Skocz do zawartości
piotrek78

Larwy ale czyje?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Takie oto larwy wylałem ze skarpety, aktywne, pływające w toni przyciąga je światło. Nie jest to mysis. Poprzednio odłowiłem ale większe i przezroczyste ale padły. W zbiorniku w ilości 1+ mam jedynie krewetki pistoletowe i ''wundermanii'..??

DSC_3159.JPG

DSC_3141.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słabo widać, ale może są  to małe krewetki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nanokaczor rozpozna je od razu :clapping

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, fresz33 napisał:

A dlaczego myślisz że to nie mysis?

:) mysys raczej nie są wybarwione na czerwono - ja takich jeszcze nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysis hoduję to wiem, biegają a nie pływają w toni ( te unoszą się z prądem i tylko robią małe korekty kursu),  mysis ucieka od światła te światło przyciąga

.

Edytowane przez piotrek78 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jestem w takim razie ciekaw co odłowiłem w Nowy Rok (te czerwone też były między nimi ale 2x mniejsze), szybko rosły ale 7 dnia padły mimo fito i wrotki. Podmiany były.

WP_20180106_09_56_33_Pro.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, piotrek78 napisał:

Te przezroczyste już wiem - el pistolero, nowy wysyp, są tego setki..

Masz trochę na zbyciu? Potrzebuję do swojego zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Jeśli masz w zbiorniku tylko krewetki pistoletowe i lysmaty [nie ma żadnych krabów] to są to larwy pistoletowych.

Wyglądają podobnie do larw Palaemon sp albo pustelników. 

Jaki to gatunek krewetek pistoletowych? 

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konrad, to są a. bellus, dzisiaj polowałem na narybek nemo i po ok.1h jak wyłączyłem światło i cyrkulatory wystawiła zadek z nory i wysypała. Udało mi się to nagrać. Tym razem są ich setki. Odłowiłem dałem cyrkulacje żeby krążyły dolałem fito  i wrotkę od Ciebie. Nie mam takiego zbiornika żeby krążyły nie wiem czy to jest istotne. Pierwszy miot, który złapałem pięknie rósł, zmienił kształt i 7 dnie padł. Były już spore. Nie zdążyłem wtedy z artemią , w dniu kiedy padły dopiero się wykluwały.. ale miały dużo 'wrotki'. Może o to chodziło - brak wartościowej paszy. Próbuję szukać coś w necie ale wiele nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Alpheus bellus??

Larwa podobnego gatunku wygląda tak; 

figure.png

https://zenodo.org/record/582035

Nauplii%20anatomy%20redo.jpg

http://www.gbri.org.au/SpeciesList/Alpheusparvirostris|AidanJanetzki.aspx?aid=1&PageContentID=4488

Nawet jeśli te larwy są proste do odchowania to trudno będzie ci coś znaleźć. Luis A M próbował w 2007 - ale zdechły 13 dnia. Na RC jest wzmianka z 2006 ale tylko o wylęgu. Nie oszukujmy się- rozmnażanie morskich zwierząt to raczkująca dziedzina. 

Te larwy nie mają skomplikowanej budowy. Powinien wystarczyć prostopadłościenny zbiornik. Nawet Lysmaty sp. można w takim rozmnożyć. Problemem jest filtracja, pierwotniaki, rurówki (hydroidy], bakterie, plankton, mikroelementy. Cyrkulacja też jest ważna ale cyrkulację trzeba dobrać do larw - każdy rodzaj larw ma inne wymagania i te wymagania zmieniają się wraz z ich rozwojem. Trzeba więc opracować procedury i działać według nich.   

Z planktonem jest problem, nie ukrywam. Szczególnie w zimę. Trudno wyhodować coś poza wrotką, małym solowcem i fito. Można się wspomagać węgorkami octowymi i nicieniami mikro ale do morszczyzny one się średnio nadają. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Już po sprawie. Jedno wiem - nie mogą opadać na dno, nie mam odpowiedniego zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Ja mam małą "karuzelę" do oddania. Jest lekko uszkodzona ale wystarczy dokleić i będzie ok. Jest mała - miała być na małe larwy. To konstrukcja prototypowa a więc trochę niedoskonała. Ja z nią nic nie zrobię a wywalać mi ją szkoda. Tylko musisz podjechać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.