nano-reef.pl: Ryby nadal padają - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ryby nadal padają Ryby nadal po długiej aklimatyzacji padaja

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   zachu 

• Grupa: Klubowicz
  • Akwarium:180l , T5HO - 188W, TMC V2 skim 400, + Kubełek eheim z Substrate PRO

Napisano 20 February 2012 - 15:35

Wyświetl postUżytkownik imperator dnia 20 February 2012 - 14:12 napisał

Bartboss, jak błazny przeżyją dojrzewanie to jesteś szczęściarzem ( Na 2-3 miesiące daj sobie siana z kolejnymi rybami), korali kupuj ile chcesz. Nie wrzucaj zbyt wiele jedzenia - koskta mrożonki na kilka dni powinna starczyć dla 2 rybek. Błazen je jak świnia, więc nie przekarmiaj to może łagodnie przejdziesz przez dojrzewanie. Samo wlanie wody z podmianki nie załatwia problemu, bo tylko ok. 1% bakterii jest w wodzie (z której odpieniacz ciągle je usuwa) a 99% siedzi w dojrzałym zbiorniku w skale, piasku, szybie itp. Musi minąć czas, żeby się namnożyły i osiedliły na stałe. Tym się różni baniak chodzący kilka lat od świeżo zalanego.

Czytałem że kupiłeś też reaktor wapna ale póki go nie potrzebujesz i nie masz wszystkiego zestrojonego (komputer, sonda) to się tym nie baw bo błazny też polecą jak przegniesz z reaktorem i pH wywali w kosmos.

z tymi koralammi to tez bym sie wstrzymal, przeciez to zwiarzaki i popadaja jak te rybki.

Użytkownik zachu edytował ten post 20 February 2012 - 15:37

Dołączona grafika

Nano 180 litrów.
2x Ocellaris + Filefish + Watchman Goby + Mandaryn + Yellow Tang + Turbo + 6x Hermit + Cleaner shrimp .

korale - Malutkie szczepiki easy SPS i LPS oraz miekaski + mini BTA

przepraszam za łamanie pkt. 8 Regulaminu - DYSORTOGRAFIA :(
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr.Q 

• GG : 5893800
  • Akwarium:300L + sump 100L

Napisano 20 February 2012 - 15:53

Hej!

A ja mam inne pytanie - piszesz, że transportowane w boxie, ale czy box byl w srodku nagrzany? bo taie pudlo to miecz obosieczny - trzyma temperature i wysoka i niska. Pytam z racji tego,ze niektore ryby padaly juz w worku. Ja stawiam na wyziebienie / stres z nagłych skoków temperatury
Zbiornik: 300L + 112L sump; Obieg: NJ-3000; Cyrkulacja: 3x JVP-102 + obieg; Odpieniacz: Reef Octopus 1000 + Aquabee; Oświetlenie: 4xT5 24W (2x actinic, 2x white 15000K); 35 kg LR; 20 kg LS; 12 kg grys koralowy; 5L Siphorax; Purigen; Phosguard;

Pozdrawiam, Jakub
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   imperator 

• GG : gg
  • Akwarium:w czerwcu zalewanie 800 + 200 sump

Napisano 20 February 2012 - 16:34

Wyświetl postUżytkownik zachu dnia 20 February 2012 - 15:35 napisał

z tymi koralammi to tez bym sie wstrzymal, przeciez to zwiarzaki i popadaja jak te rybki.

zachu, niby korale to zwierzaki, ale nie wydalają amoniaku jak ryby(no może śladowe ilości te mięsożerne) więc w dojrzewaniu akwarium nie przeszkadzają. Nie tak łatwo uśmiercić korala jeśli jest stała temperatura, światło i cyrkulacja (chyba że bawimy się w chemików). Nawet SPS-y wytrzymują tygodniami wysokie stężenie NO3 i PO4 jednak na dłuższą metę wiadomo, że im to nie służy. A rybki są podatne na stres, łapane chemią, choroby, zmienne warunki, brak tlenu itd. więc ich śmiertelność jest jakieś 100x większa niż korali. Jednak większość akwarystów jest w gorącej wodzie kąpanych i chce żeby im coś pływało w wodzie zanim zbiornik będzie gotowy neutralizować amoniak. Dlatego jeśli ktoś do świeżego zbiornika ma coś kupować to niech to będą korale a nie ryby.
mój baniak: www.youtube.com/watch?v=kqZE5Qyg6_8

Zbiornik na soli i mikroelementach A,B,C firmy Aquaforest
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   thomas kay 

Napisano 20 February 2012 - 19:00

Wyświetl postUżytkownik Bartboss dnia 20 February 2012 - 00:11 napisał

Parametry wody
Mg 1300
Ca 450
NO3 0
NO2 0
KH 10
CU 0
NH3 0
Ph 7,82-8
A co do ryb które padły to mandaryn,Cryptocentrus cinctus,Chrysiptera hemicyanea, a i jeszcze jeżowiec.
Pozdrawiam.

Strasznie dużo tych zer. O po4 zapomniałeś a obok no3 i amoniaku to główny zabójca, ale nie wiem czemu myślę że po4 też miałbyś zero gdybyś zmierzył.
Tisze jediesz dalsze budiesz
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   J@cekWro 

• Grupa: Klubowicz.

Napisano 20 February 2012 - 19:13

Cierpliwość jest kluczem do szczęścia, ale cierpliwości tu zabrakło więc nieszczęścia gotowe ... :crybaby:
490 l (150x57x57) + 140 l sump, 6 x JVP 102, RS250, obieg SJ 6000, 43kgLR, 23kgLS, Balling, 3 x LED PS BP 110W + 2x T5 54W, UV 11W ... i wieeelkie plany :whistle:
0

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2