Naskar Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Witam, dzisiaj rano wlałem za dużo preparatu dla korali Jbl koral fluid i w niektórych miejscach zaczął rosnąć jakiś glon nie wiem czy to dino , cyjano czy okrzemki ? Zdjęcia : 1. http://w786.wrzuta.pl/obraz/0gxCmFwz1jP/dsc00197 2. http://w786.wrzuta.pl/obraz/27Yh9qk0wEF/dsc00198 3. http://w786.wrzuta.pl/obraz/7vkYh3Azg7v/dsc00196 Proszę o zidentyfikowanie i pomoc jak z tym walczyć . Pozdrawiam Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Tutaj masz pomoc moze sam coś dopasujesz http://www.reefcleaners.org/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Naskar Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) Znalazłem - dino i w niektórych miejscach cyjano . Oto plan : Nie dodawanie suplementów , nie podmienianie wody , ograniczenie światła o połowę , dodanie rowa phos na fosfor i krzemiany , dodanie węgla . (wszystko przez ten jbl koral fluid - pipeta dała za dużo ) Czy to dobry pomysł ? Edytowane 4 Lipca 2012 przez wassilllo (wyświetl historię edycji) Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) Plagi -dino, cyjano - usuwanie przyczyn i profilaktyka. 1-zbiornik młody niedojrzały- reagować..............raczej nie. 2-czy ilość żywej skały ma znaczenie..................tak powinno być jej ok. 15% 3-z piaskiem na dnie czy bez................................piasek na dnie 4-obsada ryb ........................................................mała 5-ilość korali.........................................................raczej bez znaczenia 6-płukac mrożonki czy nie ..................................zdecydowanie płukać 7-karmić w tym czasie suchym.............................nie 8- czy cyrkulacja ma wpływ.................................tak (ustawić- aby nie zbierał się detrytus) 9-czy ograniczyć oświetlenie................................zalecane ale nie bezwzględnie 10-odpieniacz praca stała czy okresowa...............stała 11-odpieniacz piana sucha czy mokra...................mokra 12-refugium, filtr glonowy, algaescrubber............bardzo wskazane, ogromnie przydatne 13-osmoza / żywica...............................................konieczność / wskazana 14- usuwać detrytus czy nie ..................................tak, koniecznie 15- filtracja mechaniczna (typu-włóknina itp).......tak, konieczność 16-stosować absorbery fosforanów.......................wskazane 17-stosować węgiel...............................................nie zaszkodzi lecz umiarkowanie 18-zwiększyć czy ograniczyć podmiany................ograniczyć 19-jaka sól bogata czy uboga.................................zalecana uboga 20-sól bez soli w Balingu........................................ograniczyć 21-suplementacja-stosować w tym czasie..............ograniczyć 22-Vodka method...................................................ograniczyć 23-dozować preparaty bakteryjne...........................dozować koniecznie 24-dozowac aminokwasy .......................................tak ale nie w nadmiarze 25-dozowac fitoplankton w tym czasie....................tak zalecane 26-likwidować plagę chemicznie............................tylko w ostateczności 27-wyniki testów......................................................zalecane książkowe 28-czy warto mieć babkę kopiącą...........................ogromnie przydatna 29-odsysać plagę ....................................................zalecane ale to skutek nie przyczyna 30- temperatura .......................................................raczej bez wpływu 31-czy można wpuścić naraz kilka ryb....................niewskazane 31-wkładanie szczepek na nowych podstawkach....zabronione w tym czasie 32-przyklejanie koralowców do skały.....................niewskazane w tym czasie. 33-czy ekipa czyszcząca to konieczność..................tak szczególnie padlinożercy 34-jaka temperatura barwowa światła.....................najlepiej od 15000 K w górę To napisał Godeusz...kieruj się tymi radami gość wie co piszę. Edytowane 4 Lipca 2012 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Naskar Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Ok. zastosuje się do rad . Ile godziń świecić ? I jakie bakterie proponujez zastosować ? jakie dawki ? Mam nadzieję , że poradzę sobie z tą małą ilością tego świństwa szybko. Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 A ty przecież chyba niedawno wystartowałeś z tym akwarium, czy się mylę? Jeśli się nie mylę to nic nie rób tylko obserwuj dojrzewanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Naskar Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Akwarium przeniosłem w pełni dojrzałe (całe) od forumowicza - kolegi o nicku Jakuś . To co wkońcu robić ? Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Na razie odsysać, nic nie lać, poprawić cyrkulację, ograniczyć świecenie. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) Akwarium przeniosłem w pełni dojrzałe (całe) od forumowicza - kolegi o nicku Jakuś . To co wkońcu robić ? On je zalał w połowie marca 2012... morszczyzna nie dojrzewa w pełni po 2 miesiącach. Edytowane 4 Lipca 2012 przez kapitan (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Naskar Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) Czyli ? odsysać , poprawić cyrkulację i ograniczyć świecenie ? (tzn. ile h?) Dziwi mnie , że wywaliło mi to po przedawkowaniu koral fluid . Edytowane 4 Lipca 2012 przez wassilllo (wyświetl historię edycji) Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Sądzę że po przeprowadzce mógł się od nowa mały proces dojrzewania,ruszyłeś skałę piasek i wszystko zaczęło się od nowa,zbadałeś parametry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Naskar Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) Za chwile zmierzę wszystkie. Edytowane 4 Lipca 2012 przez wassilllo (wyświetl historię edycji) Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Naskar Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 PH- 7,7 NO3- 20 PO4- 0 KH- 8,0 NO2- 0 Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 PH- 7,7 NO3- 20 PO4- 0 KH- 8,0 NO2- 0 Parametry ok,ja bym zrobił tak wziął szczotkę do zębów i te miejsca które są brązowe poskrobał ruszył cyrkulatory żeby zrobiły lekki młyn{chyba że wolisz odessać} niech to się wciągnie do odpieńka reszta do filtra,potem bym wlał dawkę bakterii i światło ograniczył na 4h dziennie,popatrz co się stanie za kilka dni moim zdaniem powinno być ok,ale to jest moje zdanie,ja tak zrobiłem i jest ok,potem weź jeszcze sprawdź wodę po RoDi wsadź węgiel i obserwuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Naskar Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Ok . Zrobię to co piszesz . Mam ostatnie pytanie - jakie bakterie polecasz ? Dawkę według producenta ? Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Ok . Zrobię to co piszesz . Mam ostatnie pytanie - jakie bakterie polecasz ? Dawkę według producenta ? Ja leje te http://allegro.pl/bakterie-microbe-lift-special-blend-251-ml-i2398570809.html i po 10 minutach dodaję te http://allegro.pl/bakterie-microbe-life-nite-out-ii-473-ml-i2408112026.html Bardzo dobrze ze sobą współdziałają i masz efekt,kup sobie małe butelki 118ml chyba są po 35zł.Masz tam napisane ile lać do morskiego Słona woda działa na nie wolniej dlatego producent zaleca lać do 50% więcej zalecanej dawki,normalna dawka zginie dlatego lejesz więcej żeby przetrwały i robiły robotę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Ok . Zrobię to co piszesz . Mam ostatnie pytanie - jakie bakterie polecasz ? Dawkę według producenta ? Ja leje te http://allegro.pl/bakterie-microbe-lift-special-blend-251-ml-i2398570809.html i po 10 minutach dodaję te http://allegro.pl/bakterie-microbe-life-nite-out-ii-473-ml-i2408112026.html Bardzo dobrze ze sobą współdziałają i masz efekt,kup sobie małe butelki 118ml chyba są po 35zł.Masz tam napisane ile lać do morskiego Słona woda działa na nie wolniej dlatego producent zaleca lać do 50% więcej zalecanej dawki,normalna dawka zginie dlatego lejesz więcej żeby przetrwały i robiły robotę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Naskar Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) Ok. A nie ma tańszych bakteri ? Czy biodigest prodibio może być ? Edytowane 4 Lipca 2012 przez wassilllo (wyświetl historię edycji) Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Lej same Niro Out II - Specjal Blend to to samo, plus pożywka. W nowych zbiornikach SB sie sprawdza, ale do starszych nie jest konieczna. Testowałem na słodkim oba zestawy (po czyszczeniu filtra - więc filtracja była zaburzona). Teraz leję bezzapachowe Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Naskar Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Dobra . Kupie same nitro out II jakie dawki lać ? Według zaleceń producentra ? Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Naskar Zgłoś Napisano 7 Lipca 2012 Wszystko kupiłem dino nie ustaje , ale nie rozwija się . Czy mogę dzisiaj zrobić podmianę 5 % wody ? Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukhil Zgłoś Napisano 7 Lipca 2012 W tym akwarium wszystko bylo wlozone za szybko. Znam temat z innego forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 7 Lipca 2012 Ja nie rozumiem jak czegoś mogło samo wylać się wiecej w dodatku pipeta. Czy ty patrzysz ile nabierasz zanim cos wlejesz? Strasznie nerwowo podchodzimy do sprawy. Daj na luz, odsysaj i zostaw akwarium w spokoju. Z czasem samo przejdzie. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Naskar Zgłoś Napisano 7 Lipca 2012 (edytowane) Nie podchodzę nerwowo do tej sprawy . Nie jest to moja wina , że w tym akwarium wszystko było włożone na hura. Nie ja wkładałem tam życie . Rozumiem , że nie mam robić podmiany ? Edytowane 7 Lipca 2012 przez wassilllo (wyświetl historię edycji) Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
geremek7 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2012 (edytowane) Czekaj, obserwuj, jak nie postępuje to dobrze I po czasie zejdzie samo. A jak zacznie szaleć załatw to Chemi Cleanem. Ale osobiście dla mnie ten preparat to ostateczność. Edytowane 7 Lipca 2012 przez geremek7 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach