Kiedy zaczalem poznawac tajniki akwarystyki morskiej, jednym z wiekszych wyzwan byl sump. Jakos jednak nie przejalem sie ta sprawa poniewaz mozna bylo zalozyc akwarium bez sumpa. Sprawe odlozylem na "kiedystam w przyszlosci". Nie spodziewalem sie jednak ze nastapi to tak szybko. Teraz jednak akwarium zalane, kilka ryb, miekasow itp. Na robienie wiercen i komina jest juz za pozno. Alternatywa byla tylko jedna. Pudelko przelewowe. Zaraz zaczalem googlowac i szybko mina mi zrzedla. Kawalek plastiku za cene 100 - 200 funtow. A i drozsze tez byly. Te pieniadze wolalbym wlozyc w korale lub inne wyposazenie. Poznalem ogolnie zasade dzialania pudelka. Poczytalem tu, tam i podjalem decyzje - zrobie pudelko sam!
Oto fotorelacja z budowy takiego pudelka. Calosc kosztowala mnie 12 funtow i pol dnia pracy. Z narzedzi potrzebowalem: nozyczki, ostry nozyk, pilke do metalu, lutownice i papier scierny Nie robilem konkretnych pomiarow a wszelkie wymiary robilem wzglednie "na oko" oczywiscie znajac dosc dobrze zasady i zalozenia takiego pudelka.

Tymczasowo role sumpa spelnia 30L wiadro, ale to niebawem sie zmieni. Wszystko mam nadzieje jest jasne jakby byly watpliwosci to doloze drobne opisy do zdjec. Na razie zmuszony bylem zamontowac wszystko na paskach montazowych zeby miec mozliwosc regulacji.
Aaa, jako pompe obiegowa uzylem pompe o wydajnosci 3000L/h bo tylko taka mialem. Niestety jest troche za silna i bede musial wymienic ja na 2000L/h.

Logowanie »