Tester Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2011 Witam, Przymierzam sie do zwiekszenia wilgotnosći w domu z obecnych 200L na wieksze. W tej chwili głownym roblemem jest żona i podłoga. A w zasadzie na odwrót: najpierw podłoga, potem żona. Żone powoli urabiam, a to pokazując TOTMy a to przałaczając TV na Discovery kiedy jest cos o rafach, a to ogładając filmy i zdjęcia ze wspołnych nurkowań. Wsześniej czy poźniej ten bastion padnie (chłe chłe). Niestety obawiam sie że podłoga też może paść Nie jestem budowlancem ani inzynierem, wiec pytam takowych o rade. Jakie obciążenie mogę postawić na podłodze bez obawy zadnych komplkacji typu popękany tynk albo sufit w salonie piętro niżej etc. Plan jest, ze tak powiem, od zera. W tej chwili w tym miejscu stoi szafka ze starym akwarium. Wymiary konstrukcji pod akwarium oraz samego zbiornika są jeszcze nieustalone i zależa głownie od nośności podłogi. Żeby troche ulżyc podłodze, sam konstrukcja mogłaby byc dokrecona do sciany. Podłogi mam drewniane zrobione z belek nośnych (o ile pamietam 150*50mm) co (chyba 50cm). Jak widać na rysynku, belki podłogowe podparte są w odległości 1100mm od lewej sciany. Konstrukcja drewniana jest planowana na całądługość pokoju ale może być tylko na długość akwarium. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2011 Ja bym się bał , że mi to na głowę spadnie Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxch Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2011 Cześć, odezwij się na PW to postaram się Tobie pomóc. Pozdrawiam Max Cytuj 130x80x60, Phobos 400 W, "Franek", 2x 6105, Zeovit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2011 Tester: a z jakiego materiału masz te ściany i jaka grubość? Bo może opcja byłoby podkucie się w te ściany, wstawienie w nie poziomo litery L i w szczycie litery podparcie jej pionową kolumną która miałaby przedłużenie piętro niżej (pewnie w piwnicy). Jak możesz to puść mi na maila ten plik ze Sketchup to postaram się dorysować o co mi chodzi.... Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2011 tylna i ta po lewej to sa sciany nosne w angielskim bloku. Ta po lewo ma grubość 27cm, tylna oddziela dwa mieszkania wiec nie znam grubości. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2011 Blok powiadasz? To jak znam UK to pewnie będzie problem z kuciem. Ale może dałoby się akwa dosłownie powiesić na tych ścianach: odciągi do tylnej i lewej ściany: dolne w ilości kilku, do góry tylko na końcach baniaka. Taki stelaż bez przednich nóg:) Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxch Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2011 Qlfon też ma dobry pomysł, ale spróbuj te dane zalatwić, to wyliczę max. obciążenie na Twóje beleczki. Cytuj 130x80x60, Phobos 400 W, "Franek", 2x 6105, Zeovit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2011 Jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia Tester napisz jaki gabaryt baniaka planujesz to będziemy kombinować. Bezpośrednio pod belkami widzę ścinkę która znacząco zmniejszy "ugięcia". Nie wiem jak w GB norma przewiduje obciążenia użytkowe - jeśli tak jak u nas, to masz 250 kg/m2 jednoczesnego obciążenia - jest to sporo i raczej postawienie "normalnego" zbiornika nie stanowi problemu. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2011 Zbiornik Kiviego zamocowany jest tylko do ściany (niecale 400 l.), więc u Ciebie też nie powinno być problemu. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2011 Planuje wysokosc 55-60cm, głebokosć 60cm a dlugosc to 150-250cm Na dlugosc maja wplyw dwie rzeczy: udzwig podlogi i to czy wniose akwarium do pokoju na drugim pietrze. Moge puścic po calej dlugosci sciany, ale do tego jeszcze dojdzie sump 200L pod spodem wiec mocno martwie sie o podloge, bo to bedzie ponad 1t wagi wiec zasadniczo odpada. Sprawa i tak do robienia dopiero w przyszlym roku ale na razie teoretyzuje. I tak znim podejme jakies wiazace decyzje bede musial zamowic goscia ze spoldzielni mieszkaniowej. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qubek Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2011 a te sciany nosne z jakiego materialu sa wykonane? Budownictwo angielskie jest takie same jak irlandzkie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2011 Nie bylem w Irlandii wiec nie wiem. Sciany sa z cegly Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2011 Brytyjskie budownictwo jest takie, ze moje 750kg stalo pod sciana rowno, a po tych kilku latach przy podlodze jest nadal 25mm odstepu od sciany a przy koronie ponad 50mm sie z deczka "wyglo" W sumie to mam stresa nawet jak w wannie siedze pelnej wody czy nie zacumuje za chwile w salonie Tester skontaktuj sie z zarzadca budynku. Oni sa w stalym kontakcie z ludzmi, ktorzy rozwiaza twoj problem lub zasugeruja odpowiednie rozwiazania. Taki odpowiednik naszego architekta+inspektora budowlanego. Kazda grubsza robota musi byc z nimi ustalana. A doradztwo jest darmowe. Council tax m.in. na nich placisz. Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 no, jest pierwszy sukces Moja żonka wyrazila oficjalnie zgode na nowy baniak. Oczywiscie dala pięćset warunkow ale czego to sie nie robi dla akwarystyki Wstepne uzgodniena to 150x60x60 czyli 540 literkow. Yupiiiiii!!!! A teraz potrzebuje duuuuzo wegla bo zmiana zaplanowana jest na przyszly rok Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach