Skocz do zawartości
Tata

Deltec HLP

Rekomendowane odpowiedzi

To nie jest reklama tej firmy !!!

Ale to naprawdę dobre pompy, ciche i mocne, z regulacją mocy (nie trzeba jej dławić jak jest zbyt mocna).

Polecam

Musiałem to napisać bo przesiadłem się z Hailea :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
andrniew :

wysokość podnoszenia 7.8m , co jest totalna bzdurą . Na 3.5m woda leci jak z węża ogrodowego.

To by mniej wiecej pasowalo.

Na podanej wysokosci podnoszenia woda juz nie bedzie leciala.

Powinna byc widoczna przy koncu rury, ale juz bez wyplywu.

Dlatego przy projektowaniu systemu tak wazne jest uwzglednianie nie tylko wydatku, ale i wysokosci podnoszenia (a jeszcze lepiej sprawdzanie wykresu charakterystyki pompy)

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zupełnie. Iwaki , którą mam wpięta w system ma taka sama wydajnośc jak Deltec czyli 8300l/h , wysokość podnoszenia jest niewiele wieksza bo ma 9.4m , Deltec 7.8 czyli 1.6 m różnicy ( wg producenta )

W praktyce Iwaki mam zdławioną zaworem na 50 % mocy bo robi za silna cyrkulację i podrywa piach, gdy Deltec podstawiony w jej miejsce ledwo daje rade podnieśc wodę , nie mówiąc o zadowalającym przepływie.

Wniosek jest prosty Deltec podaje zawyżone parametry bo jest dedykowany hobbystom , Iwaki zaś jest pompą do zastosowań profesjonalnych i takie bajki by nie przeszły.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@andrniew :(

nie neguje, ze Deltec mija sie z prawda podajac parametry,

ale uwierz mi, ze rozne pompy maja rozna charakterystyke (malo kiedy linniowa) i od konstrukcji pompy zalezy, czy przy podnoszeniu 70% maksymalnego beda mialy jeszcze 40% wydajnosci, czy juz tylko 5%.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, tutaj masz rację że kazda pompa ma różną charakterystykę , ale trzeba podawać prawdziwe parametry. W przypadku Delteca powiedzmy 5,5m i jest ok.

Wtedy kupując ten towar wiem czego sie spodziewać.

Własnie kupiłem tego Delteca i leży sobie , bo mam 3.5m od supma do zbiornika i ta pompa nie radzi sobie. Jak wybierałem te pompę w opisie przeczytałem 8300 wydajnośc , podnoszenie 7,8 m czy po takich danych byś pomyslał że nie da rady ponieść wody na 3.5 m . Chyba cos nie tak. Gdyby to była jakas chńszczyzna to ok , ale logo firmy zobowiązuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wychodzi na to, ze sporo zalezy od danego egzemplarza. Ostatnio montowaliśmy klientowi HLP 8070S w piwinicy (akwarium na piętrze) razem ok 4m róznicy poziomow i świetnie to działało. Nie mierzyłem wydajnosci, ale na oko 3.000 l/h zostało. Fakt, że wszystko na węzach elastycznych i ze zmniejszeniem średnicy pod koniec. Ale wizualnie dziala OK.

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wlasnie Kraszan, poruszyles wazna rzecz.

Opory przeplywu na rurach.

W poprzednim akwa robilem eksperyment z OR3500.

Pompa ma wylot 25mm, ale od razu na wylocie dalem redukcje na 40mm. I dalej do gory rura 40mm. Na gorze, aby rure skierowac do dolu, to nie kolanka a luki. I znowu redukcja na 25mm. aby strumien wody byl szybki.

W tym ukladzie pionowa, gladka rewizja 32mm nie nadarzala odbierac wody.

Roznica poziomow luster wody w sumpie i akwa ok.100cm.

EDIT:

Gdzies mi sie "o uszy obilo" ze kazde kolanko 90* zabiera kilkanascie % energii strumienia wody.

Mowiac obrazowo, rozpedzona woda uderza w prostopadla czesc kolanka, i dopiero na skutek lokalnego wzrostu cisnienia zaczyna plynac w bok.

Dlatego zastosowalem luki, zamiast kolanek.

Wada tego rozwiazania jest cena lukow - nie wiedziec czemu - sa duzo drozsze od kolanek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dziwne, bo u mnie pompa podnosi prawie 3 m (z piwnicy) HLP8070 i strumień jest naprawdę duży. Woda prowadzona jest rurami 32mm praktycznie bez kolanek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez leci , nie powiedziałem że nie. Tyle że w porównaniu do Iwaki jest to jakies 4 razy mniej , a porownując dane producenta powinna być niewielka róznica pomiędzy tymi pompami.

Przy podniesieniu na 3.7m dokładnie , strumień wody jest na ok 2000 l, góra 2500 , czyli troche mało jak na przepływ przez filtrację.

Iwaki przeopuszcza ok 8000 l na tej wysokości . Tak jak podaje producent.

czyli rzetelna informacja.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ceny pomp o porównywalnych parametrach z tych firm ??

Musze w końcu kupić bo tatuś już mi żyć nie daje ze mu buczy coś nad głowa (mieszkam na piętrze).

I jak do tego ma sie RED DRAGON ??

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny tych pomp sa podobne , Iwaki troche droższa. Jednak jesli ma pracowac w domu to lepiej wex Delteca , bo jest cichy. Iwaki jest chłodzona powietrzem wiec jest głosna. Chyba że sump masz w piwnicy , wtedy zdecydowanie polecam Iwaki , nie znajdziesz lepszej pompy. Bardzo solidna konstrukcja i wirnik. Pompy Iwaki pracuja w profesjonalnych sprzetach po 25 lat.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Red Dragon jest podobny do Delteca , bardzo cichy i oszczędny, lecz również mało wydajny . Z wyżej wymienionych pomp jest najsłabszy 4m to jego max.

Zaleta jest , że może pracowac zanuzony. Wirnik w deltecu i Red Dragonie jest bardzo delikatny , musi być chroniony przed dostaniem sie np kamyków inaczej zniszczy się. Red Dragon ma ciekawe zabezpieczenie , gdy wirnik stanie pompie nic nie bedzie . U siebie zauwazyłem po kilku dniach że nie pracuje, wymoczyłem w occie i chodzi nadal jak nowy :D.

Oczywiście jako cyrkulacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A można jakiś link do pomp Iwaki?

Ceny?

Czy można w polskim kraj kupić??

Ale jedno trzeba Deltec'owi przyznać, jest bezgłośny.

Co do mocy i kultury pracy to zauważcie, że ja pisząc ten post, zaznaczyłem, że przesiadłem się z firmy Hailea :D:):(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.