rs4 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Witam koledzy . Moja przygoda zaczęła się w 2000r. kiedy to z Czarkiem z zoo fokusa zakładaliśmy moje pierwsze akwarium morskie. Było to 600 l . Po kilku latach doszło 300 l do 600, a później przesiadka na 800l. Obecnie będę się przeprowadzał za ok 1.5 do 2 lat i póki co zrezygnowałem z akwa do wczoraj Tak mnie nosiło , że nabyłem za namową Lukasza Kura białego reefmaxa .Przerobiłem szafkę - teraz wygłada jak struktura w kameleonie i pasuje do wystroju salonu. Po 2 dniach wygląda tak Ze sprzetu doszła pompa tunze i new jet oraz wymieniłem t5. Obsada lps + sps Ryby : - centropyge loriculus - 2 blazny ( standardowo ) - fridmani - debelius - moja dziewczyna męczy mnie o jakiegoś mikro pokolca .... ale oszczędze mu tego . Tak bardzo kocham ryby ze pojawiła sie u mnie także na ramieniu Moja inspiracja Edytowane 16 Lutego 2013 przez rs4 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tsubasa Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2012 no inspiracja jest mega.. tam jest jakiś wavebox wsadzony? Cytuj 225l (125x40x45) OptiWhite, DeltecAP600, 2xTunze6055 + multikontroler 7095, NJ4500, oświetlenie LED Loccutus, IKS Aquastar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2012 vortech mp10 Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2012 RM sie dobrze sprawdza jako lampka nocna,ale jesli chodzi o sps to mam pewne watpliwosci... baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2012 ja lubie wyzwania więc zaryzykuje ..... nie takie spsy trzymałem a tu uwazam ze dadza rade przy 3 x 24w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2012 RM sie dobrze sprawdza jako lampka nocna,ale jesli chodzi o sps to mam pewne watpliwosci... baszurek nadaje mobilnie... To, ze nie masz wynikow w sps o niczym innym nie swiadczy. Acry śmigały pod tym oswietleniem 3x24W smialo przez ponad rok u mnie. Kwestia tylko pilnowania parametrów. Spalił mi sie kolejny statecznik, ktorego od 3 tygodni nie mialem czasu jeszcze wymienic. Pozostale lpsy w moim RM pompuja sie przy 2x24W aż miło pozdrawiam luft Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2012 Siemasz rs;-) kope lat, ciągnie wilka do lasu co?;-) no kto jak kto, ale Ty spokojnie sobie z spsami w reefmaxie spokojnie poradzisz. Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2012 Oj ciągnie , ciągnie ..... w życiu bym się nie spodziewał że kupie to ustrojstwo , tym bardziej ze w piwnicy stoi chociażby 300l gotowe do odpalenia ...... Moja budowa nowego lokum trochę się przedłuża a ja z nogi na nogę i tak w kółko czekam na to moje wymarzone 4k litrów Nigdy nie miałem przyjemności wykazania się w tak małych warunkach wiec dołoże wszelkich starań i wiedzy aby pokać próbę odwzorowania akwa z filmu .... oczywiście bez pokolcy ( dzisiaj Monika uparła sie na achillesa heheh powiedziałem za 2 lata ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tsubasa Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2012 a ja chętnie pooglądam jak walczysz z SPSami w Reefmax.. zwłaszcza że poza jedną seriatoporą, małym odłamkiem hystrixa i montipory nie zostało mi nic.. znaczy się padło.. Cytuj 225l (125x40x45) OptiWhite, DeltecAP600, 2xTunze6055 + multikontroler 7095, NJ4500, oświetlenie LED Loccutus, IKS Aquastar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2012 Bez dobrego pienidła ciężko z sps'ami. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozim Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2012 Białobrodego i Sohala tam nie wpuścisz Cytuj 450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja; http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2012 No dobra jako ze minął już tydzień to nie mogłem sie powstrzymać ..... bardzo proszę nie brać ze mnie przykładu ..... a wiec pojawiło się kilka zwierzaków. Zdecydowałem się na duże z racji tego że mam tylko 1.5 roku na to akwa i nie chciałbym go rozbierać kiedy ono będzie pięknie rosnąć . Wybór to także takie zwierzaki , które były dla mnie ustawne . Przyszły tydzień walczymy dalej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2012 No,trzeba przyznac,ze jest moc baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2012 Zdjecie w swietle led z lampa blyskowa ... po 5 godz nie dość że pięknie wyglądała to domaga się jedzenia ..... chyba zaraz rozmrożę cos dla niej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2012 Dzisiejszy update ...... zrozumialem jakim " sprzetem " jest RM odpieniacz ktory oczywiscie wyrzuca caly czas mokra piane a oprocz tego przestal wogole pienic ! Hura .... nie ma to jak w niedziele posiedziec i reanimowac sprzet. Uszczelnilem oczywiscie i dalem nowa rurke powietrzna wywalajac ja bezposrednio na zew. a oprocz tego wywalilem ta potezna pompe i zastapilem ja kradnac pompe obiegowa new jetem 1200. Pieni teraz duzo lepiej ale ustawic sucha piane to raczej bedzie nie mozliwe . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Pytanie jakie macie doswiadczenie z 1 pompa tunze w RM ( new jet poszedl do odpieniacza ) - ruch wody spory i mam wrazenie ze spokojniej jest dla lpsow .... Edytowane 16 Grudnia 2012 przez rs4 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2012 Dzisiejszy update ...... zrozumialem jakim " sprzetem " jest RM odpieniacz ktory oczywiscie wyrzuca caly czas mokra piane a oprocz tego przestal wogole pienic ! Hura .... nie ma to jak w niedziele posiedziec i reanimowac sprzet. Uszczelnilem oczywiscie i dalem nowa rurke powietrzna wywalajac ja bezposrednio na zew. a oprocz tego wywalilem ta potezna pompe i zastapilem ja kradnac pompe obiegowa new jetem 1200. Pieni teraz duzo lepiej ale ustawic sucha piane to raczej bedzie nie mozliwe . jeśli mogę podpowiedzieć to załóż pierścień podwyższający wylot piany tak o 1 cm. Będziesz miał suchą pianę i w kubku czarną wodę. Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2012 u mnie to tak wygląda Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2012 glupek ze mnie ze na to nie wpadlem ...... przy new jet piana jest mocna wiec musialem skrecic powietrze ..... to teraz je rozkrece i podniose jak u ciebie THX ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) ja wykorzystałem końcówkę szyjki butelki po wodzie mineralnej o średnicy wewn. prawie takiej samej jak zewn. średnica rury z pianą, weszło na wcisk, łatwiej umyć kubek jak zdejmę tuleję. Może być też kawałek rury z pcv. Mam tak ustawione że do pokrywki jest jakieś 5-6 mm i naprawdę ładnie trzepie na oryginalnej pompie Edytowane 16 Grudnia 2012 przez petrus1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Dobra nudna niedziela a w domu tylko małpka .... nie łatwo tym czyms uchwycić zwierzaki Edytowane 16 Grudnia 2012 przez rs4 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2012 no piknie panie...od razu widać efekty przeróbki odpieniacza Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Dobra 10 dzień akwa to i dojrzewanie mamy .Dzisiaj trafiła mi się perełka DZIĘKI LUKASZ KUR ! ....... jako ze jak zawsze jakos tak inaczej to .... - leje w sumie sam nie wiem co ale leje kenta nano reef a i b w jakich ilosciach bo ok 50 kropel jednego i drugiego - podmieniłem juz z 30l wody przy wprowadzaniu zwierzaków - zasolenie 1.24 - temp 24.5 - żadnych testów nigdy nie robiłem i póki co nie mam zamiaru ( Panie zlituj sie naj różowa montipora ) - wkurza mnie dolewanie wody codziennie paruje ok 2.5l nowe foty 30 min po wprowadzeniu aktynika Edytowane 20 Grudnia 2012 przez rs4 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2012 kogo widzą moje oczy? Ładnie pojechałeś z tym nano, ale dasz rade Zakład, że za 2 miesiące odpalisz te 300 litrów z piwnicy? Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) ta glupia małpka nawet film nagrywa .... niestety nie wyciąga kolorów , ale cos tam widać . http://www.youtube.com/watch?v=5A2Qr_9ekEQ&list=UUTLOfdoTg3QSRJvfCFw3ijw&index=1 Edytowane 21 Grudnia 2012 przez rs4 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach