Skocz do zawartości
jimi

Zakładanie większego akwarium od istniejacego mniejszego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,Wystartowałem wreszcie i załozyłem większe akwarium od istniejącego 60 litrowego + sump.Obecnie na starcie jest 170 litrów +sump.W sumpie jest pompa obiegowa Octo varioS 2-S,odpieńiacz białek Octo Regal 150-S,Dwa cylkulatory tunze turbelle nanostream 6040,automatyczna dolewka.Teraz będzie się to kręciło z minimum miesiąc czasu.Pózniej przełożę wszystko z mniejszego akwarium do większego jak pozwolą parametry.Dołączam parę zdjęc

tank.jpg

sump.jpg

elektronika.jpg

Edytowane przez jimi (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robiłem to samo dwa tyg temu tylko ze kupiłem 100 l wody ze sklepu przemiszałem z moja woda i delikatnie w tym samym dniu całe życie przełożyłem bez strat 

Edytowane przez Uri (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również robiłem taką przekładkę tylko tak jak przedmówca zgromadziłem wcześniej wodę i wszystko przeniosłem w 1 dzień, oczywiście bez strat:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to samo kupiłem wodę w Akwamarin z działających zbiorników  żywy piasek i żywą skałę ale muszę poczekać bo musi przejść proces dojrzewania a potem pomiary testowe jak będzie dobrze to przełożę skałę i zwierzęta.Tylko nie wiem,zwierzęta jak korale po trochę przekładać czy wszystko od razu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sama się nad tym zastanawiam. Z jednej strony, jak jest możliwość, to wydaje się lepiej po trochę. Tak, jak sie zaludnia akwarium od zera. Kilka korali i ryba, za tydzien znów kilka korali i ryba. System wtedy obciążany jest powoli, bakterie, robactwo zwiększają populację i nadążają przetrawiać produkty przemiany materii. Koralowce po kolei aklimatyzują się i zaczynają pobierać z wody pokarm, ryby stopniowo znajduja sobie swoje miejsce. Kazda kolejna widzi, jakie miejsca już sa zajete i szuka sobie dostepnego lokalu. Powolutku się to kula i idzie do przodu. Gdyby wszystko wrzucić na raz, to parametry wariują, bo ryby fajdają, a biomasa jeszcze tego nie obrobi. Ryby "wchlupnięte" wszystkie na raz miotają się, walczą o hierarchię, o lokal, jest chaos, metna woda, co powoduje ogromny stres. Do tego coraz gorsze parametry i większe ryzyko ospy czy śmierci ze stresu.  

Ale wtedy w tym drugim zbiorniku jest dramat. Co kilka dni moczenie rąk, wyjmowane korali, ciągle ta okropna, zielona siatka kogoś łapie, towarzystwa ubywa, też jest stres.

Co jest lepsze? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przekładałem całe życie na raz, z tym że wodę zbierałem swoją z podmian i w tej wodzie moczyłem suchą skałę którą dołożyłem do nowego akwarium, nie miałem żadnych strat po przekładce i parametry wody też nie rozjechały się po tej operacji.

577ef1154f3240ad5b9b413aa7346a1e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz zrobię tak jak Nik@ pisze.Co nagle to po diable.Zresztą mi się nie spieszy powolutku stopniowo będę przekładał.Tylko parę błazenków przeniosę naraz i to na samym końcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze sama nie wiem, co zrobić :)

Przy zakładaniu od zera wkładamy po trochę, a mimo wszystko tez jest ryzyko przeniesienia ospy z nowa rybą. 

Gdybym wymyśliła jakiś sposób, by w tym przenoszonym akwarium nie stresować ryb siatką przez kilka tygodni (mam kilkanaście ryb) to przenosilabym partiami. 

Ale Ty przenosisz życie z 60l, rybek pewnie z 3 sztuki i kilka korali, więc tu chyba nie trzeba specjalnej strategii. 

Najbardziej narażone są duże zbiorniki ze sporą ilością wrażliwych ryb,  jak na przyklad pokolce czy anthiasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zgadłaś trzy rybki 2 błazenki i 1 brzydal parę SPS ,LPS i miękkiie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś też czeka mnie przekładka na większe. Ja bym starał się wyrównać, zbliżyć parametry w obu akwariach do podobnych i wszystko przełożył za jednym razem. Taki mam plan w przyszłości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczymy jakie będą parametry po dwóch tygodniach i jak długo będzie dojrzewać i czy będą jakieś plagi.Woda cała z podmian ze sklepu Akwamarin,żywy piasek i żywa skała.Czekanie i cierpliwość.Odpieniacz Octo Regal 150-S zaczął mi pienić,to trwało trzy dni zanim zrobił pianę,puszczał mnóstwo drobnych baniek powietrza do akwarium.Teraz się uspokoił pieni i nie puszcza drobnych baniek powietrza.Pewno był nowy i potrzebował czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.