sky Zgłoś Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) jutro zabieram się za klejenie hydrauliki w akwarium i szukam porady na jakich wysokościach ustawić sitko i rewizje żeby było cicho (spie 1,5m od akwarium) komin mam od dna do początku zębów grzebienia (dół otworów) 45,5 cm znalazłem coś takiego jak to się ma do rzeczywistości? jeszcze pytanie z tych głupich, połączenia hydrauliki poprostu smaruje klejem i dociskam ?? jak długo schnie taki klej ? Edytowane 21 Lutego 2018 przez sky (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2018 posmarować obydwa łączenia i przekręcić żeby klej się ułożył klej wiąże szybko więc dopasuj wszystko na sucho, sitko zrób tak żeby było poniżej założonego poziomu wody, a rewizje ściętą po skosie tak żeby była poniżej szyb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kajtek77 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2018 (edytowane) Sito daj jak najniżej dna, ja nie klejiłem mam na wcisk żeby można było zdemontować. Rewizji mam tak że dół cięcia 45stopni jest na równi z wysokością komina - szkła nie grzebienia albo troszkę niżej. U mnie to działa. Nie przejmuj się spływem, chałasuje odpieniacz i pompy cyrkulację też słychać więc się przyzwczaj Edytowane 22 Lutego 2018 przez Kajtek77 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium OW 120x60x60 + Sump 80x50x45h + Dolewka 40 l. / Deltec APF 600 na NJ 800 // Obieg Jebao DCT 8000 // Cyrkulacja 2 x Jebao RW 8 // Lampa Led Lumini glisten 150r2 + 120r1 // Grzałka Jager 250 wat // Sentry ATO // Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mozart Zgłoś Napisano 22 Lutego 2018 48 minut temu, Kajtek77 napisał: Sito daj jak najniżej dna, ja nie klejiłem mam na wcisk żeby można było zdemontować. Rewizji mam tak że dół cięcia 45stopni jest na równi z wysokością komina - szkła nie grzebienia albo troszkę niżej. U mnie to działa. Nie przejmuj się spływem, chałasuje odpieniacz i pompy cyrkulację też słychać więc się przyzwczaj Polecam nie klejenie, mimo, że sam kleiłem. Bardzo ciężko jest się wcelować i później był problem z piłowaniem w kominie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2018 Sito daj jak najniżej dna, ja nie klejiłem mam na wcisk żeby można było zdemontować. Rewizji mam tak że dół cięcia 45stopni jest na równi z wysokością komina - szkła nie grzebienia albo troszkę niżej. U mnie to działa. Nie przejmuj się spływem, chałasuje odpieniacz i pompy cyrkulację też słychać więc się przyzwczaj [emoji6] Podeone sie pod pytanie bo sam w sobote będę wszystko składał do kupy. Powrotnej rury też nie wklejałeś? Też na wcisk? Nie ma strachu ze pod naporem wody z pompy wystrzeli i bedzie sie lalo po suficie?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sky Zgłoś Napisano 22 Lutego 2018 powrót chyba napewno musi być klejony, bo on nie ma nic do znaczenia w kontekscie chlupania, robisz go tak jak ci pasuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kajtek77 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2018 Tylko sita nie klejiłem. Powrót mam skrecany w połowie komina że wrazie czego można go odkręcić i przerobić ale żeby wyciągnąć ty tylko cięcie. A zrzut i rewizja dzielone w sumpie przy suficie. Łatwy demontaż wrazie przeróbki. Przerabialem sumpa teraz 5min i rury zdemontowane. Cytuj Akwarium OW 120x60x60 + Sump 80x50x45h + Dolewka 40 l. / Deltec APF 600 na NJ 800 // Obieg Jebao DCT 8000 // Cyrkulacja 2 x Jebao RW 8 // Lampa Led Lumini glisten 150r2 + 120r1 // Grzałka Jager 250 wat // Sentry ATO // Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2018 Tylko sita nie klejiłem. Powrót mam skrecany w połowie komina że wrazie czego można go odkręcić i przerobić ale żeby wyciągnąć ty tylko cięcie. A zrzut i rewizja dzielone w sumpie przy suficie. Łatwy demontaż wrazie przeróbki. Przerabialem sumpa teraz 5min i rury zdemontowane. Zastanawiam się tylko po co to piłowanie w kominie. Przeciez jak jie masz wody w kominie już to można rozkrecic srubunek i wyjąc na spokojnie czy nie?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kajtek77 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2018 To wszystko zależy jak masz zaprojektowany sump. Posklejanej rury z kolanem raczej przez śrubunek nie przełożysz. Cytuj Akwarium OW 120x60x60 + Sump 80x50x45h + Dolewka 40 l. / Deltec APF 600 na NJ 800 // Obieg Jebao DCT 8000 // Cyrkulacja 2 x Jebao RW 8 // Lampa Led Lumini glisten 150r2 + 120r1 // Grzałka Jager 250 wat // Sentry ATO // Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2018 (edytowane) Zależy jaki masz śrubunek ,jak na klej od zewnątrz to nic nie wyjmiesz , są też śrubunki w których od zewnątrz zaciska rurę ,coś jak w syfonach . Ja mam powrót na stałe wklejony , sitko przy samym dnie ( ma ok 20-25cm ) wciśnięte na teflonie . Rewizja także wciśnięta na teflon ale sama rura ścięta prosto a na nią nałożyłem mufę ścięta pod kątem ,tak mam 1cm regulacji . Prostym sposobem możesz doregulować rewizje do wysokości poziomu wody w kominie.W starym akwarium miałem jak wszędzie ,ścięta rura ,w nowym uprosciłem sobie sprawe regulacji spływu, zaworem ustawiam poziom w kominie a resztę mufą . To ścięta mufa To te przelot na skręcanie . Edytowane 22 Lutego 2018 przez Kris81 (wyświetl historię edycji) Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2018 To wszystko zależy jak masz zaprojektowany sump. Posklejanej rury z kolanem raczej przez śrubunek nie przełożysz. Zgoda. Ale chyba łatwiej jest ciąć w szafce z sumpem a potem kleić niż w kominie?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kajtek77 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2018 Ale to nie ja ciąłem w kominie i się z tobą zgadzam że łatwiej w szafce. Chociaż nie znamy całej historii więc kto wie czy nie łatwiej. Cytuj Akwarium OW 120x60x60 + Sump 80x50x45h + Dolewka 40 l. / Deltec APF 600 na NJ 800 // Obieg Jebao DCT 8000 // Cyrkulacja 2 x Jebao RW 8 // Lampa Led Lumini glisten 150r2 + 120r1 // Grzałka Jager 250 wat // Sentry ATO // Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2018 No tak tak tak tylko gdybam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 22 Lutego 2018 1 godzinę temu, sky napisał: powrót chyba napewno musi być klejony, bo on nie ma nic do znaczenia w kontekscie chlupania, robisz go tak jak ci pasuje Powrót musi byc klejony gdyby ci wypadł masz fontannę w domu wtedy Spływu i rewizji nie trzeba kleić i nie polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 22 Lutego 2018 W moim akwarium żadna z trzech rur nie jest klejona. Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 4 Marca 2018 u mnie jest tak: - rura spustowa obcięta na wysokości 2/3 komina, na to założone sitko spływu - rura rewizja ścięta pod skosem, 1cm poniżej krawędzi przepływu przez grzebień - powrót rozbity na dwa loocline(y) 1/2 cala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach