Skocz do zawartości
boo12

Glon z bombelkami powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, boo12 napisał:

Trzeba przyznać, że trochę wytrzebił w ciągu jednego dnia, w razie co do sumpa i do nowego właściciela zobaczymy. Zapomniałem dodać że mam jeszcze trzy berghie, ale nie widziałem się z nimi odkąd je wpuściłem 2 tygodnie temu może wieloszczet zrobił sobie kolacje

nie chce Cie martwic ale prawdopodobnie Berghie zje brzydal 

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
4 minuty temu, niwre37 napisał:

nie chce Cie martwic ale prawdopodobnie Berghie zje brzydal 

albo te 2 błazny

ja bym świecił samym niebieskim .. tak z 4-6h dziennie - jak nie pomoże to zaciemnił (byle dokładnie) zbiornik na 3 dni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u siebie nie zauważyłem żeby błazen się interesował ślimakami ale brzydal jak tylko zobaczył to się "pióra sypały" :) 

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
24 minuty temu, silvia napisał:

albo te 2 błazny

ja bym świecił samym niebieskim .. tak z 4-6h dziennie - jak nie pomoże to zaciemnił (byle dokładnie) zbiornik na 3 dni

Mówisz że w akwarium jest dino i doradzasz żeby świecić niebieskim... Dino najlepiej rosną pod niebieskim światłem... 

cytat:

The primary light absorbing pigments in most plant chloroplasts are the chlorophylls. Dinoflagellates have both chlorophyll a (chl-a) and chlorophyll c (chl-c)

źródło: http://reefkeeping.com/issues/2005-05/eb/index.php

FfavusZooxanthellaeActionSpectra.gif

Zaciemnianie to największa głupota jaką  można zrobić... 

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
1 minutę temu, nanokaczor napisał:

Zaciemnianie to największa głupota jaką  można zrobić... 

to fajnie - bo tylko to u mnie pomogło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
Teraz, silvia napisał:

to fajnie - bo tylko to u mnie pomogło :)

A masz dowody? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
1 godzinę temu, nanokaczor napisał:

A skąd wiesz, że nie ma tam jeszcze zielenic, cyjanobakterii, okrzemek? Wyobraziłeś sobie? Czy sugerujesz sobie, że bąble [czegoś - pewnie tlenu] świadczą o tym, że to dino - a guzik prawda... 

i dlatego też - JA bym świecił niebieskim - co zrobi kolega ? jego wybór

2 minuty temu, nanokaczor napisał:

A masz dowody? 

poszukaj na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nanokaczor nie trzeba mikroskopu by odróżnić metal od plastiku choćby ten był w kolorze metalu. BTW cytujesz reefkeping? Dopiero co szydziles z takich materiałów.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
3 minuty temu, silvia napisał:

i dlatego też - JA bym świecił niebieskim - co zrobi kolega ? jego wybór

W Polskim sądzie zeznania świadków się nie liczą - powiedział mi to sędzia na sali rozpraw. 

Więc twarde dowody świadczą o tym że dino [ o ile to są dino - a moim zdaniem to jest mieszanka wszystkiego] rosną pod niebieskim światłem więc to co mówisz to głupoty. 

A tym bardziej doradzanie żeby nie świecić to głupota. Jeśli tak jest to przynajmniej 50% akwarystów morskich powinno nie świecić bo mają coś tam na skale. W tym ja też... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
1 minutę temu, nanokaczor napisał:

a moim zdaniem to jest mieszanka wszystkiego

a ja napisałem w 1 poście :

2 godziny temu, silvia napisał:

Dino (zresztą często towarzyszy mu cyjano) i piękne aiptasie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
11 minut temu, VDR napisał:

@nanokaczor nie trzeba mikroskopu by odróżnić metal od plastiku choćby ten był w kolorze metalu. BTW cytujesz reefkeping? Dopiero co szydziles z takich materiałów.

Ty ju ż mi lepiej nie mów o cytowaniu czegokolwiek bo niedawno szydziłeś ze mnie, że cytuję się naukowymi źródłami... 

A ja owszem mogę się nie zgadzać z niektórymi artykułami na RC ale jak chcesz to chętnie się pośmieję z artykułów na science direct, które studiowałem i starałem się zrobić to co opisali... A to co piszą w częściej czytanych czasopismach to jest też często mocno kolorowane - szczególnie jeśli ktoś dostał duży hajs,... 

Więc gdybyś tak postudiował trochę ponad magistra i posiedział w laboratorium to może być miał jakieś tam rozeznanie w tym jak odróżniać prawdę od ściemy... I w tym że w książkach i artykułach też bzdury piszą...  Ja szczerze mówiąc straciłem szacunek do nauki i wszelkiej maści książek i na wszystko patrze z pogardą. A to dlatego że poznałem środowisko... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

u nie zaciemnienie pomogło - i tyle - masz lepszy pomysł ? chętnie się zapoznamy

Teraz, nanokaczor napisał:

że cytuję się naukowymi źródłami...

oby się nie okazało że "naukowcy" piszą prace "naukowe" cytując ... fora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
11 minut temu, silvia napisał:

u nie zaciemnienie pomogło - i tyle - masz lepszy pomysł ? chętnie się zapoznamy

oby się nie okazało że "naukowcy" piszą prace "naukowe" cytując ... fora

Nie bój się ciebie nie zacytują. Pierwsza zasada polega na tym, że informacja musi mieć źródło. Owszem może się okazać, że dana osoba zbadała to samo zjawisko i doszła do innych wniosków ale wtedy na podstawie analizy wyników badań można do tego dojść. Jeśli ktoś postawił sobie hipotezę - tak bo u mnie to zadziałało to znaczy że tego nie zbadał...  Nie ma dowodów w postaci wyników - nie ma informacji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

3 minuty temu, nanokaczor napisał:

Nie ma dowodów w postaci wyników - nie ma informacji. 

żeby były wyniki trzeba robić naukowe badania ? - nie sądzę

przypomnij sobie choćby temat

też jakoś nie byłeś przekonany że antybiotyk (przecież zabija bakterie) zwalczy bryopsis

a o ile pamiętam WIELU tutejszym forumowiczom zaciemnienie pomogło - czyli działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konrad - po pierwsze nie przypominam sobie bym gdziekolwiek z Ciebie lub z tego co piszesz szydzil. Wiec po raz kolejny nie wkładaj w me usta słów których nie wypowiedziałem Po drugie zgodzę się z tym, że na wszystko patrzysz z pogardą. Po trzecie zgadzam się z tym że nie wszystko co jest brązowa i babelkuje to Dino. Po czwarte zwracam uwagę że baniak ma półtora miesiąca. Do stabilności to mu jeszcze trochę brakuje. Tyle i tylko tyle. Nie czytaj treści między wierszami, których nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Dla mnie forum jest inspiracją, źródłem plotki, tego o czym ludzie gadają a nie źródłem wiedzy.

Ja nikogo nie naśladuję, robię po swojemu nie jestem xerobojem. Jak widać wiele osób nie mysli samodzielnie tylko naśladuje... 

1 minutę temu, VDR napisał:

Konrad - po pierwsze nie przypominam sobie bym gdziekolwiek z Ciebie lub z tego co piszesz szydzil. Wiec po raz kolejny nie wkładaj w me usta słów których nie wypowiedziałem Po drugie zgodzę się z tym, że na wszystko patrzysz z pogardą. Po trzecie zgadzam się z tym że nie wszystko co jest brązowa i babelkuje to Dino. Po czwarte zwracam uwagę że baniak ma półtora miesiąca. Do stabilności to mu jeszcze trochę brakuje. Tyle i tylko tyle. Nie czytaj treści między wierszami, których nie ma.

Ty ze mnie szydziłeś.

Masz rację nie wypowiedziałeś - wypisałeś.

Dalej szydzisz ze mnie i gardzisz mną. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to prawda ale ciężko dyskutować z błędnym postrzeganiem tym bardziej jeśli ktoś jest w to zapatrzony. Nasladownictwo nie jest zle, nie każdy musi być profesorem by posiadać akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Bezmyślne naśladownictwo to jest kompletna głupota. Każdy powinien wiedzieć co robi a nie działać jak małpa i bezmyślnie naśladować innych... Każde działanie powinno być poprzedzone przemyśleniami nad tym w jakiej sytuacji się znajdujemy i do tego trzeba dostosować działania. 

Widać że albo nie byłeś naukowcem albo kłamiesz. Do uzyskania tytułu profesora nie jest potrzebna wiedza. Potrzebne są układy i umiejętność lizania pośladu. Żeby być profesorem trzeba być politykiem. Profesor umie zrobić tyle ile wiedzą jego doktoranci. Sam profesor nigdy nie schodzi do laboratorium żeby coś robić. Profesorski tytuł nie świadczy o wiedzy. To tylko stanowisko - ala dyrektor, który nie ogarnia jak się robi... Profesor często wie mniej niż doktor albo nawet doktorant... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie byłem naukowcem i nie przypominam sobie bym twierdził że nim jestem. Ale już się do tego czytania między wierszami przyzwyczajam. Z mojej EOT bo to wątek o glonach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
1 minutę temu, VDR napisał:

Nigdy nie byłem naukowcem i nie przypominam sobie bym twierdził że nim jestem. Ale już się do tego czytania między wierszami przyzwyczajam. Z mojej EOT bo to wątek o glonach.

W polsce są tacy "profesorowie" co nawet do sprzątania ulicy się nie nadają. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

9 minut temu, nanokaczor napisał:

W polsce są tacy "profesorowie" co nawet do sprzątania ulicy się nie nadają. 

i pewno masz na to dowody naukowe :D  (sory musiałem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
7 minut temu, silvia napisał:

i pewno masz na to dowody naukowe :D  (sory musiałem)

Oczywiście - wystarczy pokazanie ich wypowiedzi... Naukowe dowody słowne. Jawne łamanie kodeksu karnego w tym nawoływanie do obalenia systemu razem z próbą wprowadzenia tego w czyn za co grozi dożywocie:

Art. 127. Zamach stanu

§ 1. Kto, mając na celu pozbawienie niepodległości, oderwanie części obszaru lub zmianę przemocą konstytucyjnego ustroju Rzeczypospolitej Polskiej, podejmuje w porozumieniu z innymi osobami działalność zmierzającą bezpośrednio do urzeczywistnienia tego celu,
podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 10, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

Do tego są tacy "profesorowie" z nazwy - "gazetowi" - z niemieckich gazet co nie mają nawet magistra... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Teraz, nanokaczor napisał:

Oczywiście - wystarczy pokazanie ich wypowiedzi...

wcześniej twierdziłeś że

Godzinę temu, nanokaczor napisał:

Nie ma dowodów w postaci wyników - nie ma informacji. 

więc to tylko Twoje zdanie - a moje zdanie strasznie skrytykowałeś

problem nie w tym że ktoś zrobi/zrobił jakieś badania tylko kto i na czyje zlecenie je zrobił jakie założenia przyjął .. i ile mu zapłacono :P

idąc dalej ... badania (naukowe czyli ... robione/kontrolowane przez profesorów ?) nie są nic warte bo wystarczy zdrowy rozsądek

a u mnie zaciemnienie jednak pomogło - po 3 dniach brązowo zielone gluty które dusiły mi korale i pokrywały z połowę skał ... zniknęły (i nie wróciły do dziś)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, nanokaczor napisał:

A skąd wiesz, że nie ma tam jeszcze zielenic, cyjanobakterii, okrzemek? Wyobraziłeś sobie? Czy sugerujesz sobie, że bąble [czegoś - pewnie tlenu] świadczą o tym, że to dino - a guzik prawda...  

Jak to że cyrkulacja wpływa na rozwój cyjanobakterii - jak napisali na tym forum...  guzik prawda... 

Moim zdaniem ta skała wygląda bardzo ładnie jak na świeże akwarium. Możesz wrzucić kilka ślimaków które jedzą glony - najlepiej małych, takich które się mnożą w akwarium. Ja nic więcej bym nie zrobił.  Nie dolewaj nigdy żadnych magicznych preparatów - takich których producent nie podaje jaki jest ich skład chemiczny. Dotyczy to niestety większości marek. W szczególności dotyczy to tych roztworów które są "magicznymi" miksturami do zwalczania wszelkiej maści plag, które często powodują śmierć zbiornika...  Ale są tacy producenci którzy piszą ile czego dokładnie jest w danym roztworze i to warto stosować... 

Ja właśnie tak zrobiłem:

2-3 Ślimaki turbo

2 Ślimaki Trochusy

1 Ślimak Strombus

1 Ślimak Nassarius

a światło dozowałem wstępnie niebieskie a następnie białe co tydzień zwiększając o 1 godzinę.

Skała była iście brązowa z pęcherzykami powietrza na skale i piasku. Ślimaki dały sobie z tym radę i to bardzo dobrze.

98d537abf002fd3a1d80fb8ef41d7703u1677a15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brakło mi popcornu....

@nanokaczor sam zacząłeś indywidualne wyprawy w tym poście i płaczesz że ludzie tak Cię traktują.

Nie znam Cię i nie mam zamiaru Cię oceniać ale przesadzasz, narcystyczny się zrobiłeś, co to nie ty. Masz wiedzę, masz swoje postrzeżenia to opisz to. Ludzie będą wdzięczni.

Lecz ty tego nie zrobisz bo jest to twoja wiedza i lepiej się wyśmiewać z ludzi że czegoś nie robią albo robią to źle bo gdzieś tam przeczytali.

Nie wszyscy są biologami, nie wszyscy są chemikami, mają prawo nie wiedzieć.

@boo12 a ty czekaj, nie zmniejszaj światła, dolewaj tylko bakterie. Żadnej chemii, to akwarium dopiero dojrzewa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.