ScovY Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 Czesc. Dotychczas miałem kostke ktora kupiłem rzekomo 4 letnia, u mnie zaczela przechodzic wszystkie plagi. Powoli wychodziło wszystko na prosta, ale sie trafilo i kupiłem akwarium 200l z woda i skala (ktore sie krecilo 4 miesiące). U mnie jest od stycznia. Korale i ryby przeniosłem do nowego akwarium, ale pytanie mam o "stara" skałe, na ktorej jest jeszcze troche glonu zielonego. Czy taka skałe moge przeniesc do mojego nowego akwairum (w ktorym poza okrzemkami nic mnie jeszcze nie nawiedzilo). Czy lepiej nie ryzykowac ? zdjęcie skały ze starej kostki Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 Jeśli o dino cjano ci chodzi to to i tak będzie jesli ma być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ScovY Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 Bardziej chodzi mi o glon "zielony" czy przejdzie na powiedzmy to czysta skałe w nowym akwarium, czy jesli warunki w akwa mam dobre to zniknie i tak i tak ? W starej kostce mialem problem z wysokim po4 i no3 (brak skali na colombo) dlatego tez glon mial wymarzone dla siebie warunk ;p . Teraz w nowym akwarium no3-0, po4-0,03 (oba testy colombo) Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 Zrób lepsze zdjęcie, samego glona co to, wyższy, z daleka wygląda na bropsis czyli jeszcze gorzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ScovY Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 3 minuty temu, boo12 napisał: Zrób lepsze zdjęcie, samego glona co to, wyższy, z daleka wygląda na bropsis czyli jeszcze gorzej Ok, ale to dopiero jutro. Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 (edytowane) Każda skała wapienna, żywa skała też wciągnie ci Po4 i będzie swoistym bankiem na Po4 - robi się fosforan wapnia, później się uwalnia do wody - dla tego nie poleca się żywej skały z niewiadomego źródła bo może wywalać Po4 do wody, jeśli akwarium jest duże to bym się tym nie przejmował bo po prostu przy wydajnej filtracji Po4 zostanie zużyte przez bakterie/korale. Dla tego glony nitkowate lubią rosnąć na skale mimo że parametry wzorowe - czerpią Po4 ze skały, i mogą tak długo dopóki się nie skończą zapasy w skale albo ktoś je zje. To samo tyczy się piachu z niewiadomego źródła. Możesz dokładać stopniowo po kawałku i obserwować parametry. Edit : tadam - po4 uwalnia się do wody z fosforanu wapnia tylko kiedy pH spadnie i rozpuści skałę *buforowanie pH* glony nitkowate potrafią rozpuszczać skałę swoimi chwytnikami czy jak to tam się zwie co mocuje je tak dobrze do skałki i dzięki temu czerpią Po4 u źródła - doją skałkę, dobra skała żywa nie powinna się osypać nitkowatymi glonami i nie powinna podbijać Po4 ( oczywiście trochę podbija przez to że gniją zwierzaki które padły w transporcie skały ) Edytowane 28 Lutego 2018 przez Ura (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ScovY Zgłoś Napisano 1 Marca 2018 No i dzięki za konkretną odpowiedź. W takim razie odpuszczę sobie, dużo jej nie ma, a za te nie wiem hmm 3kg nie warto ryzykować Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaZek Zgłoś Napisano 1 Marca 2018 A masz w tym 200l jakiegoś sumpa albo panel? Można by ją oskrobać z glona pokruszyć i użyć jako media filtracyjne.Ja tak wlaśnie robię,żywą skałą wypełnie komore w sumpie. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ScovY Zgłoś Napisano 1 Marca 2018 Mam panel 30l Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaZek Zgłoś Napisano 1 Marca 2018 Mi mówili w sklepie że skała jest najlepszym medium filtracyjnym najbardziej porowatym. Weź szczoteczke wyczyść skały młotkiem rozwal na mniejsze kawałki i wrzuć w panel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 2 Marca 2018 Dnia 1.03.2018 o 08:26, ScovY napisał: No i dzięki za konkretną odpowiedź. W takim razie odpuszczę sobie, dużo jej nie ma, a za te nie wiem hmm 3kg nie warto ryzykować zerknij sobie na temat z moim akwarium, kupiłem już działające z zaglonioną skałą, która wyglądała jak holenderskie :/ dzisiaj po glonach nie ma nawet małego śladu a w sumie nic specjalnego nie robiłem, po prostu akwarium musiało dojrzeć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ScovY Zgłoś Napisano 3 Marca 2018 Myślałem że ja miałem duże glony, ale u Ciebie to dopiero jazda była hehe Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach