dale Zgłoś Napisano 5 Maja 2014 (edytowane) Przepraszam za "głupie" pytanie, może ktoś ten temat przerabiał przede mną ... nie chciał bym powielać błędów... Mianowicie, mam w pudełku śrubunki klejone 3/4 cala - o średnicy wewnętrznej około 26,5 mm. Chciałbym do tego podpiąć hydraulikę z rybki - czy jak zastosuję standard 25 mm (czyli rurki, kolanka i zawory) to da się szczelnie wkleić klejem do pcv ? Pudełko ma dwa śrubunki 3/4 cala (36 mm zewnątrz - białe), w środku mają przewężenie na około 20-21 mm, przy przelocie przez ściankę. Sa to standardowe śrubunki 3/4 '' skręcane na oring. Czy mogę w nie wkleić rurkę z rybki 25 mm (rozumiem że to średnica zewnętrzna). Baniak zasilać ma pompa NJ 3000 - wysokość podnoszenia około 120 cm (dno sumpa,krawędź akwarium). Plus jakieś 130 cm w poziomie (wylewka będzie po drugiej stronie akwarium niż pompa) Czy pompa nie będzie za silna na taki spływ ? Komora sumpa z pompą będzie dosyć mała, więc nawet w wypadku zatkania zrzutu lub rewizji, nie przeleje baniaka... ale... Edytowane 29 Maja 2014 przez dale (wyświetl historię edycji) Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krk_258 Zgłoś Napisano 5 Maja 2014 standard calowy (hydraulika wody użytkowej) różni się i to znacznie od metrycznego (hydraulika przemysłowa) więc ja bym się trzymał jednego standardu. dla przykładu rurki i kształtki 1/2" są o ok 2 mm szersze od 20mm metrycznego. to samo się tyczy większych wymiarów. jak będziesz miał za duży luz to będziesz musiał napchać sporo kleju a ten się kurczy przy schnięciu i może to nie być zbyt szczelne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 5 Maja 2014 To będzie popaprana robota, w końcu zrobisz używając sporo teflonu i silikonu . Najpierw może skocz do castoramy i zobacz czy Ci ich złączki i rurki nie spasuja.. No chyba, że jest jakiś inny cel zastosowania armatury metrycznej? wysłane przez tapatalk Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 5 Maja 2014 Jeśli wewnętrzna śrubunku ma 26,5 to 25ke normalnie wkleisz Jeśli średnica śrubunku jest mniejsza to zastosuj przejściówkę 20 wew / 25zew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 5 Maja 2014 Średnica śrubunku ma dokładnie 26,8 mm mierzona suwmiarką. I było by to jedyne miejsce kontaktu systemu calowego z metrycznym. A chciałem użyć metrycznego - z wygody, "siadam i klikam" np na stronie rybki i następnego dnia mam wszystko w domu. A w obi czy castoramie mam jakieś rurki, złączki itp, ale np. zawory kulowe, te które oglądałem w sklepach daleko odbiegają od tych z rybki. Jak myslicie, da się to szczelnie połączyć ? I czy te średnice podejdą pod pompe NJ 3000 ? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
InSpEcToR Zgłoś Napisano 28 Maja 2014 Na moje obeznanie jeszcze się nie spotkałem z wymiarem 2/4" tylko 1/2 cala (2/4 przez 2 daje nam 1/2 cala czyli 12,7mm). W temacie piszesz o hydraulice 2/4" (czytaj 1/2") a potem: Mianowicie, mam w pudełku śrubunki klejone 3/4 cala - o średnicy wewnętrznej około 26,5 mm. Chciałbym do tego podpiąć hydraulikę z rybki - czy jak zastosuję standard 25 mm (czyli rurki, kolanka i zawory) to da się szczelnie wkleić klejem do pcv ? Pudełko ma dwa śrubunki 3/4 cala (36 mm zewnątrz - białe), w środku mają przewężenie na około 20-21 mm, przy przelocie przez ściankę. Sa to standardowe śrubunki 3/4 '' skręcane na oring. Masło maślane albo nie wiesz co i jak zmierzyć. Wykręć sobie ten śrubunek i podjedź do hydraulicznego lub jakiegoś marketu i tam sobie wszystko dobierzesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 29 Maja 2014 Po prostu w temacie zakradł się błąd - miało być 3/4 - nie zwróciłem uwagi.A w hydraulicznym czy markecie nie dobiorę nic. Ani zaworów, ani końcówek. Jedynie kolanka i rury. Plus może mufy. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 29 Maja 2014 Najprościej w śrubunki wsadzić 5cm rurki 3/4" i na ciągnąć wężyk, zrobić sobie przejście na nim do szafki (nie będziesz kombinował z kolankami), a od drugiej strony nałożyć hydraulikę erybkową Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 29 Maja 2014 Jedyne, co pasuje w castoramie do naszych rurek w baniakach to rura kanalizacyjna 32mm, cała reszta albo dużo za duża albo za mała. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 29 Maja 2014 Marku łap katalog budmechu pvc http://budmech.com.pl/pliki/budmech_systemy_2014.pdf tam sobie porownaj wymiary calowe i metryczne bedziesz wszystko wiedzial. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach