ScovY Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 Cześć. Stałem się posiadaczem akwarium 127x37x44 z czego 20cm zajmuje panel. Akwarium kupiłem z czystą żywa skala, piaskiem i glonem w jednej komorze. Na chwilę obecną zostawiłem ułożenie tak jak było u poprzedniego właściciela tzn w komorze spływu grzałka i ceranika w drugiej glon i ceramika w 3 odpieniacz i pompa . O ile w 1 nie zmieszczę odpieniacza to zastanawiam się czy nie zmienic kolejności i zrobić tak : w komorze spływu grzałka siporax i ceramika w drugiej odpieniacz w trzeciej pompa i glon. Ktoś może doradzić jak to zrobic najlepiej w moim przypadku ? Czy zostawić tak jak jest. Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 w pierwszej wrzuć odpieniacz z grzałką, w drugiej ceramikę z glonami a w trzeciej pompę. Jeśli dasz pompę z glonami, to musisz ją jakoś odizolować, żeby glony nie przytkały pompy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ScovY Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 Właśnie z odpieniaczem w pierwszej jest ten problem ze go tam nie wcisne że względu na wzmocnienia. Musiał bym rozklejać panel. Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rumik21 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 To zostaw w opcji siporax - odpieniacz- glon+ pompa Podobny układ ma ReefMax tylko bez pompy obiegowej Cytuj ReefMax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 W pierwszej odpieniacz i grzałka w drugiej siporax w trzeciej pompa. Na 3 komorowy panel nie ma miejsca na glon. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest dołożenie reaktora spagetti do obiegu. Jeśli nie wejdzie w takiej kolejności to uważam że panel jest źle zaprojektowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ScovY Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 wiem że najlepiej w 1 dać odpieniacz, ale jak już pisałem nie zmieści się. Akwarium kupiłem z tak już zaprojektowanym panelem i nie mam na chwilę obecną możliwości jego przerobienia. Chyba że są jakieś sposoby na pracę pod wodą. Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 Jakie masz wymiary pierwszej komory panelu? I na jakim poziomie jest przegroda? Jeśli nie wejdzie żaden odpieniacz zastosował bym 1 grzałkę 2 odpieniacz 3 pompa. Bez glonów i siporaxu. W zbiorniku głównym większą ilość skały i powinno styknąć. Jeśli będą problemy z no3 i po4 dołożyć reaktor glonowy w obieg na późniejszym etapie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komar Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 (edytowane) Ja mam w pierwszej wate i siporax w drugiej odpieniacz i grzałke a w trzeciej pompe i dolewke . Edytowane 7 Lutego 2018 przez komar (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ScovY Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 (edytowane) Cały panel jest szeroki na 19cm. Pierwsza komora 19cm. Gdyby nie wzmocnienie to by wszedł odpieniacz, mam tunze 9004. Na chwilę obecną przeniosłem do 1 komory siporax i ceramikę. W drugiej jest glon, a w 3 odpieniacz grzałka i pompa. Ale myślę wywalić glon i zrobić 1 media 2 odpieniacz 3 pompa i grzalka Edytowane 7 Lutego 2018 przez ScovY (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 (edytowane) 6 minut temu, ScovY napisał: Cały panel jest szeroki na 19cm. Pierwsza komora 19cm. Gdyby nie wzmocnienie to by wszedł odpieniacz, mam tunze 9004. Z pierwszej komory do drugiej masz przelew chyba dołem. A tunze 9004 zbiera film z powierchni. W takim układzie nie będzie on tak wydajny jak przewiduje producent. Jesteś w stanie zmienić nieco wzmocnienie w miejscu pierwszej komory? Odpieniacz tunze 9004 pracował by dużo lepiej w tym miejscu (pierwsza komora) Edytowane 7 Lutego 2018 przez dla syna (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ScovY Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 Tak z pierwszej do drugiej jest przelew dołem. Co do wzmocnienia Problem jest tutaj... Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 (edytowane) To by zagrało jakby obieg wody w panelu był odwrotny. Też nie, bo lipa z ostatnią przegrodą ehh masakra jakaś Edytowane 7 Lutego 2018 przez dla syna (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 na media w 1 komorze połóż watę filtracyjną i wymieniaj 2-3x w tygodniu i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ScovY Zgłoś Napisano 8 Lutego 2018 13 godzin temu, silvia napisał: na media w 1 komorze połóż watę filtracyjną i wymieniaj 2-3x w tygodniu i tyle A Twoim zdaniem glon w 2 ma sens czy wywalić ? Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Lutego 2018 ma sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 8 Lutego 2018 5 minut temu, silvia napisał: ma sens A gdzie wsadzi odpieniacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Lutego 2018 w sumie racja - wszystko zależy od wielkości komór , może glona lepiej będzie dać na zewnątrz ("reaktor") - o ile w ogóle będzie niezbędny może wystarczy sama wata i glon - a odpieniacz zbędny ? możliwości sporo .. nie spróbujesz to się nie dowiesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach