. Ich struktura jest inna bardziej sa widoczne i kolor bardziej cielesny przy dotknieciu robia sie male,a te na skalach sa jakby twarde wapienne. Jakby " wirek z pancerzem" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info,zglebilem sie w poszukiwaniu informacji o plaznicach ,wyczytalem ze sa gatunki ,ktore tylko przybywaja na skalach. Skaly trafią juz nie dlugo do 600l i wprowadze metode biologiczna,mandaryn lub wargacze z gatunku macropharyngodon calkiem mozliwe ze sproboja takiego posilku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko z rybami to jest loteria. Nie zawsze będą jeść wirki jak to jest opisywane, bardziej to cecha osobnicza. Kupiłem chrysiptera springeri, która na zagranicznych portalach jest opisywana, że dobrze zjada wirki ale u mnie to się nie sprawdza, przynajmniej nie zauważyłem żeby zjadała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.