Gregorq Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2015 Od ok 2 tygodni mamy odpalone akwarium. Od samego poczatku slychac glownie pompe obiegowa. Daje nam mocno popalic (na tyle ze kobita mnie chce z domu wywalic) Dzisiaj miarka sie przebrala: zrobilem film na youtube i zmierzylem jej glosnosc.. Czy to normalny poziom halasu dla tej pompy? Czy moze mam cos walniete i oddawac do reklamacji? W sklepie uslyszalem ze sie ma dotrzec przez miesiac, ale nie jest lepiej niz bylo. (Pompa wczesniej biegala na slodkiej wodzie przez tydzien) Help bo oszalejemy....! Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2015 Nie dotrze sie. Reklamuj.Mam pompe z serii dc3000 nie jest bezglosna ale to co nagrales to na pewno nie jest norma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andparty77 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2015 Cześć. Posiadam taką pompę i od samego początku używania jest bezgłośna. Bardziej po uszach daje odpieniacz Cytuj 120x60x50 + sump 170W LED DIY (@Magu) + 2x39W T5 130W LED DIY (STEROWANA BY NANORAFA THX) + 2xT5 39W, RO 1000int, JEBAO RW-15 + RW-8, DCP-6500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_s Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Ja wczoraj swoją odesłałem do reklamacji. Ten sam model DCT 4000. Wyła jak stary odkurzacz PS. Gdzie kupiłeś swoją ? Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Jacek_s (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matchek Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2015 A postawiłeś ja na gąbce ? bo moja DC3000 jak stoi na szkle to hałasuje mocno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kijun Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2015 Daj do reklamacji. Mam tę pompkę i jest bezgłośna od samego początku. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/75589-200-drugie-podejscie-by-kijun/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2015 DCT6000 i też słyszę lekki świst jak jest na 100%, ale lekki - u Ciebie wyje jak odkurzacz - doraźnie pomoże zmniejszenie mocy na 80% - ja swojej na 60-70% w ogóle nie słyszę Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Dzieki chłopaki. Pompa nawet trzymana w ręku tak buczy. Dzisiaj będę dzwonił do sklepu. A chodzi cały czas na 70%. Na pełnej mocy robiła mi za duże tornado z piachu, bo dmucham pionowo w dół za skałę. Edytowane 24 Czerwca 2015 przez Gregorq (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2015 no to jesli chodziła na 70% to bank jest zwalona - w ogóle nie powinno jej być słychać. Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 Ja mam nowa dct8000 i tez furczy chodzi na 50% ale dopiero 3 dni poczekam z tydzien i jesli sie nie wyciszy raczej zareklamuje , cyrkulatorow rw8 i rw 20 nie słuchać wogole Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 Te pompy nie cichna, jak juz to robia sie glosniejsze. Moja rw-8 jak bzyczala od nowosci tak bzyczy caly czas. DC 3000 mam na 70%, na gabce i jest znosnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 Gnom a ile tych pomp przetestowałes ?? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 DCT 4000, zadnej. Jedna DC3000 i RW8 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 I na tej podstawie wydajesz opinie ze wszystkie sa głośnie ? Ja uważam ze twoje egzemplarze sa głośne , bede dotąd reklamował az trafie na cicha Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 Nie, na podstawie rowniez innych uzytkownikow tych pomp. Ja nie napisalem, ze sa glosne tylko ze jak dla mnie ani obiegowka, ani cyrkulator sie nie wyciszyly. Masz takie prawo - powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 I to jest właśnie co mnie irytuje w produktach made in China, że: "bywa rożnie". A taki bliski jestem zakupu DC4000.. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 Produkty zza wielkiego muru sa coraz lepsze , niestety sam padłem ich ofiara , przez długie lara cosnorodukowalem na cały kraj, a w ciagu roku produkcja spadła o 80% i nie tylko cena załatwiła sprawe. Mysle ze i Jebao poprawianawoja jakość Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jac11 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2015 Reklamuj pompę. U mnie DCT 12000 chodzi w dużym baniaku bezgłośnie Cytuj Wsparcie Żony - bezcenne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 7 Września 2015 Niestety pompa po wymianie dalej hałasuje jak ta poprzednia. Może przesiadka na skręconą wersję DC6000 pomoże..? Będę w tygodniu jeszcze w sklepie to porozmawiam na żywo, może dadzą posłuchać innego egzemplarza. Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregor9891 Zgłoś Napisano 7 Września 2015 Ja mam jecod dct 4000l i nawet na full jest bezglosna wogole zapomnialem ze mam obieg:) Cytuj - aquarium 400L optiwhite - jecod dct 4000L - jebao rw15 - jecod rw8 - maxspect razor 160W 16 000K - maxspect razor 120W 16 000K - sand 25 kg - live rock 55 kg - refugium (led lighting 10W) - Mini Bubble King 160 VS12 DIY Moje akwarium: https://m.youtube.co...w&v=79iiBzQ5H7U Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek-lodz Zgłoś Napisano 7 Września 2015 6000 są bezglosne, słychać jak się wsluchasz delikatny przyjemny świst. Cytuj Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast. Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 7 Września 2015 Zależy co oznacza bezgłośnie Moją jednak trochę slychać. tapnięte z fona Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 7 Września 2015 Hej, Może któryś z posiadaczy bezgłośnej dct-4000 też nagrać filmik jak wygląda ta bezgłośność. U mnie też delikatnie wyje jak odkurzacz, ale nie aż tak jak na filmiku z 1 postu, jeżeli to było na 70% to u mnie tak nie wyje na 100%. Chciałbym wzorzec żeby zobaczyć czy moja jest OK. 2 sprawa, czy jest to możliwe że odgłos pompy z filmiku jest potęgowany przez za wąską przegrodę?? Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 7 Września 2015 (edytowane) Podłączam się do prośby kolegi @jerzyk o nagranie filmiku z tą pompą i ew zmierzenie głośności samej pompy (wyłączone wszystko inne) za pomocą appki sound meter (android). Co do rodzaju dźwięku to akurat dla mnie ten "świst", czy "odgłos odkurzacza" produkowany przez pompę jest w bardzo nieprzyjemnym dla ucha zakresie. Jeśli chodzi o potęgowanie hałasu przez wąską przegrodę to też była to opcja którą rozważałem, jednak nie mam jak tego zweryfikować. Może ktoś z Wrocławia ma tę pompę niepodpiętą do akwa w wersji 4 lub 6 tys. i miałby ochotę poeksperymentować? Można się spotkać i sprawdzić te hałasy. Edit: co do komentarzy pt. "jest bezgłośna": nie uważam, że warto o niej tak pisać. Jest to moim zdaniem wprowadzanie w błąd. Bezgłośne jak dla mnie są urządzenia które wydzielają poniżej 30-32dB. Mam nadzieję, że kto zajmował się choć trochę wyciszaniem np. komputerów potwierdzi moje słowa. Edytowane 7 Września 2015 przez Gregorq (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 7 Września 2015 Jak co ja ci nagram chodzi od wczoraj ale 3000 wersja Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach