WITAM
WITAM....od dziś jestem szczęśliwą posiadaczką reef max.... puste,ale jest...na razie stać mnie na sasolenie ,piach i skały...
jest to moja pierwsza solniczka,nie ukrywam,że licze na waszą pomoc...
powiedzcie mi,mili panowię czy dobrze myśle,a więc planuje na start:
zalać baniak wodą zasolić,odczekać sprawdzić zasolenie ułożyć skały,siup piasek bakterie...i czekam miesiąc...z jakim kolwiek życiem...
druga opcja... choć ryzykowna...
wziąć wode z działającego baniaka- ze sklepu-i narazić sie na ewentualne choroby... hm...
Strona 1 z 1
"Początek2011" i jej ReefMax mój własny temat...
Napisano 23 December 2011 - 14:39
CZeść "początek2011" - ładne kobiece imię 
Załóż proszę swój wątek w dziale Dla Nowicjuszy i tam będziemy ci pomagać.
A co do pytania, obie opcje są dobre i przy drugiej opcji raczej nie ma obaw że z wodą coś przytaszczysz.
Załóż proszę swój wątek w dziale Dla Nowicjuszy i tam będziemy ci pomagać.
A co do pytania, obie opcje są dobre i przy drugiej opcji raczej nie ma obaw że z wodą coś przytaszczysz.
Pozdrawiam Rafał
Napisano 26 December 2011 - 21:47
Jak dla mnie to możesz bo raczej każdy ma reef maxa więc wie o co chodzi:) Ale jak władza tak każe to ja nie mam nic do gadania:) Ogólnie to ja bym cyrkulację dał na skałę światła na początku mało i podmiany ubogie i sól uboga też by była lepsza i czekać na plagi glonów czyli dojrzewanie i nie spieszyć się
powstaje 80x50x45 :) już niedługo start:)
Napisano 27 December 2011 - 02:45
Z tym dojrzewaniem to jest różnie.. ja nic takiego nie doświadczyłem.
Sól była Preis
skała z Acropory.
A no i piachu dałem 9kg w sumie teraz mam około 11kg piachu i myślę że jest ok ;]
Sól była Preis
skała z Acropory.
A no i piachu dałem 9kg w sumie teraz mam około 11kg piachu i myślę że jest ok ;]
"Życie jest zbyt krótkie aby pić tanie wino"
ReefMax, Reef cyrculator 2600 + Hydor Koralia Nano Evolution 1600, TUNZE 3155,9kg LR, 9kg LS, powoli do przodu..
Zapraszam do tematu mojego ReefMax'a
ReefMax, Reef cyrculator 2600 + Hydor Koralia Nano Evolution 1600, TUNZE 3155,9kg LR, 9kg LS, powoli do przodu..
Zapraszam do tematu mojego ReefMax'a
Napisano 29 December 2011 - 20:35
HELLO!!!! czy wogule ktoś czyta co ty nastukałam....
a tak dla wytłumaczenia-wcisnełam się tu bo nie moge założyć tematu..ciągle wyskakuje mi błąd...albo zle coś robie bo po napisaniu nigdzie nie wyświetla mi się opcja wyślij ( głą
a tak dla wytłumaczenia-wcisnełam się tu bo nie moge założyć tematu..ciągle wyskakuje mi błąd...albo zle coś robie bo po napisaniu nigdzie nie wyświetla mi się opcja wyślij ( głą
Napisano 30 December 2011 - 11:35
Także masz teraz swój własny temat.
Staraj sie nie pisać w krótkim odstępie czasu posta pod postem bo to źle świadczy. Jesteś kobietą, rodzynkiem wiec wielu kolegów i może koleżanek w Twoim temacie bedzie służyć Ci ochoczo radą i wsparciem
Staraj sie pisać przemyślane posty (które są czytane, uwierz), wtedy będzie większy odzew. Ciesz sie zakładaniem, prowadzeniem pierwszej solniczki. Pozdrawiam. luft
Staraj sie nie pisać w krótkim odstępie czasu posta pod postem bo to źle świadczy. Jesteś kobietą, rodzynkiem wiec wielu kolegów i może koleżanek w Twoim temacie bedzie służyć Ci ochoczo radą i wsparciem
www.mariuszfrej.com Moje szkło 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 2,5 kg piasku, skały nie ważyłem (80% najmniej suchej bylo) SPRZEDAM
Napisano 30 December 2011 - 11:41
Kolezanka jak wyczytalam z pierwszego posta Pań sluchac nie chce
Pozdrawia Magda :)
Projekt błękit wystartowal :) - na powaznie juz
Projekt błękit wystartowal :) - na powaznie juz
Napisano 30 December 2011 - 14:22
Mehi - miejmy nadzieję, że koleżance tylko tak się napisało 
Początek2011 - doświadczenia dużego nie mam, bo sama jestem jeszcze na etapie dojrzewania, ale powiem Ci jak ja to zrobiłam po wielu konsultacjach z doświadczonymi kolegami (i koleżankami
)
Najpierw zrobiłam sobie trochę solanki na ubogiej soli Instant Ocean i poczekałam parę dni aż się "przegryzie" w akwa a potem dolałam wody z podmianek od jednego z forumowych kolegów.
Po wielu dniach oczekiwania na skałę w moim ulubionym sklepie - włożyłam ją do akwa (skała była bardzo dobrze odgazowana i nic z niej nie wypadało) a po chwili zasypałam żywym piaskiem. I dodałam ampułkę bakterii. Teraz czekam i obserwuję. W tak zwanym międzyczasie dołożyłam dolewkę i staram się poprawić odpieniacz, zmienić powolutku świetlówki na nowe i bawię się w testy. I tyle. A większych plag po 3 tyg. nie mam.
Tak więc z mojego skromnego doświadczenia - wodę jak możesz uproś od kolegów (ich baniaki przecież widać na forum, więc widzisz czy jest ok) a skałę poszukaj już odgazowaną - gwarancji na łatwy start nie masz, ale większe szanse. A potem uzbrój się w cierpliwość i czytaj, czytaj, czytaj...
Pzdr
Początek2011 - doświadczenia dużego nie mam, bo sama jestem jeszcze na etapie dojrzewania, ale powiem Ci jak ja to zrobiłam po wielu konsultacjach z doświadczonymi kolegami (i koleżankami
Najpierw zrobiłam sobie trochę solanki na ubogiej soli Instant Ocean i poczekałam parę dni aż się "przegryzie" w akwa a potem dolałam wody z podmianek od jednego z forumowych kolegów.
Po wielu dniach oczekiwania na skałę w moim ulubionym sklepie - włożyłam ją do akwa (skała była bardzo dobrze odgazowana i nic z niej nie wypadało) a po chwili zasypałam żywym piaskiem. I dodałam ampułkę bakterii. Teraz czekam i obserwuję. W tak zwanym międzyczasie dołożyłam dolewkę i staram się poprawić odpieniacz, zmienić powolutku świetlówki na nowe i bawię się w testy. I tyle. A większych plag po 3 tyg. nie mam.
Tak więc z mojego skromnego doświadczenia - wodę jak możesz uproś od kolegów (ich baniaki przecież widać na forum, więc widzisz czy jest ok) a skałę poszukaj już odgazowaną - gwarancji na łatwy start nie masz, ale większe szanse. A potem uzbrój się w cierpliwość i czytaj, czytaj, czytaj...
Pzdr
Napisano 30 December 2011 - 15:10
Zalalas juz ten baniak ?
Widze, ze jestes z mojego miasta wiec jesli chcesz to moge Ci dać troche wody z podmiany.
Widze, ze jestes z mojego miasta wiec jesli chcesz to moge Ci dać troche wody z podmiany.
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1

Logowanie »