Skocz do zawartości
alexw200

Sinularia strzeliła focha

Rekomendowane odpowiedzi

Moja sinularia od kilku dni marnieje, nie pompuje sie, kurczy siè. Co jej może dolegać? Parametry nie uległy zmianie, nikt jej nie atakuje, :(86e365bcf5586b102510b4fd1ac92944.jpg

9fb31b65f2f581630d3e07f24cac3a65.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

88d3e180721d3e3cf82e042b1e240cc3u1718a15

Tu najłatwiej mnie łapać :P:P:P  https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak długo masz tego miękasa ? ... czy wcześniej nigdy na pare dni nie "strzelał focha" ? - bo to dosyć powszechne u tego typu miękasów .  Poza tym Twoje parametry z niewykrywalnym NO3 i PO4  - nie są idealne dla sinularii ... no i coś nie tak z tym wapniem ? 

200x70x60 + 240L.sump , ośw.T5 10x80W ,cyrkulacja 2x tunze6080 + 2x JVP102 ,obieg tunzemaster10076.03 , odpieniacz skimz sv253 , reaktor wapnia

START: grudzień 2007r.4733_4750.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest u mnie jakieś 3 tygodnie. Wcześniej nic takiego nie robiła, po przeprowadzce 2 dni była wypompowana a potem wyglądała super. No3 mam faktycznie zerowe, Po4 w tej chwili w okolicach 0.04 wiec coś jest, no wapń mam trochę podwyższony ale to raczej jej nie zaszkodzi .

Tu najłatwiej mnie łapać :P:P:P  https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a lejesz może balinga ? .... /bo jeśli tak to skoryguj troche ilość Ca/ ,

a jeżeli chodzi o korala to tego typu miękasy tak mają /u mnie sinularia ,czy sarcophytony od czasu do czasu strzelają podobnego focha i przez pare dni nie polipują - potem "zrzucają wylinke"  i znowu jest wszystko o.k./ .... zaczął bym się martwić gdyby stan korala nie poprawiał sie przez co najmniej tydzień - wtedy na początek może zmiana miejsca na intensywniej doświetlone i z większą cyrkulacją .

200x70x60 + 240L.sump , ośw.T5 10x80W ,cyrkulacja 2x tunze6080 + 2x JVP102 ,obieg tunzemaster10076.03 , odpieniacz skimz sv253 , reaktor wapnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, T.TOM.T napisał:

a lejesz może balinga ? .... /bo jeśli tak to skoryguj troche ilość Ca/ ,

a jeżeli chodzi o korala to tego typu miękasy tak mają /u mnie sinularia ,czy sarcophytony od czasu do czasu strzelają podobnego focha i przez pare dni nie polipują - potem "zrzucają wylinke"  i znowu jest wszystko o.k./ .... zaczął bym się martwić gdyby stan korala nie poprawiał sie przez co najmniej tydzień - wtedy na początek może zmiana miejsca na intensywniej doświetlone i z większą cyrkulacją .

Daję aquaforest 1+2+3 obecnie bez 1 ale to nie od dawki jest takie wysokie. Na początku odpaliłem reaktor, źle wyregulowany i strasznie podskoczyło, teraz nie chcę tego gwałtownie skorygować. Wydaje mi się że to jednak nie od wapnia tak się zachowuje bo od samego początku jest do tego przyzwyczajona.
Że sarco walą takie fochy to wiem, mam obecnie 3 i na zmianę coś kombinują ale szczerze mówiąc nie pamiętałem żeby sinularia też się tak zachowywała. I faktycznie masz rację że chyba zrzuca bo to co wygląda na fotce jak brunatne glony to właśnie będzie skórka. Poczekam i zobaczę co się będzie działo. Co do zmiany miejsca na bardziej doświetlone i z większą cyrkulacją to chyba się nie da, jest jakieś 20 cm od lustra wody a nad sobą ma hqi 250 więc słoneczka jej nie brakuje, cyrkulacja raczej też najlepsza z możliwych w tym baniaczku, siedzi centralnie na środku akwa i dostaje na zmianę z każdej strony :)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co opisujesz to faktycznie umiejscowienie korale powinno być o.k. .... więc na razie bez paniki poczekaj troche ,

no, i  Ja na Twoim miejscu faktycznie "przykręciłbym" troche odciek z reaktora .... bo wartości tego wapnia zdecydowanie za duże , a także z  Kh troszke można zejść .  Piszesz że oprócz sinularii masz inne miękasy takie jak sarco ... a masz jakieś korale twarde albo dużą ilośc glonów wapiennych na skale - jeżeli nie to zapotrzebowanie Twojego baniaka na Wapń i magnez nie będzie zbyt duże i  reaktor cały czas może Ci  zbytnio podbijać wartości tych związków :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, T.TOM.T napisał:

z tego co opisujesz to faktycznie umiejscowienie korale powinno być o.k. .... więc na razie bez paniki poczekaj troche ,

no, i  Ja na Twoim miejscu faktycznie "przykręciłbym" troche odciek z reaktora .... bo wartości tego wapnia zdecydowanie za duże , a także z  Kh troszke można zejść .  Piszesz że oprócz sinularii masz inne miękasy takie jak sarco ... a masz jakieś korale twarde albo dużą ilośc glonów wapiennych na skale - jeżeli nie to zapotrzebowanie Twojego baniaka na Wapń i magnez nie będzie zbyt duże i  reaktor cały czas może Ci  zbytnio podbijać wartości tych związków :mellow:

Tom, nie wyraziłem się precyzyjnie. Reaktor jest wyłączony i nie pracuje, a z balinga podaję 2 i 3 więc już nie rośnie a sukcesywnie spada. Twardzieli jeszcze nie mam, co do wapiennych to jest tego sporo, ca spada o jakieś 20-30 tygodniowo tak, że spokojnie dojdzie do odpowiedniego poziomu i wtedy balling poleci już cały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz rozumiem wszystko .... 

a w przyszłości baling czy reaktor /skoro już masz reaktor to szkoda nie wykorzystać/ .... Ja stosuje od wielu, wielu lat /z krótką przerwą/ i jestem bardzo zadowolony :) ...  A  jakie wogóle duże masz akwa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, T.TOM.T napisał:

teraz rozumiem wszystko .... 

a w przyszłości baling czy reaktor /skoro już masz reaktor to szkoda nie wykorzystać/ .... Ja stosuje od wielu, wielu lat /z krótką przerwą/ i jestem bardzo zadowolony :) ...  A  jakie wogóle duże masz akwa ?

A w przyszłości to jeszcze nie wiem, pewnie zostanie aquaforest 2 i 3 plus reaktor :P baniak około 1400 w obiegu :P zawsze używałem reaktorka i bardzo sobie chwaliłem, teraz tylko trochę przesadziłęm z odciekiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no super 1400 w obiegu  ,  Olek to jak najbardziej reaktor !  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje sinularie jak zmieniają skórę to są takie szkliste, aż błyszczą w świetle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosowanie AF 1+2+3+ bez 1+ jest bez sensu. To trzeba traktować jako jeden produkt i stosować zgodne z zaleceniami producenta. Jeśli masz nadwyżki lub niedobór Kh Ca czy Mg, korekt powinieneś dokonywać produktami do tego przeznaczonymi (np Kh Plus Ca Plus Mg Plus lub po prostu zrobić płyny z proszków ) wtedy masz pełna kontrolę nad tym co lejesz do akwarium. Proponuję najpierw zapoznać się z instrukcją używanych preparatów (przeczytać skład!) a dopiero potem stosować. Dodatkowo odrobinę lektury o metodzie Ballinga (polecam podpięty temat Testera na forum w dziale chemia lub artykuły na RH). Pozwoli Ci to uniknąć wielu problemów i nie będziesz już musiał zakładać tematów o tym że nie wierzysz w testy ICP bo jak się okazuje mikro i makro elementy niestety nie biorą się z "powietrza" tylko najczęściej z niewiedzy lub beztroski akwarysty. ;-)
A sama Sinularia oczywiście zrzucała skórę co jest procesem zupełne naturalnym i czasem może trwać naprawdę bardzo długo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 13.02.2018 o 16:59, alexw200 napisał:

No i po problemie :)
49273ce076f38d8694341d1be38b95cf.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

no i pięknie...:thumbup:   /teraz przynajmniej nie będziesz sie stresował kiedy sytuacja sie powtórzy za pare tygodnii/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, T.TOM.T napisał:

no i pięknie...:thumbup:   /teraz przynajmniej nie będziesz sie stresował kiedy sytuacja sie powtórzy za pare tygodnii/

Dokłądnie tak jak piszesz :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.