CzaQ Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 Cześć, chciałbym się Was zapytać jakie powinny być minimalne lecz bezpieczne odstępy między otworami w kominie? Będę miał rury 2x32mm 1x25mm więc otwory w szkle to 2x45cm oraz 1x35mm. Zlecam wykonanie szafki stolarzowi pod akwarium i muszę podać szerokość otworu w plecach na rury przy kominie zewnętrznym. Zależy mi aby ten otwór był jak najwęższy. Cytuj Mózgowa rafa http://nano-reef.pl/forums/topic/101151-brain-tank/?tab=comments#comment-1045695 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 takie żeby swobodnie dało się przykręcić i odkręcić / włożyć rękę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzaQ Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 27 minut temu, silvia napisał: takie żeby swobodnie dało się przykręcić i odkręcić / włożyć rękę A mógłbyś mi doradzić jaka to odległość? Nigdy nie miałem okazji włożyć ręki do komina Cytuj Mózgowa rafa http://nano-reef.pl/forums/topic/101151-brain-tank/?tab=comments#comment-1045695 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 to włóż do jakiegoś pojemnika (po płatkach ?) i zmierz - skąd mam wiedzieć czy masz "damską rączkę" czy "kowalską łapę" rozrysuj sobie śrubunki żeby się nie zdziwić że "włażą" na siebie i nie da się przykręcić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzaQ Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 Haha no masz racje Prototyp komina zrobiłem i od strony użytkowej wiem już co i jak. A ze strony technicznej są jakieś paragrafy w kodeksie akwarysty które mówią np. "§ Odległość otworów powinna być nie mniejsza niż 1cm" ? Cytuj Mózgowa rafa http://nano-reef.pl/forums/topic/101151-brain-tank/?tab=comments#comment-1045695 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) Pamiętaj o tym,że przelot przez szkło na rure 32 ma średnice zewnętrzna ok.60mm ,otwór potrzebny to 45mm wiec wymierz tak by się przeloty zmieściły . A z własnego doświadczenia to nie rób wszystkiego na styk , miałem tak w starym akwarium z kominem wewnętrznym ,wszystko się mieściło,skręcić się dało ale jak już system działał to było kiepsko jak trza było coś z komina wyłowić albo wyczyścić. Nie dość tego to opaska z akwarium przysłaniała cześć komina od góry co jeszcze bardziej ograniczało dostęp. Edytowane 2 Lutego 2018 przez Kris81 (wyświetl historię edycji) Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 chyba nie ma § - a przynajmniej nie słyszałem ... na pewno ciut szerzej niż nakrętki śrubunków ale za to jak ustawisz rury blisko siebie i coś Ci wlezie / wpadnie do komina ... to będzie masakra wyłowić ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krk_258 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2018 Komin wew czy zew? Jak zewnętrzny to zastanów się jak chcesz zorganizować spływ bo masz teoretycznie więcej miejsca do wykorzystania i możliwość budowy cichego spływu ale w praktyce to trochę miejsca zajmuje. Policz sobie dokładnie jakie średnice rur potrzebujesz (przy uwzględnieniu spadku wydajności pompy obiegowej przy podnoszeniu) mnie wyszło w teorii o 100% za dużo i w praktyce bez zaworu precyzyjnego na spływie ani rusz ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzaQ Zgłoś Napisano 3 Lutego 2018 Dzięki za rady. Oczywiście nie chcę robić wszystkiego na styk, zawsze zostawiam te kilka cm przestrzeni. Jednak planuję kostkę więc miejsce jest ograniczone i chciałbym nim zarządzić z głową W erybce zaproponowali mi komin szeroki na ok 24cm z uwzględnieniem szerokości grzebienia oraz pompy obiegowej. Licząc, że na nakrętki od śrubunków przeznaczę 17cm (2x6cm, 1x5cm) to w sumie te 7 cm nie dają mi dużego pola do manewrów bo jeszcze trzeba zachować jakiś odstęp od szkła. @krk_258 Mówiąc cichy spływ masz na myśli dołożenie kolanka i trójnika czy jakiś inny patent? Cytuj Mózgowa rafa http://nano-reef.pl/forums/topic/101151-brain-tank/?tab=comments#comment-1045695 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach