MarekPro Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Witam, koledzy, podzielcie się informacją jak wytłumiacie kominy bez ograniczenia przepływu wody. Ja mam u siebie zawór na spływie ale nie mogę go idealnie ustawić tak aby woda w kominie była wystarczająco wysoko, żeby nie chlapała przy wpadaniu do komina. Jak można wytłumić komin bez zmniejszania jego przepływu? dzięki za pomoc Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Ja wyciszyłem takim czymś, przed MM miałem też problemy ze spływem, wiecznie coś chlupotało albo siorbało a potem cisza Koledzy z Lublina widzieli jak było przed a jak po. Także u mnie zadziałało. http://erybka.pl/product-pol-1601-Maggie-muffler-Tlumik-splywu-32-mm.html Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Jeśli masz kulowy to powalcz trochę, na pewno da się to ustawić, żeby przelewało się przez rewizje minimalnie. A jaka jest odległość od grzebienia do poziomu wody w kominie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Ja wyciszyłem takim czymś, przed MM miałem też problemy ze spływem, wiecznie coś chlupotało albo siorbało a potem cisza Koledzy z Lublina widzieli jak było przed a jak po. Także u mnie zadziałało. http://erybka.pl/pro...lywu-32-mm.html Jak to działą? Bo u mnie problem jest z wpadającą wodą. Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Jeśli masz kulowy to powalcz trochę, na pewno da się to ustawić, żeby przelewało się przez rewizje minimalnie. A jaka jest odległość od grzebienia do poziomu wody w kominie? Mam kulkowy zawór. Co do odległości to po wyregulowaniu mam ok 14 cm niżej wodę licząc od początku (góra) grzebienia. Jak skręcam bardziej zawór to woda podchodzi za wysoko. Na takim ustawieniu utrzymuje się w miejscu. Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Po prostu zakładasz to na rurę od spływu i tyle. Woda wpada równomiernie po całym obwodzie do rury. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Z takich bardziej radykalnych sposobów, możesz spróbować przykleić do grzebienia kawałek plexi, który pod kątem wpadałby do wody w kominie. Woda wtedy by nie chlupała a gładko spływała po plexi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio71 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Też mam ten problem ale z overflow diy. Ciągle coś chlupie i bulgocze. Jeżeli ma ktoś radę na mój problem to poproszę o radę. A autora postu przeprawszam za wciśnięcie się w temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Z takich bardziej radykalnych sposobów, możesz spróbować przykleić do grzebienia kawałek plexi, który pod kątem wpadałby do wody w kominie. Woda wtedy by nie chlupała a gładko spływała po plexi. Są dwa grzebienie tzn na dwóch ściankach komina, jak zrobię pod kątem do jednego to drug i tak będzie hałasował czy źle coś rozumiem? Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Po prostu zakładasz to na rurę od spływu i tyle. Woda wpada równomiernie po całym obwodzie do rury. Jak nic nie wymyślę to przeanalizuję zakup tego rozwiązania. "Spokój" jest bezcenny Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Są dwa grzebienie tzn na dwóch ściankach komina, jak zrobię pod kątem do jednego to drug i tak będzie hałasował czy źle coś rozumiem? Jeśli to komin wewnętrzny to będzie trudniej ale pewnie dałoby rade z dwóch kawałków coś zmajstrowac tylko trzebaby ciąć pod kątem. Może faktycznie lepiej zastosować to sprawdzone rozwiązanie. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Marek, jaką masz rurę na spływie ? 25 ? czy 32 ? Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Takze mialem problem z chlupaniem jak mi komin zaprojektował gość ze sklepu, ale dolozyłem rewizje a na nią redukcje na 50mm i cisza jak w bibliotece ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Nie bardzo rozumiem Jeśli jest rewizja w kominie ,podnieś wyżej rurę .Tak 2-3 cm nizej od dolnych zębów grzebienia . Gwarantuje Ci że będzie cisza . Edytowane 3 Stycznia 2014 przez LLS (wyświetl historię edycji) Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HighLife Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Też miałem problem i długo z tym walczyłem. Podniosłem znacznie poziom wody w sumpie i poziom wody w kominie tak aby woda spływała delikatnie rewizją. Nic nie słychać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2014 Marek, jaką masz rurę na spływie ? 25 ? czy 32 ? Rura 25 mm Nie bardzo rozumiem Jeśli jest rewizja w kominie ,podnieś wyżej rurę .Tak 2-3 cm nizej od dolnych zębów grzebienia . Gwarantuje Ci że będzie cisza . Dobry pomysł Dziś podejmę ostatnią próbę wyregulowania tego ręcznie, jak nie pójdzie to wstawię rurę lub wykombinuję coś innego i dam Wam znać panowie Gdyby ktoś miał jeszcze jakiś inny ciekawy pomysł to będę zobowiązany. Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczal Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2014 Może wypróbuj moje rozwiązanie, działa od trzech lat. Aktualnie na rurze znajduje się dekielek wyciszający podczas schodzenia wody z komina gdy karmię trzodę. Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
g.renoir Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2014 Witam, koledzy, podzielcie się informacją jak wytłumiacie kominy bez ograniczenia przepływu wody. Ja mam u siebie zawór na spływie ale nie mogę go idealnie ustawić tak aby woda w kominie była wystarczająco wysoko, żeby nie chlapała przy wpadaniu do komina. Jak można wytłumić komin bez zmniejszania jego przepływu? dzięki za pomoc Odłóż sobie na zawór bramowy i masz spokój bez kombinacji, kulowym mało kto ma dobrze wyregulowane a u co trzeciego woda idzie ciągiem przez rewizje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2014 nałóż rurę osłonową na rurę spływową, ta rura ma być zatkana od góry, do tego u góry rury osłonowej robisz małą dziurkę, na dole rury osłonowe zrób taki jak by grzebień, pamiętaj rura osłonowa musi być dłuższa niż rura spływowa, lub na rurze spływowej też robisz taki jakby grzebień. tak naprawdę robisz coś na zasadzie syfonu i problem znika, to jest wersja DIY Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2014 To moje rozwiazanie, mam zastosowane to w 2 akwariach jest to redukcja krótka z nawierconymi otworami (by woda sięprzelewałą) + zaślepka. Wzorowałem się na tym maggi mufferem czy jakos tak, zdaje egzamin w 100% no i tańszy jest od oryginału minimum 10 razy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2014 Brawo Marek :clap: Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2014 dzieki szefie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam1203 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2014 Obstawiam DURSO chociaż w obecnym zbiorniku nie mam problemu z regulacją poziomu w kominie tak aby woda gładko przelewała się przez ścianki. Cytuj http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=28522&d=15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach