spajdi Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Witam, akwarium dojrzewa drugi miesiąc i najpierw były okrzemki i zeszły, później było cyjano i większość zeszła, a teraz chyba mam Dino, pojawiło się chwilę po cyjano i najpierw plagi były równolegle, ale teraz cyjano prawie zeszło, a zostało w pełnej sile to chyba Dino, które z tego co obserwuję jest zdecydowanie bardziej upierdliwe dla życia niż cyjano... Zoa rano zaraz po zapaleniu światła ładnie się otwierają, a po dwóch godzinach brązowe dziadostwo rośnie w siłę i "zarasta" polipy i zoa się kurczą i już do wieczora jest słabo. Wrzucam fotkę poglądową. Generalnie masa bąbelków, ale nie jest to taki tłusty śluz bordowy jak cyjano tylko taki "osad" brązowy z bąblami powietrza pod spodem no i robią się z tego takie cienkie nitki na kilkanaście cm, które irytują korale i wplątują się w korale typu Hystrix.... SPS dopóki nie naleci na nie ten włochaty syf zdają się plagi zbytnio nie odczuwać, natomiast zoa, euphyllie i quadricolor są ewidentnie "zestresowane" tym syfem. Foto zarazy: Pytanie czy to dino czy jeszcze jakieś inne dziadostwo? Póki co nie chcę w żaden sposób interweniować baniak dojrzewa więc mam nadzieję, że samo przejdzie, ale wolę poznać wroga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Odsysać, odsysać, odsysać i jeszcze raz ODSYSAĆ! Przefiltrować wodę przez watę (włókninę) i można z powrotem do zbiornika, ograniczyć świecenie do 6-8h dziennie, niektórym pomaga SERA SILICATE w filtrze .. albo woda utleniona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Wata na cyrkulator. Skutecznie wyłapuje ten syf, nie gromadzi się na koralach i skale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemekNS Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Dino. Tak jak wcześniej radzili przedmówcy ogranicz świecenie i odsysaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Dojrzewanie trwa:) u mnie dino poszło nawet nie obejrzałem się kiedy. Kilka razy odessałem i już nie ma śladu... Jak dawno zalałeś baniak? Czyżby korale z AF? Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spajdi Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Ok, dzięki za potwierdzenie. Baniak jak pisałem ma 2 miesiące od zalania. Korale by Truskawa i Edek ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 No właśnie coś nie mogłem się dopatrzeć,a specjalnie szukałem A takie ładne jak z AF Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Etirzep Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Bardzo prosze o pomoc...co to może byc i jak to zwalczyc?? Bardzo prosze o pomoc...co to może byc i jak to zwalczyc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Bardzo prosze o pomoc...co to może byc i jak to zwalczyc?? Bardzo prosze o pomoc...co to może byc i jak to zwalczyc?? Zapewne okrzemki... 1. Jaki staż baniaka 2. Jakie parametry? 3. RO/DI? 4. Jaka obsada? 5. Jakie światło? 6. Po jakim czasie wpuściłeś życie? 7. Cyrkulacja 8. Filtracja/Metoda filtracji VSV itp? Widzę, że pierwszy post. Jak zaczęło się walić to... "jak trwoga to do Boga:D" Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Etirzep Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) witam, 1. staż baniaka: w lipcu zalałem 2. parametry: testy wody robię na paskach które mi zostały z słodkowodnego akw. z tego co pokazują to NO3 - 25 mg\l NO2 - 0 mg/l KH - 10*d pH - 7,3 temp - 26 CL - 0,8mg/l posiadam baniak z typu sera 130l do standardowego światła o mocy: 2*24W67 dołożyłem jeszcze dwie świetlówki o mocy 18W. Pierwsze życie wpuściłem we wrześniu było to: 3*ślimaki tectus fenestraus,krewetka czyszcząca lysmata amboinensis, 2 ślimaki turbo i jeden ślimak strombus sp.i dwie krewetki sexy shrimp. pod koniec października wpuściłem dwa nemo i jednego grabika. i chyba tyle..., jestem bardzo świeży w temacie solanek wiec jak popisałem jakieś głupoty to proszę poprawiać Edytowane 1 Listopada 2015 przez Etirzep (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 sera silicate Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 ph 7.3 za niskie sprzyja wysypowi wszelkiego dziadostwa. Postaraj się to wyciągnąć na 8+. Akwarium młode więc też nie ma sensu wykonywać nerwowych ruchów. Po prostu odsysaj co się da i daj działać przyrodzie. Jak już uporasz się z PH to zajmij się no3 bo też trochę zbyt wysokie, ale to już na spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Etirzep Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 sera silicate kupiłem tydzień temu i już go zapodałem do filtra..., Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 2 Listopada 2015 Wazny jest tez sprawny filtr DI, dopasowane oswietlenie do morskiego, no i oczywiscie testy, bo w wyniki tastow paskowych pozostalych po slodkowodnym raczej nie mozna wierzyc. Kh 10, pH 7,3, CL 0,8 to raczej jakies nieporozumienie. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2015 Tak jak napisał Stani... Twoje wyniki w ogóle nie powinny być brane pod uwagę dopóki nie zrobisz porządnych testów lub poprosisz sklep zoologiczny jak nie chcesz wydawać kasy na zestaw porządnych testów Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spajdi Zgłoś Napisano 2 Listopada 2015 Wracając do głównego tematu czyli Dino, robić podmiany normalnie czy jednak przestać na 3-4 tygodnie z podmianami? Każdy mówi co innego jestem ciekawy jak się rozłożą wasze opinie na ten temat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dżeq Zgłoś Napisano 2 Listopada 2015 (edytowane) Ja nie robiłem 3 tygodnie, przeprowadziłem kuracje w/g kolegi Walker,a http://nano-reef.pl/index.php?/topic/53589-Dino-vs-H2O2 Dino poszło sobie. Ale mój zbiornik miał 6 miesięcy jak gluty wylazły. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Edytowane 2 Listopada 2015 przez dżeq (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam Dżeq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Listopada 2015 Wracając do głównego tematu czyli Dino, robić podmiany normalnie czy jednak przestać na 3-4 tygodnie z podmianami? Każdy mówi co innego jestem ciekawy jak się rozłożą wasze opinie na ten temat... 5% co 2 tyg ... albo wcale przyspieszy walkę z dino (ograniczenie świecenia też) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 Powinienes przes dluzszy czas utrzymac stale, niskie parametry PO4 i NO 3 (bliskie "0"). Poniewaz trzeba wyjalowic wode (z nadmiaru elementow sladowych i aminokwasow), wstrzymaj sie calkowicie z podmianami. Nie dolewaj tez zadnych "wspomagaczy" dla wzrostu lub wybarwienia korali. Warto zapodac porcje adsorbera silikatow. Akwarium musi byc dobrze odpieniane, a pomieszczenie wietrzone, zeby pH wzroslo do np: 8,3. Niektorzy dodaja wode utleniona... Mozesz tez zredukowac oswietlenie i widoczne Dino odsysac a przefiltrowana przez np: wate wode, wlewac z powrotem do akwarium. Jesli wynik testu na kH sie zgadza, to tez dobrze, gdyz warto w tym przypadku miec podwyzszone kH. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spajdi Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 NO3 = 1 PO4 = 0, KH = 8 - 8,3 aktualnie nic nie dolewam tylko balling 20 ml dziennie, węgiel w skarpecie i odpieniacz na mokro. Zobaczymy co z tego będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 Pełen Balling? SBS chyba jest za bardzo odżywcza;) Bardzo Ci lecą parametry bez Ballinga? Odsysaj, szczotkuj i usuwaj glony. Następnie filtruj przez watę czy co tam masz i woda powrotem do baniaka;) Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spajdi Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) SBS nie leje, ale leję dodatkowo Mg bo spadało. Zużycie KH ok. 0,25 dziennie, Ca ok. 3 dziennie, Mg ok. 6 dziennie. Z moich szacunków wynika, że podmianami 10% tygodniowo tego nie uzupełnię więc leję ballinga, a przypuszczam, że jak Dino zejdzie to zużycie wzrośnie bo Hystrix miał mega przyrosty, a przez dino się zatrzymał. Edytowane 3 Listopada 2015 przez spajdi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 To nie lej nic poza Ca i Mg i NaHCO3 i po prostu odsysaj ile możesz i przefiltrowana woda z powrotem do baniaka. Ogranicz też karmienie do minimum.... Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach