doktur Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) Cytuj 1 godzinę temu, Tomwar napisał: Czy mógł byś napisać jakiej pompy użyłeś, i jaką średnicę mają te węże? Co do pompy jest to DP-1200, kupiłem kilka takich ze złamaną ośką ceramiczną, w cenie złomu - za ośkę robi teraz patyczek do ucha. http://www.jingway.com.tw/portfolio-items/dp-1200-12v/24v/ Ta z linku z któregoś postu powyżej podoba mi się dużo bardziej. Problemem było podłączenie się pod pompkę - bo to standard G(PF) 1/4″ - czyli chyba gazowy - a więc wszystko w mosiądzu, do czasu aż odkryłem że nasze filtry osmotyczne to ten sam gwint. I dla tego wężyki przy pompce jak z osmozy. Mocno zdusza to przepływ, ale ja ich używam przy odkurzaniu i wlewam tak wodę na podmiankę ( dwa wiadra na ziemi - jedno spustowe). Wodę wlewam najczęściej do pierwszej komory panelu. Pozostałe średnice mógłbym podać - ale nie ma to najmniejszego sensu bo są całkowicie przypadkowe, na pewno wylot z akwarium nie może być cieńki (co najmiej 10mm moim zdaniem) bo inaczej kamyk, asterina albo muszla ślimaka często zatyka wąż. Tłumienie przepływu pompki jest tym wypadku dobre - zdarzyło mi się (wstyd się przyznać), że chrysiptera parasema agresywnie podpływała do węża ( kiedy przepływ jeszcze nie był wytłumiony - około 300l/h) no i rybkę wciągnęło - niestety garbik poniósł śmierć na miejscu (wpłynął głową i rozerwało mu trzewia) a ja miałem współudział. Edytowane 2 Lutego 2018 przez doktur (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2018 (edytowane) Skoro to ma być tylko do czyszczenia sumpa, to może pompka do spuszczania/przepompowywania paliwa? Tu profesjonalna prezentacja Edytowane 3 Lutego 2018 przez Leel00 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Lutego 2018 17 minut temu, Leel00 napisał: Skoro to ma być tylko do czyszczenia sumpa, to może pompka do spuszczania/przepompowywania paliwa? jak zassie piasek czy żwirek ... to się można zdziwić - musiałby być jakiś filtr/gąbka pisałem wcześniej : PREFILTR Filtr Kubełkowy HW-603B - woda najpierw leci przez kubeł / gąbki a potem na pompę https://allegro.pl/kategoria/filtry-zewnetrzne-90100?string=HW-603B&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-hou-1-3-0115 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablus Zgłoś Napisano 4 Lutego 2018 Brawo doktur. Twój patent jest genialny. Jak ktoś ma 77 zł na zbyciu to ten patent odnajdzie w tym filtrze zewnętrznym co link wkleił silvia. Jeżeli się nie mylę to wystarczy filtr zalać kranówką, nie przejmować się powietrzem w wężach włączyć i gotowe ( ewentualna bańka powietrzna nie przeszkadza bo pompa jest niżej w przeciwieństwie do klasycznych kubełków). Jedyny minus to woda z tego filtra do kibelka, ale przecież i tak idzie tam przy podmianach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach