Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 2 Września 2013 Panowie i Panie! Proszę skondensować informację o brown jelly. Porozrzucane są. - Co to takiego jest? - I nigdzie nie znalazłem jak sie z tym walczy. - czemu najczęściej atakuje euphyllie ? chyba że jest taki temat !? Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 3 Września 2013 http://nano-reef.pl/topic/58164-problemy-w-akwa-nagle-padanie-korali/page__st__40 Ten temat dotyczył Brown Jelly. Z tego co wiem, Chemiclean pomógł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 3 Września 2013 Idealnym antybiotykiem na BJ jest chloramphenicol, latwy do kupienia (w kazdym razie na amazonie). Z tym ze jest to antybiotyk stosowany dla ptactwa. Kiedy o nim pierwszy raz czytalem na RC to koles pisal o kapielach zewnetrznych. Rzeczywiscie sa bardzo skuteczne. BJ znika, a korale maja zero stresu. Natomiast nigdy nie stosowalem go w akwarium i nie mam pojecia jak ten antybiotyk wplywa na inne organizmy w tym flore bakteryjna. Kolega natomiast mial tego sporo w akwarium i nie mogl wyciagnac korali. Zastosowal wiec chemiclean i okazalo sie ze bylo to rowniez skuteczne. Jednak z tymi wszystkimi przykrymi konsekwencjami jak szalejacy odpieniacz i koniecznosc wymiany, w jego przypadku, okolo 200L wody. Jednak BJ odeszlo Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arnik86 Zgłoś Napisano 27 Września 2013 u mnie BJ zaatakowala kiedyś axifuge, poleciala polowa korala pomogla kapiel w RO + kilka kropel jodyny Cytuj 250L + 120L sump wystartował 13.9.2016 Ok 20kg skały Siporax 13L Szkło 100x50x50 przód i boki opti Obieg Jebao Dct 6000 odpieniacz DIY na pompie New Jet 6000 i meshu made by Robas78 lampa 6x39 1xJebao rw-15 Dozownik Jebao dp-4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jader Zgłoś Napisano 27 Września 2013 U mnie pomogła jodyna i płukanie w RO z jodyną. Chociaż później okazało się, że przeżył też odcięty kawałek spisany na straty i płukany w kranówie... Cytuj miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal 300 Zgłoś Napisano 31 Marca 2015 Witam , kolega ma problem BJ, czy możecie podpowiedzieć w jakich proporcjach przygotować wodę RO z jodyną i ile czasu płukać korala? Może znacie jakieś inne sposoby pozbycia się tego dziadostwa? Cytuj szkło: 120*60*60, sump: 90*30*30, 2*120 W LED+2x54w t5, cyrkulacja: 2 x jebao rw15 + obieg jebao 3500, odpieniek: White Skim 250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 Moja euphyllia miała przygodę z rhodactisem, zanim się zorientowałem to jedną główkę musiałem amputować, na drugiej kolejnego dnia pojawiło się brown jelly i pokrywało coraz większą część główki, koral przepisany na straty antybiotyku juz nigdzie bym nie kupił więc mając mało do stracenia wziąłem go pod wodę kranową i umyłem patyczkiem do uszu całą główkę, wsadziłem do akwa, wyjechałem na dwa dni, po powrocie koral pięknie napompowany i brak śladu po brown jelly. Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach